Од трите прашања кои ги поставив знам дека за ова се сетиле да напишат одговор во Библијата, сакав да видам само дали некој ќе се сети.
Останатите две за бојата на кожата и патот околу светот, е во доменот „направи сам“.
Значи кога ние постираме се е весело..не ве бива за формули и немате време..а кога беше поставено како прашање од IoSono...тогаш делириуми на победа ...викај инквизиција мешаат математика и биологија со вера...:nenene:
Добри прашања поставувам алал да ми е

. Никој не ме фали морам сам...
Шала на страна, ги поставувам оние прашања кои сам како верник не сум можел да ги одговорам а патем и никој не се најде години наназад да ми даде нормален одговор кој би можел да го проголтам, за она што е напишано во библијата да ми прави некаква смисла и да можам да верувам и понатаму. Зошто не можам да си ја интепретирам библијата како ќе ми текне, ме учеа дека е напишана од Бог преку пророците, значи се што е внатре го кажал збор а човекот само го пренесол.
Како таква, страшна работа е колку малку работи знае Бог за планетата која ја направил и за елементарните закони на физиката.
Но не мислам сега да им досадувам на верниците заради тоа што не го делам повеќе истото мислење со нив и гледам на сосема поинаков начин на религијата. Не сум тука заради тоа да убедам некого во нешто или пак таман работа да испровоцирам некого. Тука сум зошто ми е инѕтересно како човечкиот мозок работи, како се покорува на феноменот наречен религија. Како ги отфрла сите работи кои му пречат на патот во верувањето, без разлика што се поткрепени со силни докази, аргументи, здрава логика итн..
Сепак, иако повеќе не верувам, сеуште кога ќе добијам некој нормален одговор, го разгледувам. Marcus испрати еден линк на едно мое прашање, ќе го разгледам и ќе пишам што мислам за тоа, но веројатно за 2 недели, пошто ќе бидам отсутен од форум (со мали навраќања од навика) во следниве две недели. Ќе одморите од моите прашања малку
Ок да не одиме оф.....темата беше за браката Каил и Авел...
е сега околу ова не ми е јасно Каил го убил Авел(поправете ме ако сум ги погрешил местата на имињата) тоа било прво убиство до тогаш ..и потоа бог го проколнал Каил да талка по земјата ..
Библијата ми е во раце и еве што пишува;
........Каил скокна на братаси и го уби. потоа господ го праша Каила; Каде е брат ти?(демек овој незнае а бог семоќен е)
Незнам одговори Каил ..зар јас сум чувар на твојот брат и потоа бог го проколна и го протера..бла ...бла....................Каил отиде од пред господовото лице во земјата Нод источно ед Еден и таму се насели
Каил ја спозна својата жена

е од кај испадна таа жена кога Адам Ева и нивните деца се први луге??????
Точно на ова мислев некаде во првиот или вториот пост на темава: никаде не се наведува раѓање на женско дете. Само дека тој и тој ја спозна жената своја, а таа пак жена доаѓа од веќе посточека група на луѓе (народ, племе, село, сеедно).
Заклучок: ако е Каин третиот човек, тогаш мноооогу задоцнил со женачката