Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

  • Креатор на темата Креатор на темата Myers
  • Време на започнување Време на започнување
Дај кажете што е исто така богато со протеини освен стек,јајца и риба зошто почна да ми се гади од ова секој ден?
 
Дај кажете што е исто така богато со протеини освен стек,јајца и риба зошто почна да ми се гади од ова секој ден?
Грав,леќа,урда првите две не ти се комплетен протеин.Треба да ги комбинираш.
 
Ај и ако може некој да ми одговори 190-200г ЈХ, дали се премногу во еден ден?
 
Ај и ако може некој да ми одговори 190-200г ЈХ, дали се премногу во еден ден?

не .. ако имаш 80 кила дури и помалце ти се за едно 40-50 г :)

Телесна тежина x 3 = дневна потреба на ЈХ
 
Дај кажете што е исто така богато со протеини освен стек,јајца и риба зошто почна да ми се гади од ова секој ден?

Тие се главен извор на протеини, евентуално ако можеш и whey протеин да си дозволиш.
Се останато не спаѓа под искористлив извор на протеини.
 
Тие се главен извор на протеини, евентуално ако можеш и whey протеин да си дозволиш.
Се останато не спаѓа под искористлив извор на протеини.

урдата и јогуртот ;) Баланс јогурт на Битолската млекара има 30 г протеин на 1 л. а има малце масти ;) Го пијам секој трет ден за доручек.

Урда обезмастена исто има добар извор на протеини , посебно пред спиење , заради казеинот :)

А леќа и грав ко извор на протеини , Стеф , немој да ме смееш :pos: мали количини имат и не се гради мускул од нив.
 
урдата и јогуртот ;) Баланс јогурт на Битолската млекара има 30 г протеин на 1 л. а има малце масти ;) Го пијам секој трет ден за доручек.

Урда обезмастена исто има добар извор на протеини , посебно пред спиење , заради казеинот :)

А леќа и грав ко извор на протеини , Стеф , немој да ме смееш :pos: мали количини имат и не се гради мускул од нив.
Lentils, raw (dry weight)
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)​
Energy 1,477 kJ (353 kcal)
Carbohydrates 60 g
- Sugars 2 g
- Dietary fiber 31 g
Fat 1 g
Protein 26 g
Water 10.4 g
Thiamine (vit. B1) 0.87 mg (76%)
Folate (vit. B9) 479 μg (120%)
Calcium 56 mg (6%)
Iron 7.54 mg (58%)
Magnesium 122 mg (34%)
Phosphorus 451 mg (64%)
Potassium 955 mg (20%)
Sodium 6 mg (0%)
Zinc 4.78 mg (50%)
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=87
Добар извор на цинк е леќата и фолат.Е сега што не е толку квалитетен ќе го комбинираш со нешто месо,урда други работи.Црниот грав е добар извор.
 
Lentils, raw (dry weight)
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 1,477 kJ (353 kcal)
- Sugars 2 g
- Dietary fiber 31 g
Fat 1 g
Protein 26 g
Water 10.4 g
Thiamine (vit. B1) 0.87 mg (76%)
Folate (vit. B9) 479 μg (120%)
Calcium 56 mg (6%)
Iron 7.54 mg (58%)
Magnesium 122 mg (34%)
Phosphorus 451 mg (64%)
Potassium 955 mg (20%)
Sodium 6 mg (0%)
Zinc 4.78 mg (50%)

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=87
Добар извор на цинк е леќата и фолат.Е сега што не е толку квалитетен ќе го комбинираш со нешто месо,урда други работи.Црниот грав е добар извор.

Стефчо , протеин од месо или јајце не е исто ко протеин од леќа. Имај на ум дека клучна е и содржината на BCAA , од нив се гради протеинот во мускулот. Со леќа мускул не се гради , повеќе корист ќе имаш од ЈХ од леќата.

Не викам не јади леќа , туку напротив јади , ама не ја користи ко главен извор на протеин.
 
Стефчо , протеин од месо или јајце не е исто ко протеин од леќа. Имај на ум дека клучна е и содржината на BCAA , од нив се гради протеинот во мускулот. Со леќа мускул не се гради , повеќе корист ќе имаш од ЈХ од леќата.

Не викам не јади леќа , туку напротив јади , ама не ја користи ко главен извор на протеин.
Сега јадев 100 грама леќа со 2 јајца и 150 грама безмасна урда.
 
Вака , ако одите на на маса и сила(експлозивност) не си ускратувајте ништо. Креативец не знам која ти е целта, ама ако не се чистиш за на натпреват, слободно можеш да јадеш и месо од животинско потекло. Свинската кртина и бифтекот се со релативно низок степен на масти. Од говедско било кој дел кој нема лој на него(ако најдеш телешко уште поарно).
Сеа за леќата, истата е исклучително богата со изолеуцин, недостаток на метионин и цистеин. Сепак доколку про'рти, истата добива целосен амино-киселински состав. за да про'рти истата држете ја во вода еден ден, и потоа неколку дена влажна. Ова го менува хранливиот профил на леќата(на подобро во случајов).
.Доколку се брзате да си направите ручек со леќа истата оставете ја да искисне во вода преќу ноќ или пак бар пар саати.
Во спротивно, фитиновата киселина и инхибиторите на трипсин, може да ви направат проблем, особено, ако ја консумирате во поголема количина.
 
Вака , ако одите на на маса и сила(експлозивност) не си ускратувајте ништо. Креативец не знам која ти е целта, ама ако не се чистиш за на натпреват, слободно можеш да јадеш и месо од животинско потекло. Свинската кртина и бифтекот се со релативно низок степен на масти. Од говедско било кој дел кој нема лој на него(ако најдеш телешко уште поарно).
Сеа за леќата, истата е исклучително богата со изолеуцин, недостаток на метионин и цистеин. Сепак доколку про'рти, истата добива целосен амино-киселински состав. за да про'рти истата држете ја во вода еден ден, и потоа неколку дена влажна. Ова го менува хранливиот профил на леќата(на подобро во случајов).
.Доколку се брзате да си направите ручек со леќа истата оставете ја да искисне во вода преќу ноќ или пак бар пар саати.
Во спротивно, фитиновата киселина и инхибиторите на трипсин, може да ви направат проблем, особено, ако ја консумирате во поголема количина.

Експлозивност со маса,тешко...


инаку,колку дена влажна да ја држиме леќата ?
 
Експлозивност со маса,тешко...


инаку,колку дена влажна да ја држиме леќата ?
Требаше "или" да стои наместо "и", не е толку страшно.XD
Додека не про'рти т.е. не пушти никулци, од друга страна, секогаш кога држите нешто влажно има ризик од фаќање мувла/бактерии, јес да после ќе се вари, ама јбг. Инаку за целосен профил на есенцијални амино кисленини покрај леќата,во истиот оброок, може да се земе ориз.(ова за не про'ртена леќа.)
 
Требаше "или" да стои наместо "и", не е толку страшно.XD
Додека не про'рти т.е. не пушти никулци, од друга страна, секогаш кога држите нешто влажно има ризик од фаќање мувла/бактерии, јес да после ќе се вари, ама јбг. Инаку за целосен профил на есенцијални амино кисленини покрај леќата,во истиот оброок, може да се земе ориз.(ова за не про'ртена леќа.)

Дајте вакви комбинации повеќе...јас кога јадам нешто вакво,само грашакот го јадам со месо...другото само тоа,пример леќата,гравот...

месото обично со компир или ориз...
 
Зошто секаде има различни податоци за леќата?? на многу страни видов дека на 100 грама има 9 гр протеини.. а на некои страни 25,26.. ако знае некој нека објасни :D
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom