„Извинете, брзам. Може пред вас?”

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
Stefanos_M напиша:
Не е само ова...
Ме нервираат многу работи... На пример во сендвичара ќе му дадат на некој постар прво, па на мене...
Или ќе чекам ред во продавница, и ќе дојде и ќе побара цигари...
Абе балканска работа !!! Џупштана !
Точно..ова само на Балкан го има.Кај се чуло негде у свет да идеш преку ред?Знаете како викаат не е вецето далеку,ти касно си тргнал.Ако толку нема време нека си тргне порано.

Nikogas ne sum pobaral da izlezam pred nekogo u redot, a normalno ne bi ni dozvolil nekoj da izleze pred mene u red. :)
Osobeno ako stanuva zbor za salter.

Постар човек обавезно го пуштам, па и да се брзам. Ама вака, ма и да се брза ма кој сака нека е (освен некој што го знам и го поштувам), не бе клоца му даам и готово

нема врска постар - помал во ситуацијата..
Што ако начекам некое дете 10 години помало од мене и му речам дете ај постар су да завршам пред тебе ме чека работа или бла-бла!
Зависно од ситуацијата го пропуштате човекот,не е така?
Ако ви се допаѓа неговиот лик и начинот на кој ке ве замоли јас велам дека сите вие хардкор со емоции што сте,ке го пропуштите па макар вам светот ке ви се урне!

А она едноставното грубо , некултурно наметнување од постарите ајде помал си ке почекаш е тоа да ви се извинам нема да оди така. Па кога сме во продавница,или на шалтер кога ги држиме парите в рака на сите продавачи им сме исти па макар биле 7 или 77 години.
на вас нема ништо да ви сменат 5минути..та нема да умрете да постоите малку во ред како секој нормален и културно образован свет кој има чувство за почит на редот и приватноста!
Па на крај краева кога веке сте можеле да го прошетате целиот продажен салон/продавница.. да се испокарате за секое зборче од гаранцијата на производите ке можете да почекате и малку во редот!
Но сепак...сето ова што го пишував досега..е само израз на нашата личност тесно поврзано со нашето воспитување и општата култура!

со почит..
скаут

Ваму пак во Норвешка кај шо сум сега кога одиш у банка има еден автомат и мора да стиснеш на него и ќе ти пушти бројче пример 33 и нема тука карање, дали може пред тебе ова она секој си го чека својот број и иде и си врши работа :)

ги мразам тие фаци, па сите брзаме за некаде, сите имаме работа што треба да ја завршиме, на нерви ми одат, ама ај од чиста култура ќе ги пропуштам само да не се расправам, тоа е крајно некултурно и невкусно

Некоја рандом персона: Може пред вас?
Ја: Не.

Симпл.

Па и јас се брзам ебаго ебаш цел ден сум тука :vozbud:

Abe da mi kaze "decko abe se brzam i ke te molam da me pustis pred tebe..."
bi go pustil zasto da ne i taka sum cekal tolku ke pocekam uste malku osven ako ne se brzam i jas! E sega postoi i takvo vleguvanje bez prasaNje e tie me nerviraat najvise na svet i so takvite samo pistolot i da potepas se!:zlo: Mnogu se vadam od kontakt taka koga ke mi vleze nekoj pred mene ne zasto ke pocekam nego zasto se pravi kurnaz i toa sto ke se iznerviram pa ke pocnam da se raspravam tamu kaj sto sum i poslem lugevo te gledaat koso! A ova vo Makedonija e sekojdnevno neznam sto im e na lugevo!

Имам посебна слабост кон трудници и стари лица кои очигледно одвај стојат на ред. Посебно кон трудници, дури и ми се случува да им понудам да одат пред мене.

Сето останато способно за чекање ред го игнорирам.

Би пуштил само некој постар.Друг нема шанси зошто сите некаде се брзаат

Aко не сум во некоја брзаница, би го пуштила секој кој учтиво ќе ме замоли. Не ми пречи.

Во принцип не сакам да ми се вбутуваат луѓе преку ред, но на постари и изнемоштени сам им отстапувам место. За другите ако учтиво ме замолат нема проблем.(освен ако многу брзам што е реткост)

да се извинува можда би го оставел а да не се извини и 80 год нек е не го оставам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom