Е ај да видиме дали Србите го користеле ова брашно...или им било само за извоз

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Абе грешки и страња се случуваат секаде, разликата е во тоа како се реагира на тоа. Таму сигурен сум летале глави (односно фотељи), дали тука некој ќе сноси одговорност -тоа е прашањето!Во една Германија пред некое време 11 000 деца добија труење од расипани кинески јагоди,пред тоа имаа некоја афера со отровни јајца...
Па ако таму се случува тоа можам да замислам во Мк какви се работите.![]()
Во веста пишува дека било увезено брашно, а не пченка. Дали и за брашното важи истиот начин на пробување, не верувам дека толку лесно би се познало ако тоа било заразено, за разлика од пченката. Треба да не информираат подетално, кои производи, какви производи, кога се увезени, со која дата на производство. Баш прееска гледав во Тинекс, пченкарни брашна и паленти од Србија, да видам со какви дати се. На повеќето пишуваше рок на траење до октомври или ноември 2013. (Ако не се лажам рок на употреба на вакви работи е 1 година) што значи дека се произведени ноември или октомври оваа година, а најверојатно тогаш и увезени. Стојат по рафтовите, а никој сега нема да знае да каже дали се заразени или не се.Инспекторите џвакаат пченка на граница
Државниот инспекторат за земјоделство, на своите фитосанитарни инспектори што работат на граничните премини, уште пред два месеца им наредил да прават засилени контроли на пратките со пченка со потекло од Србија, за која српските медиуми информираа дека содржи афлатоксин, кој е висококанцероген. Освен да бараат сертификати за квалитет и друга увозна документација, на инспекторите им било речено и задолжително да ја пробуваат пченката. "Им наредив да прават т.н. органолептичка анализа, односно внимателно да ја гледаат бојата и да ја пробуваат пченката. Со џвакање, тие точно може да утврдат дали е исправна или не. Пченката која содржи афлатоксини е горчлива, а по боја е сивкава. Штом инспекторите при пробувањето не открија сомнителна пченка во Македонија, со сигурност не е увезена токсична пченка од Србија", вели Румен Стаменов, директор на Државниот земјоделски инспекторат.
Стаменов вели дека надлежните институции во Македонија за случајот со токсичната пченка од Србија молчеле досега, бидејќи не сакале да креваат непотребна паника во јавноста.
Уште пред 2 месециа се пуштени во промет
Инаку си постои база на податоци за гмо, токсини, резидуи и други штетни состојки во храната.
https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/#
И си постои закон кој вели дека и врз основа на сомневање Агенцијата е должна да забрани пуштање во промет на сомнителна храна и колку што паметам усогласени сме со ЕУ регулативите
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32002R0178:EN:HTML
Еве ја прецизната вест од неколку места:Во веста пишува дека било увезено брашно, а не пченка. Дали и за брашното важи истиот начин на пробување, не верувам дека толку лесно би се познало ако тоа било заразено, за разлика од пченката. Треба да не информираат подетално, кои производи, какви производи, кога се увезени, со која дата на производство. Баш прееска гледав во Тинекс, пченкарни брашна и паленти од Србија, да видам со какви дати се. На повеќето пишуваше рок на траење до октомври или ноември 2013. (Ако не се лажам рок на употреба на вакви работи е 1 година) што значи дека се произведени ноември или октомври оваа година, а најверојатно тогаш и увезени. Стојат по рафтовите, а никој сега нема да знае да каже дали се заразени или не се.
Мислам дека треба да се повлечат сите и најмалку сомнителни производи од продавниците.
Не е проблемот дали пченката била ГМО или не. Проблемот е што била заразена со афлатоксин кој е производ на вид на габа која расте на пченката, ако била ГМО барем ќе била отпорна на вакви штетници.Еве ја прецизната вест од неколку места:
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=3D7CB81A6840D046B41F0DF0EABDB1ED
http://press24.mk/story/makedonija/kancerogeno-brashno-zavrshilo-vo-makedonija
http://www.vest.com.mk/default.asp?ItemID=09FF5B2ED81F6543998037EE0ECD182C
Значи сепак е брашното пченкарно затоа што сега за сега не постои генетски модифицирана пченица од која се прави белото брашно од Тип 400 па нагоре.Јас досега купував пченкарно брашно од луѓе што продаваат брашно на тезга во пазарите Тафталиџе и Ѓорче етров и кои имаат садници во Кочани но во иднина ке размислам дали ке купувам и од таму затоа што целото семе нашите земјоделци го зимаат од Србија а воопшто не ни знаат што е органско а што генетски модифицирано семе.