Jahia Kemal или SABA?

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22
темелот на средните приватни е да те убедат дека се подобри од државните. Затоа и сите тие реклами, како САБА на пример.

Не постои подобра реклама/или жалба од човек што веќе поминал таму, па затоа вреди барем малку да се земат во предвид неговите совети.

Член од
23 октомври 2008
Мислења
2
Поени од реакции
0
Napraviv user samo poradi toa sto slucajno ja vidov temava kaj eden drugar na kompjuter.

"Ucev" vo jahja kemal 4 godini. kemal NE e skolo. kemal e mesto vo koe:

1. Nema da naucis apsolutno nisto korisno osven mozda kako da se spravuvas so bogati retardi na najbrz mozen nacin

2. Kemal ima resetki od nad 2 metra okulu dvorot so silci na vrv(aj ramisli kao ti teknuva da stais silci na vrv na ograda na skolo?!)

3. Kemal ima poveke kameri od A1, Kanal5 i Sitel zaedno, sto i nema mnogu prakticna primena bidejki duri i turcite se dovolno razumni da sfatat deka ne mozat i bi bilo glupo da probaat da gi kaznat nivnite "ucenici"

4. Tamu si od 8 do 5, ne mozes da iskocis(znam deka ne zvuci realno ama, osven ako isturas creva na pod ili slicno bukvalno ne moes), imas uniformiran strazar od agenicija za obezbeduvanje yahya kemal(imaat i nivna agenicija od minatata godina) sto ke te sopre na vrata(vo pravilnikot pisuva deka ako nema drug izbor nasilno mora da te sopre), a eventualno ako ti tekne da ripas ograda od 2 metra treba samo da pazis na silcite, kamerite i "odzite"

5. Toa vreme od 8 do 5 ne prais apsolutno nisto ako ne go racuname nerviranjeto, taka da sledniot pat koa ke gleas zatvorski film ke te fati cudna nostalgija

i tako dalje...

inace od toa sto go procitav gore ozbilno mi se place.
Koj genijalec spomna angliski, definitivno treba da glea pomalce reklami.
Pokazi mi turcin sto zbori angliski i ke ti pokazam cesen politicar kao e*e nevina prostitutka :)
Sto e do stranskite fakulteti, da ima mnogu od kemal sto idat nataka, na istiot nacin kao sto dosle u kemal na pocetokot.. pari kupuvaat sve.

kasnam 10 minuti poradi postov a mozam da napisam uste tolku taka da ako na nekoj nesto ne mu e jasno neka postira ovde, vetuvam deka ke ja proveram temava utre.

Член од
23 октомври 2008
Мислења
2
Поени од реакции
0
A da i sto e do drzavnite sredni, priznaeni se u stransvo 100% sum siguren. edinstveno treba da polagas nivna matura (SAT i SAT2 za site zemji u EU i USA), sto e apsolutno isto kao da si u privatno sredno

Esobar

Македонија над СЕ !
Член од
12 февруари 2008
Мислења
4.895
Поени од реакции
453
глупости се приватниве средни плаќаш за диплома неможе никој да докаже дека не е така иди си во ОБИЧНО средно зафрканции ова она па некој 1 ќе добиеш а тоа шо викате ако завршиш во јбт или некое др школо ОБИЧНО нема да можеш да студираш во странство е чиста глупост

Член од
4 март 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
Јас сакам да прашам што мислите дали е попаметно да се оди во приватно или во државно училиште и ако мислите дека е попаметно во приватно тогаш во кое јас размислувам за нова и посо сеа се уписите сакам да знам :pos2:позз

Црвено

Am I pissin' u off-fa-fa?
Член од
12 септември 2007
Мислења
1.227
Поени од реакции
81
Имам другар што учи во Јахја. Сега е втора година. Колку што јас разбрав условите за учење се многу добри, часовите се одржуваат на англиски јазик, само на часот по македонски си зборуваат македонски, нормално. Во прва година имале многу часови по турски, не знам колку ми рече (едно 10 часа неделно турски, ако не и повеќе). Мене лично тоа што има настава на англиски јазик многу ми се допаѓа.
Лошо е тоа што е многу строго, во училиштето не смее да се дознае дека имаш дечко/девојка, ако дознаат ќе мора да раскинеш или следи бркање од училиштето. Како во затвор се, како што напиша некој погоре имаат околу училиштето 2 метра висока ограда, ако сакаш да бегаш мора да рипаш :)

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Sto mislite za ovie dve privatni ucilista?? Koe vi se dopaga poveke?? Jas nemozam da se odlucam vo koe da se zapisam sredno?? Please pomognete mi. Inaku mnogu me interesira biznis i slicni raboti za sto e odlicna SABA no i Jahia Kemal ne e voopsto losa.
Posetete ja i web-stranata www.saba.com.mk i ve molam kazete mi mislenje!!
Yahya не ти го препорачувам.
Првата и втората генерација стварно беа добри и бараја учење..сега сите понатамошни шо идаат се за нигде.
Јас требаше да се запишам таму, полагав само англиски, на вториот не ојдов поради оправдани причини.. можев и понатаму да полагам,ама се премислив и си ојдов гимназија.
Една другарка шо учи таму цело време се жали како понекогаш ни самите професори не ги разбираат шо сакаат да им кажат.
Е сега за ентериерот... преубо е...значи кога бев останав без зборови..
за Саба многу незнам така да ти кажував само за Јахја.. твое е да си одлучиш..

п.с. приемните не се многу тешки, најмногу бода имаат математика и интелегенција...лесни се воглавно задачите и со заокружвење. Порано имаше да полагаш и физика и хемија,ама сега колку шо знам немаше..

D

Deleted member 12196

Гостин
За Saba не сум слушнал. Yahya не е толку лоша како што пишувате. Не одиме таму да скокаме преку огради, туку да учиме. А за дечко/девојка ќе се распрашам. Не ми се верува дека некој смее тоа да го забрани, но...

Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
Многу се изненадив од прочитаните информации за Yahya. Пред некој ден го посетив училиштето, ми се допадна она што го видов, разговарав за програмата, ги разгледав кабинетите, и се ме воодушеви.
Меѓутоа, ви верувам и вам кои имате некакви искуства и сега сум во една дилема околу уписот во тоа училиште.
Што не е добро?
Квалитетот на наставата, или строгоста?

Документи поднесов, пред се поради репутацијата на гимназијата, потоа ми се допадна виденото, но дали навистина е се тоа само “фалење“ ради имиџ:nesvest:....?

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22
Го знам христо што пиша погоре и го прашав баш истото прашање за репутација и се...и ми кажа дека репутацијата ја добиваат од ученици кои ги стипендираат...им викаат нешто ко иди на натпревар освојувај први места ние ти обезбедуваме се за упис на факс на странство (дури и врски ќе ти најдеме.) Незнам колку ова е точно само ти пренесувам тоа што он ми кажа..

Иначе што подразбираш под репутација на гимназијата?

Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
Го знам христо што пиша погоре и го прашав баш истото прашање за репутација и се...и ми кажа дека репутацијата ја добиваат од ученици кои ги стипендираат...им викаат нешто ко иди на натпревар освојувај први места ние ти обезбедуваме се за упис на факс на странство (дури и врски ќе ти најдеме.) Незнам колку ова е точно само ти пренесувам тоа што он ми кажа..

Иначе што подразбираш под репутација на гимназијата?
Репутација е јавно мислење, нели, за некој човек, институција и сл. а кој се стекнува по основ на неговата дејност.
Е сега под добра репутација на гимназија, подразбирам
1. да истата се придржува за некои стандарди во образованието,
2. да има солидна настава, добри учебници кои го следат најновото во науката,
3. интеракција во наставата,
4. слобода во пристапот кон научните помагала,
5. при наставата да се користат научни помагала, експерименти, повеќе емпирија (а не на пример “деца, еве како што пишува во книгата железо во реакција со сулфур дава тоа и тоа“, ме сфаќаш?
5. добар однос со наставникот (пак на некое ниво каде наставникот ќе биде достапен за ученикот на пример да му појасни нешто),
6. гимназијата да биде и воспитна во права смисла на зборот (не мислам на репресивни мерки само, туку детето да научи убаво однесување, утре кога ќе излезе од таму да се знае каде учело)...
7. ученикот навистина да научи нешто повеќе одколку во друга гимназија,зашто инаку која е поентата?

Ете овие работи ми се важни. Во која мера Јахја Кемал ги има или ги нема?
:smir:

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22
Репутација е јавно мислење, нели, за некој човек, институција и сл. а кој се стекнува по основ на неговата дејност.
5. при наставата да се користат научни помагала, експерименти, повеќе емпирија (а не на пример “деца, еве како што пишува во книгата железо во реакција со сулфур дава тоа и тоа“, ме сфаќаш?
5. добар однос со наставникот (пак на некое ниво каде наставникот ќе биде достапен за ученикот на пример да му појасни нешто),
6. гимназијата да биде и воспитна во права смисла на зборот (не мислам на репресивни мерки само, туку детето да научи убаво однесување, утре кога ќе излезе од таму да се знае каде учело)...
7. ученикот навистина да научи нешто повеќе одколку во друга гимназија,зашто инаку која е поентата?

Најди минимум 5 ученици што биле од таму така би добила некој осет што се прави таму. Или најди 1 и натерај го да те поврзе со 4 луѓе што ги знае што завршиле таму.

Ова што го кажа ми личи на опис на private boarding школо во Америка што обично кошта од 40.000-50.000 долари годишно и повеќе.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162

Овие работи едно средно на Балканов ги нема...

Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
Најди минимум 5 ученици што биле од таму така би добила некој осет што се прави таму. Или најди 1 и натерај го да те поврзе со 4 луѓе што ги знае што завршиле таму.

Ова што го кажа ми личи на опис на private boarding школо во Америка што обично кошта од 40.000-50.000 долари годишно и повеќе.

Многу барам, а?:pos2:Па бар нешто од тоа....
Инаку не познавам многу кои завршиле таму, двајца само, и се различно слушам, затоа и се обратив на форумов.

Kajgana Shop

На врв Bottom