Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
30 мај 2011
Мислења
554
Поени од реакции
130
Дај кажете што е исто така богато со протеини освен стек,јајца и риба зошто почна да ми се гади од ова секој ден?
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Дај кажете што е исто така богато со протеини освен стек,јајца и риба зошто почна да ми се гади од ова секој ден?
Грав,леќа,урда првите две не ти се комплетен протеин.Треба да ги комбинираш.
 
Член од
16 јули 2007
Мислења
12.498
Поени од реакции
4.072
Ај и ако може некој да ми одговори 190-200г ЈХ, дали се премногу во еден ден?
 

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Ај и ако може некој да ми одговори 190-200г ЈХ, дали се премногу во еден ден?
не .. ако имаш 80 кила дури и помалце ти се за едно 40-50 г :)

Телесна тежина x 3 = дневна потреба на ЈХ
 
Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Дај кажете што е исто така богато со протеини освен стек,јајца и риба зошто почна да ми се гади од ова секој ден?
Тие се главен извор на протеини, евентуално ако можеш и whey протеин да си дозволиш.
Се останато не спаѓа под искористлив извор на протеини.
 

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Тие се главен извор на протеини, евентуално ако можеш и whey протеин да си дозволиш.
Се останато не спаѓа под искористлив извор на протеини.
урдата и јогуртот ;) Баланс јогурт на Битолската млекара има 30 г протеин на 1 л. а има малце масти ;) Го пијам секој трет ден за доручек.

Урда обезмастена исто има добар извор на протеини , посебно пред спиење , заради казеинот :)

А леќа и грав ко извор на протеини , Стеф , немој да ме смееш :pos: мали количини имат и не се гради мускул од нив.
 
S

Stef Bachatero

Гостин
урдата и јогуртот ;) Баланс јогурт на Битолската млекара има 30 г протеин на 1 л. а има малце масти ;) Го пијам секој трет ден за доручек.

Урда обезмастена исто има добар извор на протеини , посебно пред спиење , заради казеинот :)

А леќа и грав ко извор на протеини , Стеф , немој да ме смееш :pos: мали количини имат и не се гради мускул од нив.
Lentils, raw (dry weight)
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)​
Energy 1,477 kJ (353 kcal)
Carbohydrates 60 g
- Sugars 2 g
- Dietary fiber 31 g
Fat 1 g
Protein 26 g
Water 10.4 g
Thiamine (vit. B1) 0.87 mg (76%)
Folate (vit. B9) 479 μg (120%)
Calcium 56 mg (6%)
Iron 7.54 mg (58%)
Magnesium 122 mg (34%)
Phosphorus 451 mg (64%)
Potassium 955 mg (20%)
Sodium 6 mg (0%)
Zinc 4.78 mg (50%)
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=87
Добар извор на цинк е леќата и фолат.Е сега што не е толку квалитетен ќе го комбинираш со нешто месо,урда други работи.Црниот грав е добар извор.
 

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Lentils, raw (dry weight)
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 1,477 kJ (353 kcal)
- Sugars 2 g
- Dietary fiber 31 g
Fat 1 g
Protein 26 g
Water 10.4 g
Thiamine (vit. B1) 0.87 mg (76%)
Folate (vit. B9) 479 μg (120%)
Calcium 56 mg (6%)
Iron 7.54 mg (58%)
Magnesium 122 mg (34%)
Phosphorus 451 mg (64%)
Potassium 955 mg (20%)
Sodium 6 mg (0%)
Zinc 4.78 mg (50%)

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=87
Добар извор на цинк е леќата и фолат.Е сега што не е толку квалитетен ќе го комбинираш со нешто месо,урда други работи.Црниот грав е добар извор.
Стефчо , протеин од месо или јајце не е исто ко протеин од леќа. Имај на ум дека клучна е и содржината на BCAA , од нив се гради протеинот во мускулот. Со леќа мускул не се гради , повеќе корист ќе имаш од ЈХ од леќата.

Не викам не јади леќа , туку напротив јади , ама не ја користи ко главен извор на протеин.
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Стефчо , протеин од месо или јајце не е исто ко протеин од леќа. Имај на ум дека клучна е и содржината на BCAA , од нив се гради протеинот во мускулот. Со леќа мускул не се гради , повеќе корист ќе имаш од ЈХ од леќата.

Не викам не јади леќа , туку напротив јади , ама не ја користи ко главен извор на протеин.
Сега јадев 100 грама леќа со 2 јајца и 150 грама безмасна урда.
 
I

Iblis

Гостин
Вака , ако одите на на маса и сила(експлозивност) не си ускратувајте ништо. Креативец не знам која ти е целта, ама ако не се чистиш за на натпреват, слободно можеш да јадеш и месо од животинско потекло. Свинската кртина и бифтекот се со релативно низок степен на масти. Од говедско било кој дел кој нема лој на него(ако најдеш телешко уште поарно).
Сеа за леќата, истата е исклучително богата со изолеуцин, недостаток на метионин и цистеин. Сепак доколку про'рти, истата добива целосен амино-киселински состав. за да про'рти истата држете ја во вода еден ден, и потоа неколку дена влажна. Ова го менува хранливиот профил на леќата(на подобро во случајов).
.Доколку се брзате да си направите ручек со леќа истата оставете ја да искисне во вода преќу ноќ или пак бар пар саати.
Во спротивно, фитиновата киселина и инхибиторите на трипсин, може да ви направат проблем, особено, ако ја консумирате во поголема количина.
 
Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Вака , ако одите на на маса и сила(експлозивност) не си ускратувајте ништо. Креативец не знам која ти е целта, ама ако не се чистиш за на натпреват, слободно можеш да јадеш и месо од животинско потекло. Свинската кртина и бифтекот се со релативно низок степен на масти. Од говедско било кој дел кој нема лој на него(ако најдеш телешко уште поарно).
Сеа за леќата, истата е исклучително богата со изолеуцин, недостаток на метионин и цистеин. Сепак доколку про'рти, истата добива целосен амино-киселински состав. за да про'рти истата држете ја во вода еден ден, и потоа неколку дена влажна. Ова го менува хранливиот профил на леќата(на подобро во случајов).
.Доколку се брзате да си направите ручек со леќа истата оставете ја да искисне во вода преќу ноќ или пак бар пар саати.
Во спротивно, фитиновата киселина и инхибиторите на трипсин, може да ви направат проблем, особено, ако ја консумирате во поголема количина.
Експлозивност со маса,тешко...


инаку,колку дена влажна да ја држиме леќата ?
 
I

Iblis

Гостин
Експлозивност со маса,тешко...


инаку,колку дена влажна да ја држиме леќата ?
Требаше "или" да стои наместо "и", не е толку страшно.XD
Додека не про'рти т.е. не пушти никулци, од друга страна, секогаш кога држите нешто влажно има ризик од фаќање мувла/бактерии, јес да после ќе се вари, ама јбг. Инаку за целосен профил на есенцијални амино кисленини покрај леќата,во истиот оброок, може да се земе ориз.(ова за не про'ртена леќа.)
 
Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Требаше "или" да стои наместо "и", не е толку страшно.XD
Додека не про'рти т.е. не пушти никулци, од друга страна, секогаш кога држите нешто влажно има ризик од фаќање мувла/бактерии, јес да после ќе се вари, ама јбг. Инаку за целосен профил на есенцијални амино кисленини покрај леќата,во истиот оброок, може да се земе ориз.(ова за не про'ртена леќа.)
Дајте вакви комбинации повеќе...јас кога јадам нешто вакво,само грашакот го јадам со месо...другото само тоа,пример леќата,гравот...

месото обично со компир или ориз...
 

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Зошто секаде има различни податоци за леќата?? на многу страни видов дека на 100 грама има 9 гр протеини.. а на некои страни 25,26.. ако знае некој нека објасни :D
 

Kajgana Shop

На врв Bottom