Кое е твоето контроверзно мислење? (ТЕМА 9 - @FORZA ACM : Хомосексуалноста, LGBT и пропагандата за истата треба да се криминализираат во Македонија)

Дали хомосексуалноста, LGBT и пропагандата за истата треба да се криминализираат во Македонија?

• Да

• Не

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Многу ми е глупо коа ми го дискредитираат мислењето затоа што не сум мајка. Затоа и не сум член на фемина форумот, каде што секој втор аргумент им е “ти не си мајка”. Тука не прифаќам лични дискредитации и дефетизам, не на темава.

Баш заради тоа што знам што се е неопходно за да имаш и растеш деца, одговорно тврдам дека децата не смее да се користат како алатка, ниту за казна, ниту за преиспитување, ниту за било каква пропаганда или политичка цел.

Никого не напаѓам лично и не му ја негирам маката, но тврдам дека егзистенцијата не може да го оправда продавањето на сопствениот идентитет. Глупо алиби. Сиромаштијата е реална и болна, но таа не ја брише историската реалност, а таа реалност е дека бугарскиот пасош не е неутрален документ, туку доаѓа со прифаќање на наратив што директно го негира мојот народ и мојата држава.
Два денари муабет е тоа со родителството.
Ќе ги прашам дали оправдуваат проституција ако е гладно детето.
Бугарскиот пасош не паѓа од небо. Парите за него ако толку им е гајле за децата, ќе им ги стаат на книшка.

Значи ако целта ги оправдува средствата е твојата филозофија, не треба воопшто ни сдс ни вмро ни дуи да ти ствараат некаков стрес.
Едноставна логика :toe:
Temava e izucuvanje Bugarski jazik za decata na Bugarite ( predavnicite po vasche) i kako shro veli Vlade demek kako kazna oti tatko mu ii dedo mu zwl bugarski pasosh!

Pa aj ti i Zlate kazhete :

1. Sto ima nekoe dete so 7 godini da vi bidi krivo?
2. Zoshto da menuva Makedonija ustav za nekoi 1-3 ili 5% Bugari?

Ako im chini Samo Makedonski ili kade shto se povejche od 20% neka uchat na jazikot na nacionalnosta.

Ili sega od inaet drzhavata treba i uchiteli, knigi, Dokumente i shto ushte da organizira samo zaradi toa vashe ego!

Не е важно како некој се чувствува во себеси, кога на документ, на црно на бело стои дека се одрекол од Македонија и се пишал дека е Бугарин. Тоа ќе остане запишано во историјата и на тоа идните поколенија по 100 години ќе тврдат дека сите тие луѓе биле Бугари, исто како што денес тврдат за Гоце, на пример.

Затоа, убаво вели Византиецот - ако се чувствуваш уште како Македонец, треба да најдеш начин најбрзо што може да се откажеш од бугарското државјанство. Е за таквите луѓе ќе симнам капа!
Бугарите секако за нас ќе пишуваат дека сме бугари, без разлика дали некој се пишал на документ или не. Ако имал пасош тогаш бил бугарин. Ако немал пасош, тогаш исто бил бугарин ама се плашел да признае.
Имам доста колеги бугари и често знаеме да дискутираме на темата. Поголем дел од нив не се замараат многу по ова прашање (или барем така зборат со мене) и ми викаат ОК си е Македонија, вие сте си Македонци тоа е тоа. Ама има дел од нив тврдат работи како: "Има многу бугари во Македонија ама се кријат, Југославија нас не присилила да ги мразиме бугарите итн...". Е со овие знаам со саати да се карам на темата. На крај кога ќе снемаат аргументи те гледаат како теле и си одат, ама следниот пат кога ќе се видиме, истата приказна.
Едноставно, државата таму им го пере мозокот за нас и тоа е многу тешко да се смени.
Затоа викам, не е битен пасошот, битно е зошто го вадат луѓето. Ако утре ја направиме Македонија подобро место за живеење, голем дел од тие Македонци со бугарски пасоши може ќе се вратат да живеат тука. Дали треба да ги гледаме со потценување затоа што биле "пичкици" и избегале од тука кога било тешко? Можеби. Ама тогаш треба исто да гледаме на сите групи на луѓе кои ги набројав погоре, кои на овој или оној начин и наштетуваат на државата.

@мкд владе додека ја чита темава:

Hound Hue GIF

Не воопшто. Нема врска со морална гимнастика, туку со одговорност и зрелост. бугарија и нејзиниот народ го немаат ни едното ни другото, а сакаат да ги сфатиме или почитуваме озбилно. Не.
dali toa ja namaluva postapkata t.e stetata na postapkata?

kako sto rekov, dali dokolku jas udram samar i se izvinam go negira faktot deka e udren ili bolkata od samarot?

Temava e izucuvanje Bugarski jazik za decata na Bugarite ( predavnicite po vasche) i kako shro veli Vlade demek kako kazna oti tatko mu ii dedo mu zwl bugarski pasosh!

Pa aj ti i Zlate kazhete :

1. Sto ima nekoe dete so 7 godini da vi bidi krivo?
2. Zoshto da menuva Makedonija ustav za nekoi 1-3 ili 5% Bugari?

Ako im chini Samo Makedonski ili kade shto se povejche od 20% neka uchat na jazikot na nacionalnosta.

Ili sega od inaet drzhavata treba i uchiteli, knigi, Dokumente i shto ushte da organizira samo zaradi toa vashe ego!
Ја ко што сум читала извештаи, има некаде над 250000 Македонци со бг пасоши. Колку од нив живеат тука не знам. Ама тоа се многу повеќе од 5%.
Вие сметате учење мајчин јазик како казна, а го критикувате Злате и тие што имаме такво мислење како некоја дискриминација. Не разбирам. Станува збор за човеково право, какво што нашите македонци немаат ни во Грција ни во Бугарија.

Дел Бој, јас не сум морална полиција овде. Се што сакам да кажам е дека кога ќе дојди време за Швајцарска Документација, бугарската треба да оди во канта. Не си крив за ништо. Знам како е да се живеј на маргините на едно општество.
За да одговорам на прашањето, се разбира дека тој кој распродава национални интереси е бетер од другиот. Ама забораваш дека пола влада има бугарски пасоши. За мене лично Грција е крива за се. Таа ни застана на патот од ЕУ иако, Македонија и Словенија во тоа време добија најубава оценка од ЕУ после распадот на Југославија, пошто само ние 2ве излеговме без воња. Да не застанеше јужниот сосед на нашиот пат, никогаш немаше да дојде до тоа Македонецот да вади бугарски пасош. Ама нема смисла да тумачиме што би било кога би било.
Решението е едно. Кога ќе дојди време за тоа, пасошот треба да оди во канта.

Како што реков, сите сме различни приказни.

Јас кога ќе си одам од Швајцарија морам да ја одјавам нивната документација. Ако ја одјавам и бугарската на мене маме ќе ми се ебе во Македонија. Нема да ми дадат пиљара да отворам без да ми се реваншизират со инспекции и притисоци, камоли нешто друго. И затоа ако работам нешто сопствено ќе биде во Петрич, нема да биде во Струмица.

Зборот ми беше дека ниту сум ниту пак се осеќам бугарин или пак ги сакам нешто посебно, и верувај ова ќе ти го кажат 95% од тие што имаат бугарски пасоши. Ама нема да дозволам нашиве овде да ме користат како кондом за брз секс у веце. Ќе ги искористам сите механизми шо ми се на располагање да бидам независен од партиската фела во државата, и не осеќам никаква вина за тоа.

kako shro veli Vlade demek kako kazna oti tatko mu ii dedo mu zwl bugarski pasosh!
Никој никаде не пиша за никаква казна. Ова е твое извртување на муабетот. Ко ќе дојдам јас на ред (ако не го исцрпиме муабетот до тогаш) ќе зборуваме за казни.

Дали ако @Византиецот ја слуша Милица Павловиќ и омилена музика му е српската, автоматски е Србин и целата негова фамилија се србофили и приклоници на Кралот.

Шах Мат.
Ако во изводот на родените кај мајка му има таков податок би знаеле.

Бугарите секако за нас ќе пишуваат дека сме бугари, без разлика дали некој се пишал на документ или не. Ако имал пасош тогаш бил бугарин. Ако немал пасош, тогаш исто бил бугарин ама се плашел да признае.
Имам доста колеги бугари и често знаеме да дискутираме на темата. Поголем дел од нив не се замараат многу по ова прашање (или барем така зборат со мене) и ми викаат ОК си е Македонија, вие сте си Македонци тоа е тоа. Ама има дел од нив тврдат работи како: "Има многу бугари во Македонија ама се кријат, Југославија нас не присилила да ги мразиме бугарите итн...". Е со овие знаам со саати да се карам на темата. На крај кога ќе снемаат аргументи те гледаат како теле и си одат, ама следниот пат кога ќе се видиме, истата приказна.
Едноставно, државата таму им го пере мозокот за нас и тоа е многу тешко да се смени.
Затоа викам, не е битен пасошот, битно е зошто го вадат луѓето. Ако утре ја направиме Македонија подобро место за живеење, голем дел од тие Македонци со бугарски пасоши може ќе се вратат да живеат тука. Дали треба да ги гледаме со потценување затоа што биле "пичкици" и избегале од тука кога било тешко? Можеби. Ама тогаш треба исто да гледаме на сите групи на луѓе кои ги набројав погоре, кои на овој или оној начин и наштетуваат на државата.
П се затоа што прво се окупатори, ние сме биле под нивна окупација. Затоа што нѐ негираат. Исто како грците ( намерно ми се со мало г). Они не ја поштуваат државата во која што сум се родила, ја да да пишам бугарка?
Колку год да е лошо овде, а е, не викам не. И ја би си идела. Секој што има малце чувство и љубов за државава, од достоинство нема да се пише татар или грк.
Затоа сеа викаат дека има многу татари овде и бараат да отвориме Устав.
Епа знаеш тоа како е?
Сите шо земале и се иселиле, ни го прцнале.
Пошо ја треба да дишам овде воздух со вистински татари и да уживаат специјални права, пошо продадени души решиле да фатат магла. Затоа и не треба некој со повеќе од еден пасош да гласа овде, ако не живее.
Ќе одлучува некој како ќе живеам јас овде, шо живее у Германија, доаѓа овде 2 недели од 365?

Истото и јас го викам: не е битен пасошот. Веројатно послаби биле карактерно од нас што сме останале тука за уште Македонија „да не дупи кај ќе стигне“, па подлегнале на искушението. Ама, во прва прилика треба да се откажат од тој бугарски пасош. Значи отишол некој да живее во X држава, да речеме, ете, Данска. Во Данска, на пример, за 5 години престој даваат државјанство (не верувам дека е така, карикирам само). Нека земат данско државјанство и јавно нека се откажат од бугарското.

Само будали гинат за идеали, и јас тоа го дознав на најбруталниот начин не од рекла-кажала.

7 години слепа послушност и активност во ВМРО, зошто? За на крај да излезе ќоравиот и да каже бојкотирајте референдум за име, место да каже јасен став против. Во 7 години активност, целосно вработен приватен сектор без никаква желба за работно место туку најчиста идеолошка верност, за на крајот да ми останат само прекршочната и кривичната од протестите.

Моментално најголеми предавници у државата се политичките партии, и вие 800-900к шо им давате легитимитет за да прават уште поголеми предавства. Заев го смени името, Мицко ќе ги стави бугарите у устав, ти си ги гласал нив и си директен учесник на овие државни злосторства. До утре чукај се во гради со македонскиот пасош на кој пишува северна, пак си предавник.

Си ја сакам државата и план ми е да се вратам да живеам во неа. Ама додека не го постигнам замисленото за мој и удобен живот на мојата фамилија без притисок и зависност од паразитерското општество во Македонија, не бугарски, грчки пасош би земал да ми дадат.

Алал да ти е, се е кажано со мислењево (инаку немам никаков друг освен мк пасош)

Ете кај нас пред неполн месец испаѓа специјализант ти кажува јавно на телевизија дека и давале инструкции да се зачлени во партија ако сака да ја вработат - и онака млаки скоро никакви реакции кај Македонската јавност наместо да и се даде некаква подршка плус штабците скроз си ќутат не ги тангира ова нив имаат државна плата. И сега кога за некоја месец година оваа иста идна докторка ќе извади друг пасош и ќе си замине од државата ќе биде плукана како да е најголем предавник а не оние што ја принудиле да бега

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom