Како живеете?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Па се обидувам да направам некаков баланс.Сакам да одржувам некаков стандард,да не живеам надвор од "нормалното" меѓутоа секако ги вметнувам и своите желби и потреби кога навистина ми е потребно.Секако дека дома се однесувам малце поинаку отколку кога сум меѓу други ама сепак се обидувам да го вклопам моето однесување и кога сум надвор.

Животот го живеам на свој начин.Престанав да се секирам и да се грижам за мислењето на некои луѓе што не ми значат,не дозволувам нивните критики да ме рушат.Секогаш кажувам што мислам и правам што сакам.Еден живот имам и нема да дозволам некој да управува со него и да ми кажува што да правам...ќе го изживеам на мој начин!!!Сепак,ја знам границата.

Живеам како сакам! Животот е еден и треба да се ужива во него

Дивајн напиша:
Како живеете ... како што сакате или како што "треба"?
Дали вашиот живот секојдневно го живеете според некој ваш стандард и желба, дали го живеете според некои општи или на вашата околина стандарди или зависи за што се работи т.е. за некои работи според вас, а за некои според другите?
Ако е тоа третото, што и кој е вашиот живот, а што и кој е животот кој го живеете за другите т.е. како што "треба"?
Како е всушност подобро да се живее за подобар живот?
:helou:
Како што „треба“, многу нормално. :toe: Прво, немам услови да живеам целосно како што сакам. Второ, немам простор за тоа, затоа што сум принудена, како и сите останати жители на планетава, да почитувам и да се водам според некои (не)пишани правила и прописи, што се дадени за да се избегне преминување на границата (која и да е таа граница). Трето, постојат одредени туѓи очекувања за мојот живот, што сакала или не, работам на тоа да ги исполнам.

Малкумина се тие што го живеат животот како што сакаат, и обично се нарекуваат „отпадници на општеството“.:)
Луѓето се плашат од различните од нив и не ги прифаќаат тие што се двојат од толпата и ги кршат моралните и законските правила. Така функционираат нештата.:)

Мораш да се прилагодиш на другите луѓе ако сакаш да живееш во заедница. Не можеш туку-така да си правиш се што ќе ти падне на памет, без да мислиш на последиците, притоа кршејќи ги правилата на заедницата и не мислејќи на останатите членови.:) Ама од друга страна па, не е океј ни да си го прилагодуваш животот на туѓи желби и барања и цел живот да оправдуваш туѓи очекувања и да носиш наметнати одлуки. Средина некоја да се најде.

Колку и да сакам да се убедувам себе си дека живеам токму онака како што јас сакам, и по соспствени правила, факт е дека не е така. Таквото убедување е нереално, затоа што нема некој кој не е условен од мал милион правила и околности. Прво како човек сум социјално суштество, и мојот живот(а, и на другите помалку или повеќе) е одреден од семејството, блиското опкружување, глобалното уредување, природните услови, бла, бла,...и уште од многу други фактори. Мојата интеракција со околината прави да морам(сакала или не) да се прилагодувам на одредени правила и норми. Секој од нас е дел од системот. И кога сериозно оди против истиот, системот, без исклучок, "го меле". Историјата покажала дека сите големи револуционери кои се држеле цврсто до својата сопствена цел, со тек на време или прифаќале некој компромис, или биле отстранети, на овој или оној начин.
Така да мојот живот( а и на најголемиот дел од луѓето) е нешто како мешавина од моите лични желби и она што морам да го направам. Имам некои свои принципи и желби за кои сум спремна да одам прилично "далеку" и да се жртвувам, но свесна сум дека, порано или подоцна, ми останува или да прифатам некое "средно" решение, или да се сносам со тотална изолација, а богами и нешто пострашно. Затоа пак,ги имам моите мисли и фантазии(и моите цртежи, слики, текстови), кои се еден вид на прибежиште, во кое јас, и единствено јас, сум онаа којашто одлучува.
Не, не сметам дека медиокритетноста е најдобриот начин но, и залажувањето со некоја "апсолутна" слобода го сметам за, во најмала рака, детинеста илузија.

Во доза на умереност. Се уклопувам до некаде, ама и за некои работи држам свој став.

Ima edna pesna "Ziveam kako sto znam, sloboden i sam..." epa taka i jas :smir: top mi e...se so sakam si praam, moite ne mi zabranuvaat, izlagam, praam gluposti...i love my life :vozbud:

Turbo!Malce mi se 24 saati vo denot za site raboti shto treba da gi zavrsham.Znam deka eden den ke se kaam,ama sho da praam,vo momentov ne smeam da zapram.

Живеам со мислата дали ќе се разбудам утре, живеам ден за ден, живеам скромно поштено, осамено помалце. Живеам чесно, живеам за мене но повеќе за другите. Животот ми го одредува саатот.

Дивајн напиша:
Како живеете ... како што сакате или како што "треба"?
Дали вашиот живот секојдневно го живеете според некој ваш стандард и желба, дали го живеете според некои општи или на вашата околина стандарди или зависи за што се работи т.е. за некои работи според вас, а за некои според другите?
Ако е тоа третото, што и кој е вашиот живот, а што и кој е животот кој го живеете за другите т.е. како што "треба"?
Како е всушност подобро да се живее за подобар живот?
:helou:

Ziveam kako sto sakam, moi standardi, moi stavovi ,zelbi, planovi i odluki...
Pocituvam stavovi, mislenja i soveti od najbliskite no odlukata pak paga kaj mene...
Sekoj treba da zivee so svoite idei i celi ako saka smiren, harmonicen i ubav zivot...Nametnatite stavovi, odluki te. standardite od okolinata pravat samo da ziveesh "tug zivot":nenene:

Iskreno bas onaka kako sto nesakam,ama toa e toa...optimist sum deka vo dogledno vreme ke se smeni...

Парадоксално живеам :) Звучи кул ова, еј јеаааа :pos:

Живеам како и сите други, гледаме да се провлечеме од ден на ден.....и да си го направиме ќефот....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom