Кое е твоето контроверзно мислење? (Читај воведно мислење)

Никој никаде не пиша за никаква казна. Ова е твое извртување на муабетот. Ко ќе дојдам јас на ред (ако не го исцрпиме муабетот до тогаш) ќе зборуваме за казни.
Aj procitaj gi porakite od vlade ushte ednash!
A i od tvojot odgovor go dobiv toj vpecatok.
Zhihosan ili nishto!

I daj odgovori konkretno na prashanjava bez izvrtuvanje na Temava od Vlade.

Aj procitaj gi porakite od vlade ushte ednash!
A i od tvojot odgovor go dobiv toj vpecatok.
Zhihosan ili nishto!

I daj odgovori konkretno na prashanjava bez izvrtuvanje na Temava od Vlade.
Ко ќе дојдам јас на ред, реков, ќе зборуваме.

Истото и јас го викам: не е битен пасошот. Веројатно послаби биле карактерно од нас што сме останале тука за уште Македонија „да не дупи кај ќе стигне“, па подлегнале на искушението. Ама, во прва прилика треба да се откажат од тој бугарски пасош. Значи отишол некој да живее во X држава, да речеме, ете, Данска. Во Данска, на пример, за 5 години престој даваат државјанство (не верувам дека е така, карикирам само). Нека земат данско државјанство и јавно нека се откажат од бугарското.
A koj ti rece deka ne pravat taka?
I eve clenov pogore bash toa i go napisha!

Еј неам време овија д'нови за образложување.
Ја би поригорозно, да им ги пратимо деца да живиф у Бугарију.

Македонија на Македонците!

А пензионери у планину.
За педофили гестапо инквизициски казне до смрт.
А и у глобалу човечантфо нека си тражи чаре горе на небесата, да гу остаимо планету на растенија и животни, зшто нели нас госпо не напраија.

Планетата на природата!

Луѓе без оф топици.
Значи сега збориме за на @мкд владе мислењето.
И без прозивки, тагнувања и провокации. Убаво си затеравме со темава.

И аман бе со таа партија, да им се мочам на сите партии до една! Ваше мислење е дека ако некој останал во државава да живее или е програмер или член на некоја партија. Недај Боже па да браниш некоја идеологија, одма те сместуваат или во СДСМ или во ДПМНЕ, или да чува Господ, во Левица. Еве 41 година имам па никогаш не сум бил член ни на едните, ни на другите, ни на третите. Сум гласал само за убедување, за мои ставови во моментот, и за едни, и за други, и за трети. Не сум вработен од партија нити зависам од било која партија. Не сум ни влегол во живот во некој партиски штаб. Работам во приватен сектор и тоа не по струка и не во сопствена фирма и заработувам одлично, а не сум програмер. Значи ако си упорен можеш да успееш и во државава и без мама и тато, и без ДПМНЕ и СДСМ, и без мито, и без бугарски или било каков друг пасош, и без врски и без факултет и без било што друго.
A koj ti rece deka ne pravat taka?
I eve clenov pogore bash toa i go napisha!
Па реков, ако прават така, јас ќе ги почитувам како државни херои! Така испаѓа дека ја издупиле Бугарија за сопствена корист. Инаку, џабе е што не се чувствуваат ко Бугари. Нека се чувствуваат како сакаат, тоа никој не го гледа.

И аман бе со таа партија, да им се мочам на сите партии до една! Ваше мислење е дека ако некој останал во државава да живее или е програмер или член на некоја партија. Недај Боже па да браниш некоја идеологија, одма те сместуваат или во СДСМ или во ДПМНЕ, или да чува Господ, во Левица. Еве 41 година имам па никогаш не сум бил член ни на едните, ни на другите, ни на третите. Сум гласал само за убедување, за мои ставови во моментот, и за едни, и за други, и за трети. Не сум вработен од партија нити зависам од било која партија. Не сум ни влегол во живот во некој партиски штаб. Работам во приватен сектор и тоа не по струка и не во сопствена фирма и заработувам одлично, а не сум програмер. Значи ако си упорен можеш да успееш и во државава и без мама и тато, и без ДПМНЕ и СДСМ, и без мито, и без бугарски или било каков друг пасош, и без врски и без факултет и без било што друго.

И што ? Не има и други што сме успеале сами во приватен сектор да заработуваме доволно (иако ова е релативна работа) ама тоа не значи дека треба да бидеме слепи и да не си гледаме подалеку од носот за тоа каква е очајна ситуацијата во државата. Ова го пишувам во контекст на критиките што ги трпат нашите кои немале нерви да се замараат со неправдите во државата и си заминале.

Свој бизнис уште потешка приказна, црнчиш се трудиш се расправаш со неписмени корумпирани инспектори/институции/политичари и на крај гледаш дека се што си заработил се еден куп нервози и пари колку еден работник на минималец во Германија или Австрија

Луѓе без оф топици.
Значи сега збориме за на @мкд владе мислењето.
И без прозивки, тагнувања и провокации. Убаво си затеравме со темава.
Епа ете неколку членови разочараа и можеш да најдеш прозивки неизбришани.

Treba da mu se cestita na Vlade kako protna klik rejdz bejt mislenje da sami se profiliraat bugarite.

Inaku ne bi mozel da im sudam deka e glupo da se generalizira, vo mk sum tuka se srediv i veruvam deka tuka treba da rabotime da gi podobrime sostojbite no ovde ima mnogu porealni problemi za koi ni trebaat svezi idei i kreativnost na mladite mozoci pa razocaruva na kakva tema birame da troshime vreme i energija. Dokolku Nikola Tesla se pishel bugar za da otide Amerika da bi postignal toa shto postigna na nikoj ich gajle nemashe da mu bide.

Moze eden den i so DelBoy taka kje se gordeeme, kje vikame moze e Bugar ama rodum od Makedonija dodeka mu polozuvame cvekje pred bistata vo Bosilovo.

И што ? Не има и други што сме успеале сами во приватен сектор да заработуваме доволно (иако ова е релативна работа) ама тоа не значи дека треба да бидеме слепи и да не си гледаме подалеку од носот за тоа каква е очајна ситуацијата во државата.
Е па тоа ми е муабетот де. Никој не рече дека ситуацијата во државата не е очајна. Ама не мора да се генерализира дека сите што останале тука се партиски ботови како што милион пати се инсинуираше и тука и насекаде на форумов. Преку таквото ми е од такви генерализации.

... бродот може тоне, но се уште не потонал, а тој што рипнал во вода со гума за спасување не значи дека се спасил, во водата има такоџе опасности од секоја страна, па може побрзо ќе се удави иако има гума, ако ме разбираш меѓу редови!
Со бугарски пасош секоја работа што ја работиш си платен 1,5 до 2 пати повеќе горе отколку со наш и плус на неограничено време. Секако е подобро со бугарски пасош од економска гледна точка....не дека би извадил и ја, туку тоа е фактичката ситуација.

Ја искрено кажа свој став, ајде сга ти кажи како дојде да се запослиш на шалтер у банку и колко пут си фаќаја врске и преко људи за све, па да гу чуемо твоју патриотску приказну. Ја па нема да дозволу на тија како тебе скопски фраерчиња да ми солите памет а работите за по 40,000 по банке сс факултети ама кој ве ебе искрено, толко и заслужуете.
Точно 0 врски, аплицирав на оглас, бев на тестирање, па на интервју и ме вработија. Не работам на шалтер btw, не дека е срамота ама гледам и ти и вот пробувате да го вметнете ко хумор нешто божем ќе ме навредите, а далеку од тоа. Ти ич да не се секираш јас колку плата земам, доволна ми е за нормален живот без да треба да кажам дека дедо ми го ебеле у шупак Бугарите и дека се осеќам како Бугар. Ти кажав изразите не ти доликуваат, скопско педерче, глуп си, ваков си онаков си, а сето тоа е во недостаток на аргументи. Си пуштил по вода 1.200 евра плата во Македонија за сега да работиш у Германија за 2.000 евра плата од кои 1.500 ти се трошок за кирија и храна. Ама битно не живееш у Северна Македонија, одвоен од фамилија и пријатели, секоја чест брат, ако ти е така убаво тогаш терај, не те осудувам.

Терај сега, завршивме на темава.

Последно уредено:
Не се добришува:).
Ќе средиме
Abe 5 pati prasav shto ne odgovorat na temata i tie te edno isto bugari bile i da gi kaznele decata za da svatele starite.
Hitler metodi so zhigosuvanje.

Eve ushte ednash,
Zoshto Makedonija da menuva zakoni i da im dava duri obvrska da ucat na bugarski?

Od mene e kazhano, nikakvi dodani zakoni nikakvi uslovi.
Ako im treba bugarski ete im prazni ucilnice vo popladnevna nastava pa neka ucat tie shto miluvaat.

Eve ushte ednash,
Zoshto Makedonija da menuva zakoni i da im dava duri obvrska da ucat na bugarski?
Па милион пати одговоривме - тоа е нивна обврска, треба да си го знаат мајчиниот јазик. Секоја националност си учи на мајчиниот јазик во училиште, зошто да не учат децата на Бугарите?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom