Кое е твоето контроверзно мислење? (Читај воведно мислење)

Денес @мкд владе ќе тагне друг член и веднаш да ви кажам дека откако новиот член ќе постави ново мислење, секој одговор за мислењето на Владе или други предходни мислења ќе биде избришано без дополнителни образложенија. Темава е со таков концепт, дискутираме актуелно мислење, кој сака да дискутира треба да се вклучи во дискусијата на време.

Истото важи за обландирани мислења, нема да ги уредуваме дел по дел, ќе одат право во канта.

Денес @мкд владе ќе тагне друг член и веднаш да ви кажам дека откако новиот член ќе постави ново мислење, секој одговор за мислењето на Владе или други предходни мислења ќе биде избришано без дополнителни образложенија. Темава е со таков концепт, дискутираме актуелно мислење, кој сака да дискутира треба да се вклучи во дискусијата на време.

Истото важи за обландирани мислења, нема да ги уредуваме дел по дел, ќе одат право во канта.
А зашто да не е нова тема па старите мислења да останат у старата?

Вака со бришење ќе биде If a tree falls in the forest.....

God, country, family. По тој редослед. Без разлика дали си религиозен или не, не преминуваш во друга вера, не се откажуваш од нацијата за друга нација, затоа што ти е тешко.

Ако си ауслендер веќе си се откажал друже. Не мора пашош да вадиш за тоа да го правиш. Едноставно не си овде, Македонија е попразна за еден човек. Морална поддршка на државата не и треба од преку океан.

Сега можеби ќе испадне како да се надоврзувам на владе, но верувајте дека моето мислење го „спремав“ уште од почетокот на темава и нема врска со владе. Он само ме тагнува сега зашто пишав дека е слично. т.е. истите луѓе се засегнати, само е поконтроверзно.

Вака сега: прво, сите знаеме дека во ЕУ никогаш нема да влеземе, тоа е факт и јас веќе се откажав од ЕУ многу одамна. Кога тие не не сакаат нас, ни нам не ни требаат.

Второ: Бугарија иако имаше неколку изгубени спорови во судот за човекови права во Стразбур, каде се потврди флагрантно прекршување на човековите права таму, каде не им дозволуваат на Македонците да се декларираат како Македонци и не им дозволуваат здружување во здруженија, организации и политички партии. Moreover - не блокираат за влез во ЕУ со смешни изговори меѓу кои дека сме им ја краделе историјата а факт е дека тие се тие што крадат и личности и историја. Велат дека нашиот јазик бил дијалект на бугарскиот, дека солунските браќа Кирил и Методиј кои цел свет, цела историска наука ги нарекува „сесловенски просветители“ они ги присвојуваат како „бугарски просветители“, и уште што не. Значи џабе е и договорот за пријателство и сите смешни обиди да глумат демек ни даваат нешто или ни помагаат - Бугарија де факто не ни е пријател!

Затоа моето контроверзно мислење е дека ние треба да одговориме дури и подрастично од нив. Зошто луѓе кои се декларираат како Бугари (а има такви) да уживаат права тука кога тие права може да ги има Македонецот? Такви Бугари се вработени во државни институции, инфилтрирани во политички партии (значии факт е дека делуваат како шпиони) или имаат отворено свои приватни бизниси кај нас, финансирани од Бугарија за да продаваат демагогија и бугарштина. Затоа, моето контроверзно мислење е дека Македонија треба да ги прогласи како persona non grata сите кои се декларираат за Бугари и да ги департира од земјава заради шпионажа, мешање во државни работи и сл.

Дополнително, сметам дека и оние кои извадиле бугарски пасош, (ова може да се примени и на сите останати кои имаат двојно државјанство но и не мора), треба да изгубат дел од правата и привилегиите од Македонија. Они сами свесно се откажале од Македонија, погоре сами си признаа дека не ја сакаат Македонија зашто ништо не им дала и овозможила, па затоа мислам дека треба да изгубат некои права кои ги имаат македонските државјани, како вработување (нека можат да работат, ама како странски државјани), здравствена заштита, пензиско и социјално осигурување, бесплатно образование и сл. права кои ги имаат македонските државјани. Штом ја избрале Бугарија за нивна мајка, нека си ги уживаат тие права таму. На тој начин и „поголем дел од колачот“ ќе остане за нас.

Не се ова две мислења, едно е, еве вака да го формулирам поконцизно: Македонија треба да им ги скрати правата на сите оние поврзани со Бугарија, слично како што Бугарија го прави тоа со нашите таму, само поекстремно - да ги депортира сите кои се декларираат Бугари и да им одземе права и привилегии на тие со бугарски пасош.

Е сега, еден мал disclaimer, да не ме нападннете одма со истите муабети од погоре дека сум бил за поделби, дека нашите граѓани сум ги делел од нас, дека тие тоа го правеле за животна егзистенција и сл. Затоа, треба да се донесе закон со кој секој кој вади бугарско државјанство, му се остава простор од да речеме 10 години да се откаже од него. Пр. вади Стојко пасош за да оди во Франција рецимо. Неколку години му требаат таму да се среди, да најде работа, да научи јазик (за државјанство бараат минимум ниво B1). После 5 години потребен престој таму и 2 години чекање, истиот може да земе француско државјанство. Тогаш се откажува од бугарското и никому ништо. Значи скратувањето на привилегиите и правата да важи само за оние кои имаат бугарско државјанство подолго од 10 години. За тие кои извадиле пасош заради егзистенцијални причини да не бидат засегнати.

Бујрум!

Како државата ми одблагодари за тоа што се бореа во 2001? Како им врати државата на семејствата што загубија мажи, татковци и синови?

борот ми беше дека државата цел живот ги секса бранителите, џабе збориш за жените. Не мора материјално, ја предадоа војната, доволно да го уништат угледот на сите припадници што се бореле и останале осакатени за цел живот. Не е тоа темата секако, ама кога веќе вадиш метафори, гледај да ти бидат правилни.
А зошто незадоволството од државната политика тебе ти е еквивалент на несакањето на татковината?

Шиптaрите ја превземаа државата, ама ќе ги депортираме и казнаваме тие со бугарски. (y)

А со новите 10.500 доселеници од Турција? Шо прајме?
За нив ново мислење, понатака, сега друга е темата. ;) Плус пишав дека законот за двојно државјанство ќе може да се примени кај сите, значи и кај нив, не само кај тие со двојно македонско и бугарско.

Реков јас поназад, со уставни измени и забрана за двојно државјанство ќе се реши овој проблем.

Се додека нема муда никој да го донесе, нема право ни да казнува.

Реков јас поназад, со уставни измени и забрана за двојно државјанство ќе се реши овој проблем.

Се додека нема муда никој да го донесе, нема право ни да казнува.
Не дека нема муда да го донесе, туку политиките се водат во сосема спротивна насока од тоа. Дури не ни размислуваат натаму за носење на таков закон. Пред само некоја година, сега не ми текнува точно кога беше, ама пост-корона беше, значи 2021, 2022 они донесоа нов закон за државјанство со кој го „либерализираа“ правото за добивање македонско државјанство. Така, познавањето на македонскиот јазик кое претходно беше услов, беше тргнато од законот. Последица на тоа се (поголемиот дел од) овие 10 500 нови државјани од Турција.

Сега можеби ќе испадне како да се надоврзувам на владе, но верувајте дека моето мислење го „спремав“ уште од почетокот на темава и нема врска со владе. Он само ме тагнува сега зашто пишав дека е слично. т.е. истите луѓе се засегнати, само е поконтроверзно.

Вака сега: прво, сите знаеме дека во ЕУ никогаш нема да влеземе, тоа е факт и јас веќе се откажав од ЕУ многу одамна. Кога тие не не сакаат нас, ни нам не ни требаат.
Второ: Бугарија иако имаше неколку изгубени спорови во судот за човекови права во Стразбур, каде се потврди флагрантно прекршување на човековите права таму, каде не им дозволуваат на Македонците да се декларираат како Македонци и не им дозволуваат здружување во здруженија, организации и политички партии. Moreover - не блокираат за влез во ЕУ со смешни изговори меѓу кои дека сме им ја краделе историјата а факт е дека тие се тие што крадат и личности и историја. Велат дека нашиот јазик бил дијалект на бугарскиот, дека солунските браќа Кирил и Методиј кој цел свет, цела историска наука ги нарекува „сесловенски просветители“ они ги присвојуваат како „бугарски просветители“, и уште што не. Значи џабе е и договорот за пријателство и сите смешни обиди да глумат демек ни даваат нешто или ни помагаат - Бугарија де факто не ни е пријател!

Затоа моето контраверзно мислење е дека ние треба да одговориме дури и подрастично од нив. Зошто луѓе кои се декларираат како Бугари (а има такви) да уживаат права тука кога тие права може да ги има Македонецот. Такви Бугари се вработени во државни институции или имаат отворено свои приватни бизниси кај нас, финансирани од Бугарија за да продаваат демагогија и бугарштина. Затоа, моетио контроверзно мислење е дека Македонија треба да ги прогласи како persona non grata сите кои се декларираат за Бугари и да ги департира од земјава заради шпиунажа, мешање во државни работи и сл.
Дополнително, сметам дека и оние кои извадиле бугарски пасош, (ова може да се примени и на сите останати кои имаат двојно државјанство но и не мора), треба да изгубат дел од правата и привилегиите од Македонија. Они сами свесно се откажале од Македонија, погоре сами си признаа дека не ја сакаат Македонија зашто ништо не им дала и овозможила, па затоа мислам дека треба да изгубат некои права кои ги имаат македонските државјани, како вработување (нека можат да работат, ама како странски државјани), здравствена заштита, пензиско и социјално осигурување, бесплатно образование и сл. права кои ги имаат македонските државјани. Штом ја избрале Бугарија за нивна мајка, нека си ги уживаат тие права таму. На тој начин и „поголем дел од колачот“ ќе остане за нас.

Не се ова две мислења, едно е, еве вака да го формулирам поконцизно: Македонија треба да им ги скрати правата на сите оние поврзани со Бугарија, слично како што Бугарија го прави тоа со нашите таму, само поекстремно - да ги депортира сите кои се декларираат Бугари и да им одземе права и привилегии на тие со бугарски пасош.

Е сега, еден мал disclaimer, да не ме нападннете одма со истите муабети од погоре дека сум бил за поделби, дека нашите граѓани сум ги делел од нас, дека тие тоа го правеле за животна егзистенција и сл. Затоа, треба да се донесе закон со кој секој кој вади бугарско државјанство, му се остава простор од да речеме 10 години да се откаже од него. Пр. вади Стојко пасош за да оди во Франција рецимо. Неколку години му требаат таму да се среди, да најде работа, да научи јазик (за државјанство бараат минимум ниво B1). После 5 години потребен престој таму и 2 години чекање, истиот може да земе француско државјанство. Тогаш се откажува од бугарското и никому ништо. Значи скратувањето на привилегиите и правата да важи само за оние кои имаат бугарско државјанство подолго од 10 години. За тие кои извадиле пасош заради егзистенцијални причини да не бидат засегнати.

Бујрум!
Ништо Злате, изигравање џандар е тоа
Само со закон да се заштити македонскиот пасош и изборот е после на граѓаните
Ако немаат пари ич нека не го носат тој закон , зошто отиде државата

Ништо Злате, изигравање џандар е тоа
Само со закон да се заштити македонскиот пасош и изборот е после на граѓаните
Ако немаат пари ич нека не го носат тој закон , зошто отиде државата
Како ќе отиде државата со носење на таков закон, не разбирам?

Не дека нема муда да го донесе, туку политиките се водат во сосема спротивна насока од тоа. Дури не ни размислуваат натаму за носење на таков закон.
Зошто? Можеби затоа што 1/3 се со мк-бг, 1/3 се со мк-алб и само 1/3 се со мк државјанство.
Можеби им одговара моменталната ситуација.

Како ќе отиде државата со носење на таков закон, не разбирам?
Ете ти кажа дечкото погоре

Еден пасош само, македонски
Ако сакаш друг, мора да се откажеш од него

Ете ти кажа дечкото погоре

Еден пасош само, македонски
Ако сакаш друг, мора да се откажеш од него
Е па ОК де, истото и јас го викам, дури и поблаг сум од вас. 10 години можеш да имаш 2 пасоша, после 10 години бираш или македонски или бугарски.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom