Kindle

• Креатор на темата Креатор на темата Srcee
  • Време на започнување Време на започнување
Дали амазон може да види/гледа што книги иам на киндлот ако сум регистриран/конектиран на интернет и што може да направи ако примети дека иам пиратерија?

Пошо ова го видов:
“ Information Received. The Software will provide Amazon with data about your Kindle and its interaction with the Service (such as available memory, up-time, log files, and signal strength). The Software will also provide Amazon with information related to the Digital Content on your Kindle and Other Devices and your use of it (such as last page read and content archiving). Annotations, bookmarks, notes, highlights, or similar markings you make using your Kindle or Reading Application and other information you provide may be stored on servers that are located outside the country in which you live.“

и ова

“Visitors may post reviews, comments, photos, and other content; send e-cards and other communications; and submit suggestions, ideas, comments, questions, or other information, so long as the content is not illegal, obscene, threatening, defamatory, invasive of privacy, infringing of intellectual property rights, or otherwise injurious to third parties or objectionable and does not consist of or contain software viruses, political campaigning, commercial solicitation, chain letters, mass mailings, or any form of "spam." You may not use a false e-mail address, impersonate any person or entity, or otherwise mislead as to the origin of a card or other content. Amazon reserves the right (but not the obligation) to remove or edit such content, but does not regularly review posted content.

If you do post content or submit material, and unless we indicate otherwise, you grant Amazon a nonexclusive, royalty-free, perpetual, irrevocable, and fully sublicensable right to use, reproduce, modify, adapt, publish, translate, create derivative works from, distribute, and display such content throughout the world in any media. You grant Amazon and sublicensees the right to use the name that you submit in connection with such content, if they choose. You represent and warrant that you own or otherwise control all of the rights to the content that you post; that the content is accurate; that use of the content you supply does not violate this policy and will not cause injury to any person or entity; and that you will indemnify Amazon for all claims resulting from content you supply. Amazon has the right but not the obligation to monitor and edit or remove any activity or content. Amazon takes no responsibility and assumes no liability for any content posted by you or any third party.“

Исто иам читано дека освен шо може да ти ја избришат цела библотека на киндлот (шо не ми мења многу пошо ја иам и на писи) можат да ти го заклучат киндлот.
Што мислите?
Решение?

Што мислите?
Сите големи фирми, особено оние што нудат услуги имаат вакви клаузули. Читајќи го ова, делува страшно, ама мислам дека во пракса многу ретко се спроведува. Тоа си го ставаат да се заштитат правно во случај некој да им лупне тужба за нешто.

Јас го користам Киндлот 2-3 години, освен пиратска, други содржини немам. Не ми се случило ништо до сега, па и да се случи, ќе ги снимам пак. Објективно, и реално, ги немам набавено легално, сум ги украл. Регистриран сум на Амазон затоа што го користам за префрлување на веб статии и слично директно на киндлот преку таа адреса.

Се изјасни погоре, и ти го почитувам мислењето и правото, само мислам дека они и те како се свесни дека луѓето префлуваат пиратски книги на уредиве, исто како и МЅ што знае дека Windows се инсталира на велико пиратски, ама па тоа им носи популарност и широка употреба, особено во земји каде што немаат регулирано авторски права и дигитални продавници за пишан, видео и аудио материјал, како нашава.

Некој да не има искуство со овој читач? Некако ме голицка ценава...

Јас не би го земал, поарно собери уште малку пари и земи си Киндл ко човек.
Еве ти ривју за тој од анхоч
http://www.zdnet.com/blog/mobile-gadgeteer/review-aluratek-libre-ebook-reader-pro/3083

Обичниот Киндл е 4.950 кај нас во невада, така да немора да се замараш со поштарина и царина.

Јас не би го земал, поарно собери уште малку пари и земи си Киндл ко човек.
Еве ти ривју за тој од анхоч
http://www.zdnet.com/blog/mobile-gadgeteer/review-aluratek-libre-ebook-reader-pro/3083

Обичниот Киндл е 4.950 кај нас во невада, така да немора да се замараш со поштарина и царина.
Обичниот киндл мислиш на најновиот и најефтиниот од $69 (т.е за нас е $89 без special offers)?

Да, најновиот и најевтиниот, тој од $89 долара, само што технички не е $89 туку $110 со поштарина, така да повеќе ти се исплати од невада да го земеш, отколку да го нарачуваш од амазон, затоа што ако сам го нарачуваш секогаш постои шансата на граница да ти земат уште 1-2000
Невада киндл 4950 денари
Амазон киндл $110 = 5170 денари (плус можен бонус на царина)

http://www.futureshop.mk/amazon-kindle-6-wi-fi.html

Да, најновиот и најевтиниот, тој од $89 долара, само што технички не е $89 туку $110 со поштарина, така да повеќе ти се исплати од невада да го земеш, отколку да го нарачуваш од амазон, затоа што ако сам го нарачуваш секогаш постои шансата на граница да ти земат уште 1-2000
Невада киндл 4950 денари
Амазон киндл $110 = 5170 денари (плус можен бонус на царина)

http://www.futureshop.mk/amazon-kindle-6-wi-fi.html
Да да, знам. Ако ти наплатат ДДВ и царина, а ќе наплатат, цената доаѓа некаде 7000 денари. Ама финтата е дали си покриен со гаранција ако го земеш во Невада??

А што ако имаш гаранција од Amazon? Па поефтино ќе те фати да купиш нов, а мислам дека истата гаранција би важела и од Невада. Ако купуваш преку Amazon освен царина и ДДВ, треба да најдеш и шпедиција, па да платиш и лежарина, итн, итн...

Да да, знам. Ако ти наплатат ДДВ и царина, а ќе наплатат, цената доаѓа некаде 7000 денари. Ама финтата е дали си покриен со гаранција ако го земеш во Невада??

Реално гаранција од амазон и не ти прави некоја разлика. Ако го земеш од амазон, и ти испадне 7000 денари, и по некоја случајност ти се расипе после 2-3 месеца, ти пак ќе треба да дадеш докај 2000 за поштарина до Америка, затоа што неможе само во плико да го пратиш. А да не спомунвам ако на овие од граница им текне пак да ти го царинат кога ќе ти го праќаат назад.
Врти сучи пак ти е поефтино од невада да го земеш.

А што ако имаш гаранција од Amazon? Па поефтино ќе те фати да купиш нов, а мислам дека истата гаранција би важела и од Невада. Ако купуваш преку Amazon освен царина и ДДВ, треба да најдеш и шпедиција, па да платиш и лежарина, итн, итн...
Нели Amazon праќаат преку USPS а не преку UPS/DHL/FedEx? Кога сум порачувал се стадувало преку обична пошта. Лежарина во пошта е ефтина мислам. Ако немаш гаранција од Невада подобро да ги платиш тие 2000 отколку 5000 за нов, нели? Патем, за расипани производи Амазон плаќа return shipping. http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?nodeId=200144510#refund

Не препорачувам купување преку неовластен retailer. Си ја бараш сам бељата.

Киндл-от преку DHL го праќаат, не USPS, го нарачуваш и за 2-3 дена ти стасува.

Реално гаранција од амазон и не ти прави некоја разлика. Ако го земеш од амазон, и ти испадне 7000 денари, и по некоја случајност ти се расипе после 2-3 месеца, ти пак ќе треба да дадеш докај 2000 за поштарина до Америка, затоа што неможе само во плико да го пратиш. А да не спомунвам ако на овие од граница им текне пак да ти го царинат кога ќе ти го праќаат назад.
Врти сучи пак ти е поефтино од невада да го земеш.
Не е секогаш само ефтиното во прашање, туку и односот кон муштеријата. И тоа доаѓа со цена. За другото прочитај погоре.

Не е секогаш само ефтиното во прашање, туку и односот кон муштеријата. И тоа доаѓа со цена. За другото прочитај погоре.
Не зезај сега и ти, кој однос со муштеријата, истиот процес на нарачка ти е и да го нарачаш од амазон и од невада. Од една страна збориш за цената на производот од друга страна збориш цената не е битна.
Ако толку имаш уплав , јави се кај невада и прашај ги дали има гаранција.

Моја препоставка е дека ги имаат земено од америка и донесено тука(профит прават од поштарината), за киндл нема риселери(официјални), така да ако ти се расипе, поголеми ти се шансите невада да ти помогне, ако имаат човек што редовно оди за америка, отколку ти да се замраш со поштарини и царини.

Не зезај сега и ти, кој однос со муштеријата, истиот процес на нарачка ти е и да го нарачаш од амазон и од невада. Од една страна збориш за цената на производот од друга страна збориш цената не е битна.
Ако толку имаш уплав , јави се кај невада и прашај ги дали има гаранција.

Моја препоставка е дека ги имаат земено од америка и донесено тука(профит прават од поштарината), за киндл нема риселери(официјални), така да ако ти се расипе, поголеми ти се шансите невада да ти помогне, ако имаат човек што редовно оди за америка, отколку ти да се замраш со поштарини и царини.
Зборам двете се битни, а би размислил кога би купувал од било кој застапник што препродава. Да беше 3000-4000 денари разликата да, ама 2000 ќе ти спасат многу нервози. Мислиш тие платиле царина на производите ако ги продаваат по толку ниска маргина?

Единствено сакам да знам која им е полисата на враќање на расипани производи, рефундирање на парите итн на Невада и дали се сериозна фирма оти Амазон се особено јасни по тие прашања и тоа ми влева сигурност. Дали искрено мислиш не е важно од каде ќе го купиш производот туку само да е оригинал и поефтин? Инаку ако испланирам нешто во иднина ќе ги контактирам невада и ќе ги прашам се детално. Фала на дискусијата :)

Друже, која сигурност, Kindle-от ако те царинат ќе те фати околу 8.000 денари, разликата е 3.500 денари, гаранцијата ти е иста, мислам дека од Невада би ти го нарачале од Америка (тој од 69 долари), не верувам дека го имаат на лагер.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom