Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
... COVID-19 почнува како вирусна инфекција, но не значи дека секогаш така ќе останане до крајот на болничко лекување кај пациентот на жалост, па токму тоа е пресудно да се знае точно кога треба да се даде антибиотик, па и каков, не може во болнички услови кога пациентот е со тешки или многу тешки симптоми да се даде од прв ред антибиотик Амоксиклав, па дури и спомнатиот Суммамед поради веќе дадена оралната терапија на почеток на инфекцијата вон болничко лекување дадена уште од матичниот лекар во првите денови на инфекција,така што не би требало да се продолжи давање на тие ИСТИ антибиотици и во болничко лекување (во случаеви кога треба да се даде антибиотик, а не кај сите ковид болни),
...во болнички услови пациентот најчесто доаѓа после недела дена од почеток на инфекцијата кога веќе можеби се развила дополнителна секундарна бактериска инфекција и токму затоа се делува со комбинирање на „посилни“ антибиотици како што се meropenem, vancomycin, colistin при хронична белодробна инфекција со pseudomonas aeruginosa, но да биде кратко и ефикасно и на време, а не од крајност (кај нив) во друга крајност (кај нас), не се дава ниту на почеток на вирусната инфекција ако нема развиено секундарна бактериска инфекција, но ниту на крајот кога веќе е касно и секундарната бактериска инфекција ќе го докрајчи пациентот,
... Staphylococcus aureus, или други колонизирачки бактерии го искористуваат овој привремен компромис на физичка и имунолошка бариера за да предизвикаат секундарни бактериски пневмонии, што доведува до тешка и смртоносна болест кај луѓе со претходно постоечки коморбидитети и претходно здрави луѓе, податоците за бактериски суперинфекции кај пневмонијата COVID-19,

Се е тоа ок, но врати се на постот (кај што пишуваше која цена биле антибиотиците) кај што те прашав која е целта, па пак ќе те прашам, што сакаше да кажеш со тој пост, а и сегашниов.

Јас како што те сфатив, ти најде замерка кај Германците оти ништо не му дале на пациентот, можеби ќе го спаселе. Ама кај нив не иде така работата и затоа смртноста не им е 43%. Ако резултатите не покажале зголемена концентрација на бактерии, нема причина онака да дадат антибиотик, за не дај боже. Едноставно на тој човек до таму му било патувањето.

И на запад прават грешки, со таа разлика што гледаат да се поправат, а не со главата во ѕид.
Вело М, прв збореше против неефикасните и штетни протоколи. Каде сте вие медицинската фела да кажете дека децениското искуство покажало, користење на антибиотици на овој начин, не само што нема корист, туку и дополнителна штета прави. Каде се сите тие интелектуалци ... Во Италија користеле сумамед на почетокот, но брзо увиделе дека смртноста нагло се покачила, па престанале да даваат сумамед. Сега правилото им е без ЕКГ и да се следи QT интервалот, да не се дава сумамед.
Кортико кај нас даваат од 100% до 500% поголеми количини и во фази кои само ја влошуваат здравствената состојба. Заборавив кој лек го користеле, ама им се појавиле многу голем број на пациенти со бубрежни проблеми, па одма прекинале да го даваат, иако бил по протоколите. Значи тие си ги признаваат грешките, совесни се и професионални. Гледаат нема резултати, анализираат, јавуваат за негативните последици (не се плашат и не се полни со его) и одма прават измени. Кај нас, од почеток, па до сега, едно те исто.

Да ги оставиме за момент германците на раат.
Вака читајќи и сега веќе кул со она што било, можеби бадијала ги обвинувам(е) матичните лекари. Ок, јас ги обвинував, не рачунајќи дека рацете им се врзани кога се работи за тестови, антибиограми (порано и за крвна слика беше многу споро). Споревме со матичниот сега скоро и точно, врзани му се рацете. За тест од ковид, ако ме прати државно, ќе треба да чекам најмалку недела до две. За антибиограм, има само 2-3 места каде се врши и е споро во однос на тоа колку брзо може да се развие пнеумонија (и пред ковидот) и слично. Опремени само со диши диши стетоскоп и лажичка (истата "опрема" која ја имаше и татко ми 70ти-80тите), како и блокирани прегледи на мој термин, не е и од мене (или друг) фер да барам нешто повеќе од нив.

Значи прашањето е како да постапат матичните кога им се врзани рацете, а ковидот (па и пред ковидот бронхити, пенумонии, грипови...) знае доста брзо да направи проблеми. Се што може е да препрати пациент во 8 септември на преглед, а што тие таму ќе сторат, тоа е друго прашање.
Групата за помош за ковид има над 50 илјади членови. Тоа нешто треба да значи.

Ок, тоа е вистината. Но, кој треба да се избори за да се подобрат условите, кој треба да им обезбеди услови на докторите за да работат со успех.... Самите ако не бараат, кој е крив што после смртноста е 43%...
Државава во последни 10 години потрошила повеќе од 30 милијарди евра, здравството е во колапс, растур систем, а докторите повеќето живеат во луксуз.

Никој не сакат да почитуват владини мерки,дали се добри или лоши.
Оваја Гоџо ко Охриѓанка да е?
Merka i preporaka e edno, ustav e drugo..

Sigurno go frlile satanistite, sto ima sam da se frla..

Се е тоа ок, но врати се на постот (кај што пишуваше која цена биле антибиотиците) кај што те прашав која е целта, па пак ќе те прашам, што сакаше да кажеш со тој пост, а и сегашниов.
Јас како што те сфатив, ти најде замерка кај Германците оти ништо не му дале на пациентот, можеби ќе го спаселе. Ама кај нив не иде така работата и затоа смртноста не им е 43%. Ако резултатите не покажале зголемена концентрација на бактерии, нема причина онака да дадат антибиотик, за не дај боже. Едноставно на тој човек до таму му било патувањето.
И на запад прават грешки, со таа разлика што гледаат да се поправат, а не со главата во ѕид.
Ок, тоа е вистината. Но, кој треба да се избори за да се подобрат условите, кој треба да им обезбеди услови на докторите за да работат со успех.... Самите ако не бараат, кој е крив што после смртноста е 43%...
Државава во последни 10 години потрошила повеќе од 30 милијарди евра, здравството е во колапс, растур систем, а докторите повеќето живеат во луксуз.
...не можам да ти објаснам до детали, но болнички пациент кој има апетит, се храни се движи и горе доле се чувствува добро освен некои еписоди на потешко дишење да се притиска секојднвно да се потпише одобрување за приклучување на респиратор, при што покрај сите напори на роднините да се дознае што терапија прима пациентот кој сеуште на возраст на работноспособен без кормобидитети, да одбиваат било кое објаснување освен ,,правиме све што можеме,, со претходен одговор на прашање колку се ,,вратиле ,, во нормала од респиратор што запнале толку, со повратен одговор само еден, тоа не е нормално за најсилната држава во ЕУ, да после две недели држење постморт. во болница да се предаде на кремирање со продолжување на агонија уште дополнителни две недели додека се успокои пациентот, па на роднините да се даде после тоа извештај за примена терапија, да се прави што отпосле,
да не спомнам, дека и во една таква поим од држава, медицинските лица не ги одбиле понудените пари да се ,,гледа,, подобро пациентот, згрозена сум, тешко на пациентите, овде кај нас можеби хаос ама не до ваков степен на ладни, (не)емотивни медицински лица, може се стрефна таква болницата, на друго место може е поинаку ама тоа не е оправдување, лично имав поинаква слика за здравството во економски најсилната држава во ЕУ, со ова завршувам пишување околу овој случај,

Фејк нјус. Бруки.
Автоматски споено мислење:

...не можам да ти објаснам до детали, но болнички пациент кој има апетит, се храни се движи и горе доле се чувствува добро освен некои еписоди на потешко дишење да се притиска секојднвно да се потпише одобрување за приклучување на респиратор, при што покрај сите напори на роднините да се дознае што терапија прима пациентот кој сеуште на возраст на работноспособен без кормобидитети, да одбиваат било кое објаснување освен ,,правиме све што можеме,, со претходен одговор на прашање колку се ,,вратиле ,, во нормала од респиратор што запнале толку, со повратен одговор само еден, тоа не е нормално за најсилната држава во ЕУ, да после две недели држење постморт. во болница да се предаде на кремирање со продолжување на агонија уште дополнителни две недели додека се успокои пациентот, па на роднините да се даде после тоа извештај за примена терапија, да се прави што отпосле,
да не спомнам, дека и во една таква поим од држава, медицинските лица не ги одбиле понудените пари да се ,,гледа,, подобро пациентот, згрозена сум, тешко на пациентите, овде кај нас можеби хаос ама не до ваков степен на ладни, (не)емотивни медицински лица, може се стрефна таква болницата, на друго место може е поинаку ама тоа не е оправдување, лично имав поинаква слика за здравството во економски најсилната држава во ЕУ, со ова завршувам пишување околу овој случај,

Како прво: Лесна му земја. Никој не заслужува да умре од ковид. Не прашувам за вакцина, нема врска. Ама некои работи ми се чудни. Ковидот е познат дека на пациентите може преку ноќ состојбата да им се менува. Има доста изјави од доктори денес ќе се лафат со пациентите а утре ги нема. Значи штом бил на интензивна за таму е. Кревет таму вреди злато болниците се полни. Не било како што сакаш да покажеш арен бил. Не бил. Така делувал за останатите не медицинари можеби. Ми изгледа исто чудно да потпише за респиратор. Ако е за респиратор го ставаат. Некој друг доктор овде нека каже како е искрено не знам ама чудно ми делува. Иначе што им менува на роднините што терапија прима? Може да им кажат секако не викам не ама не менува ништо. Исто така не е чудно умрени и повеќе дена тука да чуваат во Македонија не е така уште пред да умре им викаат земете го ама умрен човек има процедури. Не е во 23ч земи го утре во 8 погребај го. Ама ок, нека биде критериум за тебе. А тоа за корпуцијата ако може да прашам колку пари им дале? Чисто невероватно што кажуваш не можам да потврдам сум имал познаници низ болници некој пари да зел дури да им понудиш е толку понижувачки, чудно. А иначе да, докторите и персоналот две години се под стрес. Нивна главна задача е да дадат све за пациентот не сфаќам во која ситуација биле неемотивни? Ако може да прашам колку голем беше градот или болницата ако не е тајна. Има разлика меѓу болниците ама ја лично во секоја би пошол без двоумење. Сум бил и таму каде што кадарот е во голем дел од странство дојден ама имам само пофалбени зборови. Твојата ароганција не е на место, го сфаќам гневот ама умре човекот од корона не од што не сакале докторите да го спасат.

Последно уредено:
Фејк нјус. Бруки.
Сѐ што споделува е или лажна вест или непроверена информација, а најголемиот дел од вестите ги има на англиски јазик (каде и може да ги провери), па и дел и на македонските портали затоа што вакцините и мерките сеуште носат лајкови и читаност.

Мене ми е на ниво на оние членови кои споделуваат лажни вести и/или бранеа сѐ редум и испаднаа во право за само пар ствари. Се дискредитираа самите себе.

Не сфаќаат дека народот, преку медиумите, се држи во страв (таков пример има и во анкети во САД направени по 11ти Септември 2001), па се наметнува пропаганда (вакцината) и се бараат виновници за состојбата. Политичарите ретко прифаќаат лична одговорност затоа што се егоисти и кариеристи, живеат од анкети на популатност кои им носат спонзорства. Ниту еден капиталист не сака да биде на губитничката страна.

А тука влегуваат стравот, депресијата и осаменоста кои влијаат имунолошки. Се надоврзуваат и психолошки фактори, покрај економски и на крај состојбата ќе ескалира. Ни тие хиликоптер парите нема да не извадат од гомна. Ама уште сум оптимист околу тезата на Даниловски дека 75% од народот веќе бил во контакт со вирусот и на пролет ќе излеземе од оваа мрачна состојба.

Interesno nesto od 2014

Дефинитивно ги спремаат луѓето со нова 'наука' и воедно ги сметаат за ретарди.

Up to 300,000 people in the UK are facing heart-related illnesses due to post-pandemic stress disorder (PPSD), two London physicians have warned.

This could result in a 4.5 per cent rise in cardiovascular cases nationally because of the effects of PPSD, with those aged between 30 to 45 most at-risk, they claim.

“We also have evidence that some patients have died at home from conditions such as pulmonary embolism and myocardial infarction. I believe this is related to many people self-isolating at home with no contact with the outside world and dying without getting the help they needed.”

Ај прво ова види ваму.

xreCAPTCHA.jpg.pagespeed.ic.CF4fdaatGr.jpg

Една обсервација, поттикнат од моменталнава кампања на Фејсбук за маските во училиште.

Јас мислам дека маските помагаат и штитат и од студии што сум видел, но и од скојдневниот живот.

Но, се прашувам, ако маските во училиште помагаат, тогаш зошто син ми од 1 септември досега донесе 3 вируси?

Последно уредено:
Една обсервација, поттикнат од моменталнава кампања на Фејсбук за маските во училиште.

Јас мислам дека маските помагаат и штитат и од студии што сум видел, но и од скојдневниот живот.

Но, се прашувам, ако маските во училиште помагаат, тогаш зошто син ми од 1 септември досега донесе 3 вируси?
Се знае како се носат маските и колку се носат. Повеќето ученици на одмор ги трзаат маските. Ма да и која е логиката кога вторникот на таксират од 4000 народ дали имаше 5% што носеа маски внатре и имаше ненормална гужва и сега на училиште маски да носат.

Затоа што не ја носи маската?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom