Каков бил животот порано, а каков е сега ?

• Креатор на темата Креатор на темата ZIKS
  • Време на започнување Време на започнување

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
Веб-сајт
sportdenes.com
Што мислите, каков бил животот порано, кога немало компјутери, интернет, телевизори, итн итн, а каков е животот сега?
Јас мислам дека со самото запознавање со компјутерите, и седејќи по часови/денови на него, си го нарушуваме здравјето, а и воедно влијае негативно на нас. Но сепак компјутерот и сите други понови работи се и од едукативен карактер, но сепак мислам дека порано животот бил подобар.
Исто така мислам дека се изгуби и радоста кај децата, посебно кај помладите. Дали кога некој би ви донел чоколада вие би сте се радувале ? - Не. А порано, пред 10-20 години, чоколадата било нешто посебно за децата. Ова го кажувам од лично искуство, јас сега не би се радувал толку кога би ми донесле чоколада, одколку да ми донесат еден hard disk или нешто во врска со компјутерите, или mp3, iPod или нешто слично.
Што мислите вие ?

Дефинитивно животот сега е мнооогу поразличен од оној порано...јас лично би сакала да живеам живот помеѓу овие две времиња...во време кога ќе се ценат вистинските вредности во животот и на децата нема да им бидат побитни компјутерските игри од играњето надвор со другарчињата,но во исто време е можеме да комуницираме и да се информираме преку интернетот и компјутерите..значи би сакала некаде измеѓу...сепак компјутерот е потреба,но за жал се повеќе преоѓа и во опсесија...

ZIKS напиша:
Што мислите, каков бил животот порано, кога немало компјутери, интернет, телевизори, итн итн, а каков е животот сега?
Јас мислам дека со самото запознавање со компјутерите, и седејќи по часови/денови на него, си го нарушуваме здравјето, а и воедно влијае негативно на нас. Но сепак компјутерот и сите други понови работи се и од едукативен карактер, но сепак мислам дека порано животот бил подобар.
Исто така мислам дека се изгуби и радоста кај децата, посебно кај помладите. Дали кога некој би ви донел чоколада вие би сте се радувале ? - Не. А порано, пред 10-20 години, чоколадата било нешто посебно за децата. Ова го кажувам од лично искуство, јас сега не би се радувал толку кога би ми донесле чоколада, одколку да ми донесат еден hard disk или нешто во врска со компјутерите, или mp3, iPod или нешто слично.
Што мислите вие ?
Kako najprvo da ti kazam avatarov ti e haos:pos2: .Inaku neznam iskreno so ke praam momentalno,vo dnesno vreme bez kompjuter ili televizor pa i bez nekoi drugi nesta.Ke skapuvam od dosada.Za decata ic da ne praime muabet se smeat na rabotite na koi i nie se smeeme.Na kompjuter se maheri vo odnos na nas-povozrasnite.A za detska igra ne znaat ni sto znaci pa taka da ne im nedostasuva mnogu.Ama pak za cokoladce ke se izraduvam i toa mnogu....obozavam slatki raboti.Barem jas -za drugute neam poim.

Iskreno lugeto sea se mnogu izmenet...ne mozam da go sfatam svetov mnogu licemei ima i samo za korist ziveat...neznam stvano e za nikade i imam mislenje deka kako i da e ke dojde armagedon pa ke se spasime
P.S. Se izvinuvam sto zabeguvam od temava;)))D

Со сигурност толку здодевен,колку што ќе им се чини на нашите деца утре.:toe:

Слушам од постарите како живееле,ми текнува какво детство имав јас,а еве гледам и какво детство имаат децата денес. За тоа на постарите нема да зборам,само сакам да кажам каква штета е што децава живеат вака денес. Порано игравме жмурка,карти и фудбал по цели денови. Кога ке ми текне,сум излагал сабајле сум доагал дома навечер зошо сме се дружеле по цели денови и сме играле некои интересни игри. Ми текнува,дури играв и плочка и ластик со девојчињата. А сега,само на кантер,на дота и на интернет мислат. Ми текнува и со девојчиња навака натака,си праќавме писменца и слично,сеа глеам у трето си пракаат секси пораки на мобилни,у седно веке секс на велико. На ништо тоа не личи. Порано имавме почит и кон родители и кон наставници и кон секој постар. Сега слушам како се однесуваат на часови.... Срамота! Ај тоа,поминувам по улица и двајца копиљаци ме маваат со камчиња и ми дофрлуваат глупости ме пцујат... Да се вратам да ги акнам од земја? Не се ни они криви,така налага времето. За тоа ми е многу криво....

...

Што мислите вие ?

Алелуја, секое време има позитивни и негативни страни.
wowct8.gif

Животот порано, посебно ако порано го вратиме за некои 3/4 децении, па и не бил нешто прекрасен, напротив бил чиста катастрофа, проблеми со идентитет, период после ВСВ, економска криза и чоколадото како чоколадо било поим.
Да се вратиме еве само една деценија назад, колку ли им беше убаво на децата надвор додека си играа со другарчињата, додека паѓаа и си ги сринуваа коленцата, учеа толку паметни работи како да играат крижи-мижи, суштината на наоѓањето.

Според мене овој период е период на можности, ако едно дете тоа го научи од млади години и го искористи, тогаш не верувам дека компјутерите кои ти ги отвараат вратите кон светот ќе ти изгледаат како devil's work.

Сите ние сме деца на транзицијата и технологијата.

Ееее кога ќе ми донесеа Агроплод табла чоколадо пред 10-15 год па тоа беа радости бе,па што станува за некое друго чокладо,му купувам пред некој ден чоколадо на внук ми ми вика место секој ден да ми купуваш чоколади собирај пари и ќе ми купиш мп3 моментално тоа му фалело (прво оделение):nesvest:
Неможам да кажам дека порано се живеело поубаво или не,за секој различно,лично јас сум имал убаво детство,точно дека денес незнаат да се дружат децава,ми текнува лето а дојде дома не сме се прибирале,по цели денови на улици,па недај боже да налетаме на некое нивиче полно со овошја партал сме го правеле,се краделе лубеници и праски или што и да било у велико во 3 саат сабајле,па не фаќале па проблеми по дома,си украл една лубеница и си мислиш банка си ограбил :icon_lol: па зимно време по цели денови на снег,дома само на јадење еднаш дневно :icon_lol: лани или прелани незнам точно се собравме викаме ај ќе правиме снешко ко идиоти магариња снешко прават деца се умреа од смеење,таман го направивме абе немаше два саати некои идиоти го бутнале,и ај мери им памет :tapp: па жмурки,брканици,плочка,серва,баскет... а денес јок нема тоа,денес е битно кој има најново сони,кој има најнов мобилен...
Тоа ти е убаво си кажа Сатори деца на транзиција и технологија

Па се е до времето...кога ке дојде друго време и децата ке се различни.

se soglasuvam so tebe! ama zavisi kolku se vrakame nanazad. ako na primer se vratam nazad vo vremeto od baba mi i dedo mi po site nivni raskazuvanja za nivnoto detstvo i mladost...hm....ne bilo bas bas....
edinstvena pozitivna rabota e sto ne bile mrzelivi kako sega...stanuvale sekoe utro vo 6 satot pa rabotanje ova ona...sakam da kazam bile vredni..isto i vo vrska so hranata....jadele zdrava hrana..
a ne sega so ovie fast food pa slatki raboti pa ova pa ona....a cokoladata...koj znael za nea togas :) :toe:
negativno e sto vladeela siromastija....
pamtam porano kako po cel den igrav kucanka, pa krienka, pa narodna....
edno 10 god nanazad bese prekrasno..... sega decata se zatrupani so kompjuterite, video igrite i ednostavno zaboraveni se ulicnite igri.....
a i decata se poinakvi!

да, порано имало подобар живот за младите
денес младите со тоа нивно дено-ноќно седење на компјутер освен што си го уништуваат здравјето, туку и не живеат никаков живот! кога бев на возраст на брат ми по цел ден бев надвор, играв, се забавував, и можам да кажам дека имав доста исполнето детство. брат ми по цел ден е на компјутер, и ако снема интернет барем еден ден тој спобудалува.
освен тоа, и тој, и СИТЕ негови врсници се како роботи, бесчувствителни и ладнокрвни....

Епа порано не беше толку лошо,а сега,вака е:
21-st Century...: Our communication - Wireless
Our dress - Topless
Our telephone - Cordless
Our cooking - Fireless
Our youth - Jobless
Our food - Fatless
Our labour - Effortless
Our conduct - Worthless
Our relation - Loveless
Our attitude - Careless
Our feelings - Heartless
Our politics - Shameless
Our education - Valueless
Our follies - Countless
Our arguments - Baseless
Our boss - Brainless
Our Job - Thankless
Our Salary - Very less
Our Future - Hopeless!

Have a good day, with
LESS problems

abe nema vrska deka bez tehnologija ke ni bilo dosadno.kako ziveele porano bez tehniki?pa super i bilo..nie sme zavisni denes od kompjuterite,televizijata itn.i sekoe vreme si nosi svoi gomna.definitivno se izgubi znacenjeto na poimot detstvo.ama eden den ke zalat,ustvari nemozat da zalat koga nemaat oseteno sto e toa vistinsko detstvo:toe:

порано животот ми бил супер,во глобала све земено другарки искачања,лудори,сега ми е најсупер особено поради самиот факт што не е ништо сменето т.е самото запознавање со една драга особа со која станавме најбоље другарки ми го направи животот многу позабавен како порано :smir:

Што мислите вие ?

Денес просечниот животен век е подолг од порано. Змачи живееме поздраво.
Сега не знам за кое порано мислиш дали пред 30 ил 50 ил 100 ил 200 години, али како што ние денес мислиме дека живееме на врвот на цивилизација и технички напредок така мислеле и луѓе од 19, 18, 17 век. Ако некое време немаше струја, немаше ни антибиотици, немаше ни ренгени немаше ни фрижидери немаше ни купатила или ВЦ дома.
Па не само што не се седеше пред монитор, туку и ко ќе поболиш те носеа на бајач, а в зима во 3 сабајле ако те стегни серка требаше да одиш надвор и да се избришиш со грутка. Не можеше да отвориш фрижидер од сабајле за појадок ил да си наполниш чаша вода од чешма. Инаку и јас не се радувам на некој да ми даи хард диск па ни чоколадо. Јас се радувам ако ми се даи пичка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom