Компјутерскиот талент Марко Чаласан доби 15 компјутери од Владата

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
А зошто да не се врати???

Иначе Никола Тесла,Алберт Ајнштајн,Моцарт и други генијалци ни овозможиле да уживаме во нивните откритија.Да имале тие "нормално" детство ние вчера на пр. ќе го гледавме фудбалот во темница.:vozbud:

Споредбата не ти држи, Тесла чувал овци по Лика како дете, Ајнштајн по математика редовно имал кец, не се знае кога ќе ти се запали сијаличката, значи нема потреба некој уште од пелени да те насочува.

Тесла и додека чувал овци ги набљудувал природните циклуси и феномени. И никогаш во животот неговите постапки не биле сфатени од нормалните луѓе.
Ако е детево слично на Тесла, тогаш жртвувањето на еден човек за човештвото би се исплатело.
Но жртувањето на едно дете за чалам на неговите родители и те како е погрешно.
Времето ќе покаже, како и да е.

Многу гледаш цртани колега.:pos2:
На Марко сега му се запалила сијаличката.

Цртаните, и тие се за народ. Што се однесува до Марко него сега се уште му ги полнат батериите.

добро бе луѓе и јас и acid напишавме... не тргнавте со размислување во поинаков правец?
дека можеби детето има некакви желби и ужива во нешто?
има некој од вас кој ужива кога ќе реши математички/ логички/информатички проблем??
ако нема тогаш да знааете дека има такви луѓе кои уживаат во решавање на такви проблеми
јас уживам кога ќе решам задача по математика.. можеби поради тоа што и не знам многу математика и ме исполнува успехот на крајот.
Колку многу има програмери на светот кои тоа го работат од љубов?? многу, едноставно уживаат во решавање проблеми

е сеа од ддома го терале... порано или покасно тој ќе се сретнеше со инфор/матем ... и ќе се докажеше дека ужива во тие работи .. е сеа овде не е покасно туку е порано оти детето покажало интерес, а откако покажало неговите родители се потрудиле...
и неговите родители би го оставиле да си игра со топката ако не го интересирало него тоа...
или народната... "не се прави од секое стапче свирче"

Иначе Никола Тесла,Алберт Ајнштајн,Моцарт и други генијалци ни овозможиле да уживаме во нивните откритија.Да имале тие "нормално" детство ние вчера на пр. ќе го гледавме фудбалот во темница.
Де, де, ама никој не го буткал Ајнштајн по весници и радија како гениј. Академски бил чист просек, така да со сопствената воља и знаење на поголема возраст успеал, веќе со животно искуство. А Тесла бил надчовек и умствено си функционирал на друго ниво - не е за коментирање од нас обичните луѓе. Дај боже за човештвото дека малиот е таков гениј, ама мене ми делува дека родителите страшно го пикаат. Пред години памтам за од едно дете (чинам од Битола) шкрабаниците од корел дро што ни ги претставуваа на тв како големи дела, за него некако се замре и никој веќе не го спомнува. Не знам дали стана тој следниот Пикасо.
Плус некако подобро мислам му одело англиски да зборува од колку македоснки!
Ова загрижува. Во сопствената земја генијот подобро да го владее странскиот јазик?

Треба да се остави малиот да дише, во клучен период на развивање не мора да биде владин и родителски вундеркинд за парадирање, со знаења од модерната психологија не мора веќе да имаме напатени гении жртви на родители со амбиции. Сет потенцијал што малиот го нуди може да го покаже и после неколку години кога барем ќе има одредено животно искуство.

more

aj sea fino priznaj deka ti e krivo sto ti ne gi lapna kompjuterite ...:baeh:

Де, де, ама никој не го буткал Ајнштајн по весници и радија како гениј. Академски бил чист просек, така да со сопствената воља и знаење на поголема возраст успеал, веќе со животно искуство. А Тесла бил надчовек и умствено си функционирал на друго ниво - не е за коментирање од нас обичните луѓе. Дај боже за човештвото дека малиот е таков гениј, ама мене ми делува дека родителите страшно го пикаат. Пред години памтам за од едно дете (чинам од Битола) шкрабаниците од корел дро што ни ги претставуваа на тв како големи дела, за него некако се замре и никој веќе не го спомнува. Не знам дали стана тој следниот Пикасо.

Ова загрижува. Во сопствената земја генијот подобро да го владее странскиот јазик?

Треба да се остави малиот да дише, во клучен период на развивање не мора да биде владин и родителски вундеркинд за парадирање, со знаења од модерната психологија не мора веќе да имаме напатени гении жртви на родители со амбиции. Сет потенцијал што малиот го нуди може да го покаже и после неколку години кога барем ќе има одредено животно искуство.

Згрешија што му дадоа 15 компјутери на малиот. Сега има исто колку и владата. За некоја година може да ја превземе комплетната грижа за државата. Хммм, вака кажно и не е толку страшно... :)

ti normalen si? 100% cekas nekoja sansa odma da izbegas nadvor... nejkam da zvucam ko kreten pos u globala sum patriot ali koj uslovi moze da mu gi dade Makedonija na detevo?

A што треба да му се даде толку на дете од 6-7 години дете е уште не и ова му е повеќе од доволно за да прави тоа што треба/
А за идење не се секирај овие компјутери се дадени со намера да се врбува детево и да не мрда никаде ако проба да иде низ нос ке му ги вадат

ti normalen si? 100% cekas nekoja sansa odma da izbegas nadvor... nejkam da zvucam ko kreten pos u globala sum patriot ali koj uslovi moze da mu gi dade Makedonija na detevo?
Последен пат ме проверија дали сум нормален пред некоја година на регрутација.Го положив тестот.:wink:
Јас би сакал да заминам(не да избегам) од МК,да работам во Финска на пр.ама ти ГАРАНТИРАМ ќе се вратам назад во МК.Би заминал во странство не толку од економски причини колку за општествени(сигурност,владеење на правото и сл).
А МК веќе почна да му дава услови за работа на малиот.:helou:

aj sea fino priznaj deka ti e krivo sto ti ne gi lapna kompjuterite ..
Никој не лапна ништо. Дневно се трошат илјади и илјади евра на службени ручеци, вечери и срања, така да 15 компјутери не се нешто посебно, но сепак да се стимулира brain drain и уште родителите да се фалат како едвај чекаат малиот да ја напушти земјата затоа што слабо нуди (откако им дадоа 15 компјутери шиииш)- не е позитивно на никаков план.
nejkam da zvucam ko kreten pos u globala sum patriot ali koj uslovi moze da mu gi dade Makedonija na detevo?
Де, тука малиот може е чудо ама да не забораваме дека Европа и САД покрај сопствените кадри постојано увезуваат огромен број нови информатичари од Индија, Кина и Јапонија. Пеколен е тој пазар и генерално сакам да кажам, дека математички не е можно со еден ваков пратеник Македонија да види аир, макар бил и Тесла. Треба на сите потенцијали да им се даваат шанси! Сега рекоа така ќе биде, па ќе видиме.

Марко Чаласан, чудото од дете кое лани во декември успеа да ги положи сложените испити на Микрософт и да стане систем администратор, неделава се најде во изданието на познатиот британски весник Тајмс. Во статијата за Чаласан, Тајмс го нарекува Марко - Моцарт за компјутери и објавува дека е најмладиот ИТ инженер во светот.

Во теорија, тој би можел да добие сложена работа во врска со одржување на компјутерски мрежи иако во суштина се уште не го завршил третото одделение,
пишува Тајмс.
„Кога ги положив испитите од Микрософт ми дадоа компјутерски игри и ДВД со цртани филмови бидејќи сум дете. Тоа беше убаво, но јас и не сум многу заинтересиран за такви нешта“, вели Марко за Тајмс.
Неделникот Форум, на два пати објави статии за малиот Чаласан. Првиот пат, во септември 2007 г. кога Марко ги положи првите испити на Микрософт и сега во празничниот двоброј, кога Марко ексклузивно за неделникот коментираше настани од општествената сфера.
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article5531687.ece

Чекајте бе луѓе.
Детево има талет, без тој талент може и по 29 саати да учи џабе ќе биде.
Родителите му пружиле прилика да го користи тој талент, да го надградува.
Погледните ги биграфиите на сите големи генијалци,тие се со слична содржина.
Роден е како гениалец и неможе да живее како обично дете.
Ќе прави обични нешта, ќе игра фубал, ќе трча, ќе оди на журки, ама детево има талент и го користи талентот.

Македонија не е технолошки развиена земја, па сеа незнам какви услови да има.
Ете, му поставија кабинет со 15 компјутери, идеално да имплементира мрежа и администрирање на истата, стипендии итн...

Со среќа нека му, нека си го користи талентот, секако родителите најдобро знаат што е најдобро за него.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom