Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
не верувам
Ќе напрает за праење.. Ама општо е познато дека се кажува неколку дена уназад..
Ама кј нас се е можно.. Можит и вечерта да кажет за наредниот ден..
Како што кажаа за отворањето на некои економски субјекти вечерта од утре на работа (кога беше карантинот) хаха

Не можеш да создадеш искусен лекар за 1 година, али ко што гледаме нема ни сестри, ни кој вода и храна да им однесе. Веќе трае ова 1 година, ја знам другарка што лечи ковид пациенти уште од март а имаше 1 година искуство работно. Колку време треба за да се обучи кадар?
Напротив, се знаеше дека ќе трае ова долго и дека карантините се неиздржливи ни економски ни психички за населението. Чим се знаеше дека поголем дел од населението ќе се зарази, требаше да се спремат за истото да биде згрижено. Се надеваа дека магично ќе го снема или ќе дојде вакцина пред да букне волку, и сеа друг им е крив што нема ни болници ни кадар.
Автоматски споено мислење:

800000 дози ќе има. Во јануари ќе стигнеле, коа ќе боцкаат не знам. Нормално дека нема да е задолжителна. За ранливите групи ми е како и да е, не е за мене.
Не е работата на сестрите само вода и храна на пациентите да се даде, за тоа можеме и келнери да ангажираме. Има многу други побитни работи кои ги прават и кои не се учат на курс за неколку месеци. Да не зборуваме пак за квалитетни доктори со стручност од области поврзани со лечење на ковидот, а без такви доктори џабе ти се и сестри и болници и респиратори. Здравствениот систем не е димензиониран за ваква напаст и сега колку сакаш растегај го џабе е. Затоа сега е се импровизација. Лекомислено сметаа дека бројките нема да отидат до оваа ниво. А тоа за економијата е многу дискутабилно, изгледа ова сега е најкраткиот пат до пропаста. Карантините и полицискиет часови не значат дека нема да се работи. А за психичките проблеми од карантините...кој неможе да издржи нека се фрли од прозор. Еве јас не познавам ниту еден кој пролетта се пореметил.

Пред две недели имав контакт со лице од друг град, беше дојден за работа нешто... одма после 3 дена му се јавувам ми кажа дека кренал температура, се тестирал и испаднал позитивен. Не држевме дистанца двајцата, али носевме маски... статива маме му ебам:cenzura:

Пред две недели имав контакт со лице од друг град, беше дојден за работа нешто... одма после 3 дена му се јавувам ми кажа дека кренал температура, се тестирал и испаднал позитивен. Не држевме дистанца двајцата, али носевме маски... статива маме му ебам:cenzura:
Ништо не ти е.. Јас такви имав 5-6 дури и во кола возев колешка која испадна позитивна.. Во сите случаеви сите имавме маски и немаше дистанца.

Не е работата на сестрите само вода и храна на пациентите да се даде, за тоа можеме и келнери да ангажираме. Има многу други побитни работи кои ги прават и кои не се учат на курс за неколку месеци. Да не зборуваме пак за квалитетни доктори со стручност од области поврзани со лечење на ковидот, а без такви доктори џабе ти се и сестри и болници и респиратори. Здравствениот систем не е димензиониран за ваква напаст и сега колку сакаш растегај го џабе е. Затоа сега е се импровизација. Лекомислено сметаа дека бројките нема да отидат до оваа ниво. А тоа за економијата е многу дискутабилно, изгледа ова сега е најкраткиот пат до пропаста. Карантините и полицискиет часови не значат дека нема да се работи. А за психичките проблеми од карантините...кој неможе да издржи нека се фрли од прозор. Еве јас не познавам ниту еден кој пролетта се пореметил.
Ти кажувам дека веќе има кадар кој работи со неколку месеци искуство пред пандемијата. Нормално е дека при вакви услови побрзо ќе им треба да се уходаат. Збориме за основни работи. И да, не е само тоа работата на сестрите, ама е дел од работата која моментално никој не ја извршува. Значи ако треба и келнери нека вработат (и онака немаат работа) а не да читаме дека пациенти даваат мито за да им се донесе вода и јадење горе. Нормално дека системот не е дизајниран за волку пациенти, ама ова е вонредна ситуација и треба да се прават импровизации.
За карантините доволно иам напишано, ме мрзи да се објаснувам пак. Ако мислиш ти дека ќе издржи некој 1 година карантини не знам што да ти кажам. Нема да се фрлат луѓе од прозор, ќе го фрлат филипче и заев од прозор.

Имав симптоми на ковид изгубив осет за мирис и вкус па после 10 дена ми се вратија осетот за мирис и вкус. Исто така имав температура 37/5 цела недела и почнав да кашлам. Денес ми е 16 ден и немам температура ама уште поткашлувам. Пиев антибиотик и витамини. Прашањето ми е дали треба да се проверат Д димери? Докторката ми вели немало потреба и са незнам шо да прам.

Имав симптоми на ковид изгубив осет за мирис и вкус па после 10 дена ми се вратија осетот за мирис и вкус. Исто така имав температура 37/5 цела недела и почнав да кашлам. Денес ми е 16 ден и немам температура ама уште поткашлувам. Пиев антибиотик и витамини. Прашањето ми е дали треба да се проверат Д димери? Докторката ми вели немало потреба и са незнам шо да прам.
Немаш мака ти, релативно лесно си го прележал, не се стресувај непотребно и продужи понатаму со животот

Немаш мака ти, релативно лесно си го прележал, не се стресувај непотребно и продужи понатаму со животот
Фала на советот. Се зачитав по форуми дека морално било да се проверват димери и си кладов шубе па зато реков да прашам за совет од помладата популација. (y)

Неофицијално : од утре се шушка дека ќе има полициски од 17 часот..
Колку е точно ќе видиме..
Цел месец се шушка дека ќе има полициски. Што сакаат нека прават.
Автоматски споено мислење:

Па може да си испиташ, да си бидеш на чисто.

Последно уредено од модератор:
Овие морбидни настани не се случуваат некаде "далеку" на пр. Шпанија, Италија и сл.......тука во Македонија.
Според очевидци кои јавно говорат за овој скандал а кој е парафразиран во насловот на овој текст вработен во Прилепската болница на пациентка која се борела да земе воздух преку боците со кислород и рекол:”Тетке полека со дишењето, ноќва може да нема кислород”
Храната за болните....

Aктер од прилепскиот театар бил нападнат зашто забележал дека треба да се носат заштитни маски во маркет....
Како што тврди по компјутерската снимка на главата, се покажало дека добил потрес на мозокот, дека има скршен лев синус и скршеница на вилицата.
пишува во линкот дека го препознал напаѓачот и пријавил во полиција, а ако навистина се овие повреди Полицијата треба да поднесе кривична пријава и да го притвори напаѓачот, ова се тешки телесни повреди најмалку 1,5години затвор се оди... ако воопшто постои Полиција и закон во ова вукојебина, а се сомневам и дека ќе има сведоци, иако сигурно виделе многумина, бел ден пред маркет...

Алал вера, правење вакцини за една година од појава на вирусот. Кога се сака, сѐ се може.
Ептен паметни битија сме само често имаме погрешни приоритети.
И за нив ке платиме сметката,грејс период 5 години па почнат ратите да стигаат.Нема врќање назад за светот,требаше колективната свест да ја задржиме за да можеме да опстанеме.Кога на рандом копито од Аеродром сум му покажувал видеа од излиени танкери со нафта и потресни слики мртви животни ми одговарал не ме замарај со глупости.Ене го сега вришти како змија на огин,вика од тереса ке се фрлел да се спаси.Како што сум кажал и претходно сега ке видиме бољењето кур цел живот колку ке не чини

Значи параинфлуенца 2 е тоа што ни прави пакост моментално во државава, а не корона. Да се јавиме во Канал 5, ако не, да не прават грешки на вестите секој ден.
Смешно е дури колку слабо копчаш. А сам си ја иронизираш логиката.
Општа култура, општа логика се бара, не мора да бидеш медицински поткован за да ја сфатиш поентата. До *вчера* сите медицински анализи и статистики покажуваат колку многу вируси учествуваат во респираторните заболувања, за да *денес* не постојат никои други туку само ковид. Очигледна тенденција. Јасна намера. До вчера нормално беше ако умре човек од срцев удар, да се запише како таков, сега треба прво да се тестира, пошто може умрел од ковид.
До вчера беше нормално со заладување и промена на времето да настинеш, нормално беше да качиш температура, нос да ти тече, сега тоа се сигурни знаци на ковид.
А сите тие кои се јавиле на матичен и пријавиле некаков симптом, дури и уво дека го чеша, а биле во контакт со позитивен, бидете сигурни дека сте веќе пријавени како позитивни, биле не биле на тестирање.Матичниот ве пријавува и без да ве види. Од таму е и зголемувањето на процентот на позитивни. Скоро сите центри за земање на брис кубурат со материјали, немаат реагенси за тестови, а бројките растат ли растат.
Дај малце свестете се колку сте плитки во коментарите.

Овие морбидни настани не се случуваат некаде "далеку" на пр. Шпанија, Италија и сл.......тука во Македонија.
Според очевидци кои јавно говорат за овој скандал а кој е парафразиран во насловот на овој текст вработен во Прилепската болница на пациентка која се борела да земе воздух преку боците со кислород и рекол:”Тетке полека со дишењето, ноќва може да нема кислород”
Храната за болните....

еј па и вие одма да напаѓате си се слави роденден полека ке биде :D

1606241044268.png

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom