Кому бе ќе менувате име? (генерална дискусија за зачувување на уставното име)

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување
Море што ни е образован претседателов - прав интелектуалец. Ако промената на нашето име не значи навлегување и промена на националниот идентитет и култура, тогаш најверојатно за него единствен работа од кои зависат истите е ланскиот снег. По ваква изјава со која ја продава државата на која е претседател, сеуште се чудам како има храброст да остане на функција, секој човек со малку мозок би поднесол отставка.
ДА ЖИВЕЕ МАКЕДОНИЈА!!!

Trn vo oko, karamanlis odi na izbori, resenie za imeto posle 6 meseci. Koj e pogolem Makedonec BC ili KK?

1210046067_1.jpg

+

xray-glasses.jpg

=

marionette.jpeg

?

No pasaran.

540px-Scissors.svg.png

Ada, koga ke go urnete Sobranie, koga ke vlezete na Ilinden b.b i koga ke se pojavi nekoj nov Comandante togas ke praime muabet, se drugo e samo:
togas bilo - sega ne e i se sveduva na toa sto go zboram.
Site sme silni na vilici, a vistinata e deka sme silni na penkalo - referendumsko.
Slusaj mi g zborot.
Surova e vistinata no edinstveniot koj sega za sega go brani kolku tolku naseto ustavno ime e grcija pod karamanlis. Da se soglasea tie na kompromis veke ke si bevme Severna Korea, pardon Makedonija.:kesa:
Критична маса која знае да биде поекстремна...ќе се формира.
Не може секој до еден кој ќе искочи на протести да биде спремен да руши се пред себе.
Ама со неколку такви ентузијасти, се туркаат стварите. Плус "ентузијазмот" у толпа е заразен.

Али, о том, по том.
Сега само требаат Македонци на кои срцето не им дава да си седат мирно пред телевизор дур им го кројат животот.

Од друга страна, не е ласкаво да си мрчатор со половиот орган у раце во вакви ситуации...Демек ја све знам, и би напраил нешо, али не иде, залудно е и потрошено од старт, бла,бла..

Со таков став ако беа сите, курац шо било каква промена, било каде у светот ќе се десеше.

Што ќе биде со Македонците во Грција ?
На какви се нови шеми на асимилиација ќе бидат изложени ?
Што ќе биде со поделбата 1913, тогаш и ние Македонците ќе ставиме параф на соптвената голгота.
Makedoncite vo Egejska Makedonija si bile i ke si ostanat braka so Makedoncite koi ziveat vo pirinska, bjrm i sekade po svetov. toa nema vrska edno so drugo. Asilmilacijata ke prodolzi no prasanje e kolkav ke bide intenitetot. Jas iskreno ne sumcul dosega vo Eg.Mk. nasi luge da im se sprotivstavile na grcki tenkovi makar i so kambana.
Podelbata vo bukurest si e parafirana togas i "lovdziski prikazni" se deka taa trae 100 godini a posle se pritiska reset i ide se odnovo. toa e prikazna za mali deca i patriotcinja od I oddelenie.

Целосна подршка и секоја чест.. А МАКЕДОНЦИ има и никогаш нема да дозволиме да ни го сменат името само за да влеземе во глупавите нато и еу!!!

Некој се интересираше за Black bloc...
1. униформираност (ако некој фрли камен од групата, потешко е да се лоцира)...
2. брзина и ефикасност (или по мое, удри и бегај)...
3. маскираност (потешко е да те препознаат после на снимките)...
4. не дозволувај да те фатат...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Black_bloc.jpg
http://colorado.indymedia.org/files/black bloc.jpg
http://farm2.static.flickr.com/1275/531467261_8aeffc84b3.jpg
Ова се само општи почетни информации, за повеќе прогуглајте на интернет...

Ова е делот за ОБЛЕКАТА... има и други делови...

Си се препознал:)

Него, машко, ќе искочиш ли пред собрание, влада, на плоштад, или сеедно каде, да се побуниш против курташакот кој сакаат да си го играат со нашето име?

Си се препознал:)

Него, машко, ќе искочиш ли пред собрание, влада, на плоштад, или сеедно каде, да се побуниш против курташакот кој сакаат да си го играат со нашето име?

Ете така, со две раце на тастатура се праи муабет :)

Потсетување и молба: отворајте ми шо помалку работа, барем на ваква тема.

Па спремни сме ние од 95та навака, само во меѓувреме му излегоа многу фабрики, полиња, плацови и штедилници на Бане, а не се десет раце (тоа само Динго има) и не можеше да стигне да го докусури и името...

Спремен е Бане ко разбуден поп во неделно утро! Само други му ги изматија водите...

А драхмите ги зел, сега мора да си го одработи своето.

Целосна подршка и секоја чест.. А МАКЕДОНЦИ има и никогаш нема да дозволиме да ни го сменат името само за да влеземе во глупавите нато и еу!!!

Čul te Gospod
:se_ molam:se_ molam:se_ molam:se_ molam:se_ molam:se_ molam:se_ molam:se_ molam:se_ molam:se_ molam:se_ molam

Навистна е интересно да се пратт дискусиите на сите дискутанти околу името.. некои ставови дневно се менуваат некои се навистина принцпиелни... и мене ми мириса дека работава е при крај навистина и искрено.
Пратејќи ја и оваа а и други дискусии што зафаќале од областа на името и преговорите можеме да извлечеме неколку паралели
Што е разликата?
Разликата е во тоа што многу чекори на груевски беа дочекани на нож како непотребни бесмислени нема со плод да вродат итн.. особено сум среќен што писмата имаа особен ефект.. комисии па траги еден ден книги (карнегиевата на пример што ја памтиме и збориме од поодамна...) но за мене најважното од позиција на изгубена битка повраќањето на позициите и извлекување максимален бенефит за државата.
Точно компромис ќе има.. не толку одамна повеќе луѓе па и од тука повикувањето на двојната формула го окарактеризираа како обид за саботажа на преговорите.. слично нешто искочи и опозицијата па и луѓе од тука и сл.. па пропуштање на вековната шанса па крај и потоп на светот ако не го смениме БЕЗУСЛОВНО ИТНО името па хајка од новинарски дегенерици, па ВМРО немало став да си го каже ставот.. па вмро го кажа ставот па ове што прашуваат не го кажуваат нивниот итн итн .. едно е сигурно не би сакал да бидам во кожата на Груевски а и не треба самиот он си сакаше таму и за тоа е платен на крајот на краиштата.
.. и се така до бескрај.. и не толку одамна всушност сега скоро ми се деси нешто и во приватниот живот ми се чинеше дека е позамрсено и од ситуацијава со името навистина..така и се почувствував беа моќ да направам ништо, седиш со глуви кој што не те слушаат без оглед колку вриштиш .. гррр се ежам што се присеќам и имашеедна личност што несебично даде се од себе да ја среди ситуацијата.. ситуацијата е при крај речиси решена има и по некој незадоволник огромен број на насмеани фаци дури глувите и прослушаа и прозбореа..да се чудиш..но барем мене ми остана едно искуство што можеби и не требаше да го споделам со вас но барем јас бев убеден дека со оглед на ситуацијата личноста погоре даде се од себе истото што му го реков го повторувам знам и дека за мене најлошата варијанта беше максимумот што можевте да го направите за нас..

Кај имево дури е подобра ситуацијата и најлошата варијанта за мене лично ме прашува дали ја прифаќам или НЕ! Мое и НАШЕ е да процениме дали тој можел и повеќе да се избори или не.. дали е успех враќањето на двојната форула ..дали ќе бидеме задоволни со зачувувањето на нација. идентитет и јазик или може докрај да се истурка работата итн итн.. но тука веќе нема бегање од личната граѓанска одговорнст .. референдумот е ГОЛЕМА работа .. филозофии од типот вака или онака формулации не држат.. некој ќе рече можеби дека прашањето на референдумот за независност било сложено бидејќи луѓето не сакале да бидат независни???? НЕ Јас барем на тоа гледам како на едноставно прашање без оглед на формулацијата каква ќе е.. дали мислите дека ова е максимумот што можеше да го направи Грујо од преговарање или не.. така некако јас личнп сметав и сеуште сметам дека најубава опција ќе беше со 2/3 мнозинство во ООН..и верувам дека истата е во игра и ќе биде до крај.. ќе видиме и случувањава во Грција како ќе одат..можеби и ќе распишат избори сега они да добијат на време и маневар којзнае но евидентно е дека сите се здраво закопани во рововите со репетирани орудија и нашите и нивните и оние помеѓу :)

Изјава во Брисел на нашиов претседател :tapp:Б.Ц.http://www.makfax.com.mk/look/novin...n=2&NrArticle=126761&NrIssue=781&NrSection=10
,како само може да изјавува вакви работи, во име на сите нас,што да му направиме на овој наш претседател да се освести што зборува, или веќе се се договорил,најголемата штета и пропаст за МКд. е овој човек ,треба да го испратиме на Нов Зеланд за амбасадор и веке никогаш да не се врати.
Izjava si e na mesto.
Koj ne saka kompromis toj e so GR.Vece objasneto.
A BC kako BC saka da se vrati vo igra i vaka taka se vraca.Sto e zalosno no to e.

Изгледа дека и нема многу време:

Македонскиот Претседател Црвенковски, денеска во Брисел омаше средба и со Високиот претставник за заедничка надворешна и безбедносна политика на Европската унија. Хавиер Солана на срдбата истакнал дека факторот време во спорот со Атина има исклучително значење за апсирациите на Репулика Македонија кон Унијата и НАТО

Како што информираат од Кабиентот на Претседателот, Бранко Црвенковски на средбата со високиот претсетавник на ЕУ за надворешна полтика и за безбедност, Хавиер Солана, истакнал дека целта на Република Македонија е добивање датум за започнување на пристапни преговори со ЕУ.
Во однос на македонскосото зачленување во НАТО, пак, Црвенковски го искажал својто став дека државата ги исполнила сите критериуми и дека останува отворено прашањето за името. Притоа, Претседателот потсетил на самитот во Букурешт, и на тоа дека кога ова прашање ќе биде надминато, земјата ќе добие покана за членство во Алијансата.
Црвенковски на Солана му соопштил дека по прашањето за спорот околу името со Република Грција, Република Македонија е подготвена за фер и компромисно решение и дека со добра политичка волја од двете страни можно е да се дојде до решение на овој спор.

Солана истакна дека временскиот фактор е исклучително важен за Република Македонија во однос на нашите аспирации за ЕУ и НАТО. Затоа препорачал тоа да се искористи и прашањето за спорот со името брзо да биде надминато. Тој повика на конструктивност на двете страни по ова прашање. Високиот претставник додал дека процесот на реформи треба да продолжи и дека Унијата, како и досега е подготвена да и’ помага на Македонија во таа насока.

По темите што ги опфатиле случувањата во регионот, Солана потенцирал дека од страна на ЕУ високо е ценет придонесот на Република Македонија за стабилноста во регионот.
http://www.forum.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=6085&Itemid=100

Македонскиот државно-владин врв е информиран за предлогот на медијаторот Нимиц кој веќе има изготвено компромисно име. Пред заминување за САД, Димитров синоќа имал телефонски разговор со Нимиц.
Како што јави синоќа А2, посредникот на 6-ти септември (октомври?) во Њујорк во писмена форма ќе им ја предаде конечната верзија на преговарачките страни. Веднаш потоа, премиерот Груевски на владината седница ќе ја разгледа понудата на американскиот дипломат, а потоа и лидерите на политичките партии и детално ќе бидат запознаени со предлогот на Нимиц.
Тоа ќе биде основа за референдумско гласање и согласност од народот дали е прифатлив пакетот на посредникот, во замена за членството во НАТО.
Еден од највисоките владини функционери за А2 Телевизија изјави дека е убеден од позитивен исход од референдумското изјаснување. Истите извори кој ги контактираше А2, ја отфрлаат можност дека со референдумот Македонија ќе ги испушти шансите за НАТО и дека не е исклучено во март или април следната година да се добиеме покана за почеток на преговорите со ЕУ, како резултат на компромисот со Грција.
Но, владините извори и натаму се скептични околу тоа дали Македонија ќе успее да го зачува националниот идентитет.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=98386

Наградна игра :)

Подредете ги по следниов редослед дадениве денешни изјави:

Редослед:

1. ВМРО ДПМНЕ
2. СДСМ
3. Никола Груевски
4. Бранко Црвенковски.

Изјави:

А........Ова се преговори кога треба да се обединиме и со нашите сојузници без никакви резерви да изнајдеме најдобро решение за поткрепа на нашите државни и национални интереси.

Б. ........компромис, кој што нема да задира во нашата култура и национален идентитет.

Ц. .......нема да прифатиме идеи и предлози што ќе го нарушат македонскиот национален идентитет, македонската нација и македонскиот јазик.

Д. ...........да ја засилиме нашата позиција за стратешките државни интереси, а тоа се зачувување на националниот идентитет.

Задача 2.

Најдете ги различностите во изјавите.

Задача 3.

Најдете го зборот "име" во изјавите.

Награди.
Оној кој точно ќе одговори на сите три прашања, добива садисфакција :) дека е добро запознаен со проблематиката, ставовите, и реално ги прати и коментира случувањата околу преговорите.

Македонија пред ултиматум да го направи она што никој нормален не би го направил!

Маските паднаа,по низа години разговори што резултираа со преговори се наоѓаме ли пред свршен чин?Македонија мора да биде преименувана под притисок на Грција потпомогната од ЕУ и САД,во своите шовинистичко малоумни ставови кој најдоа погодно тло кај сите досегашни лидери и од сите позначајни политички партии.Иако мислевме дека тоа е само кај Киро и Бранко,деновиве излезе дека е и кај Грујо кој предлага референдум со кој само би се ослободил од одговорноста за смена на името.Дали Македонецот и овој пат ќе ја свитка опашката и ќе потклекне пред предизвикот за “шареното лижалче“ останува да видиме.

П.С.-Ако веќе ја продавате Македонија,апелирам до сите вас кој ја продавате,да ја продате поскапо.Барајте писмени гаранции или прво прием во НАТО и ЕУ за промена на име,дури и на билатерален план.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom