kajgana1001albums група

Член од
22 август 2022
Мислења
759
Поени од реакции
2.197
1740149229514.png

2. Dusty Springfield - Dusty in Memphis

Албумот е солиден, за гласот е излишно да се прави муабет. Префинет баланс на моќ и емоции.
Тоа што забележав дека албумов е многу убаво подреден, организиран, значи се знае зошто парчето број 7 е баш таму, како цела приказна ми е, дури и по текстовите на песните. Треба цел да се ислуша. Ова е лично доживување сега, не мора да е општа вистина, ама доловува како концептот на љубов се развива кај нас со текот на животот и искуствата низ песните како времеплов, from sweet to bitter и на крај со прифаќање и зрелост. Лично доживување..

Son of a Preacher Man е еден од примерите каде каверот е подобар од оригиналот. Арета Франклин ја растура и мислам дека ретко кој може тоа ниво да го достигне.

Омилено парче, пак, ми е The Windmills of your Mind. Како бајка е, гласот нејзин толку е погоден како да не е кавер самата.

4/5

Последно уредено:

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.767
Поени од реакции
35.683
Elliott_smith.jpg

1. Figure 8 - Elliott Smith (2000)

Ликов го запознав благодарение на „Good Will Hunting“ и неговата „Miss Misery“ и ми се допадна.
Ми се допаѓа начинот на којшто ја изразува својата депресија, од вокал, преку текст, до кулминација комплетирана со гитара. Лично сметам дека е еден од најпотценетите музички артисти.
Figurine 8 го преслушав во 1 здив и генералната оценка би била 3,5/5, па ќе размислам дали ќе одам со 3 или со 4.

Препорака за албумите што сте ги рангирале со лоша оценка, да ги преслушате повторно и да им дадете уште една шанса.

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
4.057
Поени од реакции
15.967
Препорака за албумите што сте ги рангирале со лоша оценка, да ги преслушате повторно и да им дадете уште една шанса.
За да си причиниме болка по втор пат? :icon_lol:

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.767
Поени од реакции
35.683
За да си причиниме болка по втор пат? :icon_lol:
1 ист албум во различно расположение, различно се доживува. Токму затоа треба да се даде уште една шанса.

my_name_is_in_use

¯\_(ツ)_/¯
Член од
12 април 2024
Мислења
109
Поени од реакции
278
лично на Figure 8 не би му дал поише од 1...а тоа што го слушнав од тие негови 16-тина нумери депресија ме фати. Доволно беше!

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.741
Поени од реакции
34.330
Среќа не се убив барајќи кај се става оцена хаха

Dusty in Memphis

Приметив дека почнаа истите моно верзии ама бев зошто пак да не?

Се осетив доволно стар за да се сметам веќе како мебел на овој свет бидејќи ме врати албумот во некои антена лав сонгс вајб времиња на лесни и слаткокринџасти романси, и знам дека фатив да објаснувам побудени чувства преку лични примери, но и за време на слушањето на албумот дејдримав зјапајќи а можеби и оправдано во сивите озогласени пристаништа на Амстердам и немирни води.

Како музика 2, но ми го хајџакна расположението па затоа оцена (ќе ставам утре сабајле оукеј не се убивај) 3.

ps

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.460
Поени од реакции
38.569
Аааааааа, Californication! :vozbud:
На спотифај линкот води до делукс верзијата што е подолга ама добро е што ја има и оригиналната, сега само што проверив.
https://open.spotify.com/album/0fLhefnjlIV3pGNF9Wo8CD?si=V5h6PGVqSz2Od1TUmH1uTg
Ма за Californication и Deluxe Plus верзија да има, ќе ја преслушам и сто пати ако треба! :vozbud: Еден од омилените албуми од детството, сите песни ги знаев на памет, го имав и на аудио касета и којзнае колку пати го имам слушано до сега.

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
4.057
Поени од реакции
15.967
Ова ќе излезе добар проект, 19души има влезено во групата.
Благодарам на довербата од предходните двајца членови. Идеме понатаму!

20250222105158.png

*не ме пцујте, само меме е.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.460
Поени од реакции
38.569
1740216692342.png

03. Californication - Red Hot Chili Peppers (1999)
Албумот над албумите! Веројатно еден од најзначајните во мојот живот и сигурно најголемиот виновник зошто почнав да слушам рок. Се појави во времето кога завршував основно и се запишав во средно, па сите овие песни (да, дури и B-страната) ми се одлично познати, сите текстови ги знаев на памет. Не може ни да се изброи колку пати имам преслушано некои од песните: Otherside, Scar Tissue, Californication, Road Trippin', Around the World, Parallel Universe, Emit Remmus... А еве и сега - на првите рифови од Californication цела кожа ми се наежува! Единствена работа која ме нервираше тогаш, а ме нервира и сега се рап делниците на Ентони. :pos: Инаку, ова е албумот со кој RHCP го менуваат својот звук од повеќе панк ориентиран кон по-мелодиски рок и тоа им носи најголем комерцијален успех во кариерата, иако јас се уште мислам дека Under the Bridge е нивното најпознато дело. Преубав почеток, преубав крај на албумот! Една неверојатно добро заокружена целина каква што ретко се среќава. Насловната нумера е една од песните со најгенијален текст кој сум го слушнал во животот. Една занимливост на која се сеќавам дека многу ја коментиравме и во тоа време ни беше mindblowing - насловот на песната Emit Remmus прочитајте го наопаку. :D Сега преслушајте ја уште еднаш - сите гитарски делници се снимени наопаку. ;) Имам уште многу, многу, многу да пишувам за Californication, зашто е еден албум кој не само што ја одбележа нивната кариера, туку одбележа и еден период од мојот живот од кој имам многу спомени. Masterpiece! :cuc::cuc::cuc: Да може десет од пет и тоа се малку!

...if you want these kind of dreams, it's Californication!

Kajgana Shop

На врв Bottom