Ima 2 vida na kardio vezbi, LISS ( Low Intensity Steady State ) i HIIT ( High Intensity Interval Training ). Prvoto ti e trcanje na dolgi pateki so sporo tempo i toa spored mene se cisti gluposti. Trcas 1 cas i 30 minuti na primer da kazeme i ke izgoris kalorii, ama i muskulnata masa ke ti otide, bidejki ako trcas podolgo vreme teloto ke prestane da ti sogoruva kalorii, tuku ke pocne da zema od muskulite. Vidi gi maratoncive sto trcaat na dolgi pateki kakvi se, kako daski... tie gi koristat tie slow-twitch muskuli vo teloto koi sto se za kondicija, dodeka onie sto trcaat sprint ( imaat odlicna gradba na telo ) koristat fast-twitch muskuli. Ovie 2 vida na muskuli nemozat da se kombiniraat, zatoa Usain Bolt veli deka nema sansi da istrca tamu 400m ili kolku, toa e bidejki teloto mu e naviknato da se dvizi brzo na mali pateki. Sprintot e povrzan so HIIT koe sto e nesporedlivo so LISS bidejki e 100 pati podobro. Vo HIIT site vezbi se pravat na najbrz mozen nacin, za najbrzo vreme i so mnogu mal odmor ( 15 sekundi-30 sekundi ). Tuka spagjaa sprintot, trcanje po skali so maksimalen napor, skokanje na jaze i drugi raboti. Mojata HIIT rutina izgleda vaka :
1. 4 sets od 1:30 min. trcanje vo mesto so dignati kolena ( High Knees pisi na youtube i ke vidis kako izgleda, no veruvam deka me sfati na sto mislam )
2. 2 sets od 1 min. skokanje vo mesto ( isto kako skokanje so jaze, no nemam jaze pa ova mi e alternativa )
3. 2 sets od 1 min. Jumping Jacks
Ovie 3 mi se kako zagrevanje za toa potoa sto sledi :
4. 10 sets od ovie vezbi : /watch?v=QCqWeAL2xb4
Ovoj nacin na vezbanje ke ti odzeme mnogu pomalku vreme ( 30-45 min. ), ke ti sogori samo kalorii poradi vremeto sto e potrebno da se zavrsat, a najgolemata beneficija spored mene e toa sto za razlika od LISS kaj koi sto ritam na srceto ne se kacuva mnogu, kaj HIIT se kacuva sto e mnogu podobro i dodeka vezbas, no i posle vezbanjeto bidejki kaj prvite teloto sogoruva kalorii samo vo tek na vezbanjeto i potoa prestanuva, kaj HIIT poradi pokaceniot ritam na srceto, teloto prodolzuva da sogoruva masti dolgo vreme po vezbanjeto. Isto taka HIIT moze da ti pomogne vo procistuvanje na stomakot ( so povrakjanje >_< ), mene nekolku pati mi dojde da povratam, ama sekogas zastanuvav so vezbanje i mi proagjase. Ne zaboravaj i da pies voda ( 1.5 l dodeka gi pravis kardio vezbite ili pak koga si vo teretana ). Na sekoi 1-2 minuti pij po 3 goltki, ima mnogu sto mislat deka vodata e losa pri vezbanjeto, no nemaat pojma bidejki ako pies voda ke imas mnogu podobri rezultati, a vo tekot na denot pij okolu 3 - 4 litra.
Mene vaka mi e objasneto i se` ima smisla, ako znae nekoj poinaku slobodno neka me popravi ( so dokazi ).