Исусови молитви

• Креатор на темата Креатор на темата me4ka
  • Време на започнување Време на започнување
Се работи за т.н. молитвено правило, каде се читаат молтитви по одреден основ. На пример, наутро, се читаат утринските, навечер, пред спиење, вечерните. Преку ден, се читаат молитвите пред и по секоја работа и пред и по секоје јадење. Постојат и други зависно од потребите: пред и после причест, пред исповест, пред патување и сл. како и молтитви за различни потреби во текот од денот и од активноста.
Молитвите на почетокот се читаат а кога ќе се научта на памет, само се изговарат. Молитвите најчесто се читаа во домот, на работно место и сл. а после причеста, на пример, се читаат молитвни за после причест од сите учесници во причеста, значи, се работи за заедничко читање на молитвите во црковниот храм. Како вели еден од Светиите: „..добро е да се молите а уште подобро е да се молите заедно...„

Православните верници живеат по два принципи:
-молитви
-Свети Тајни

Молитвите се секојдневна должност (разговор со Творецот) а Светите Тајни се практикуваат зависно од нивната улога во животот од верникот-поретко, почесто или еднаш во животот.
Се убаво Мики само не ми е јасно како тоа да се учат на памет..па само се изговаараат..па што би добил ти од Бога ако нон стоп повторуваш како папагал едно те исто..Бог вели барајте и ќе ви се даде..што ќе ми даде ако повторувам стихотворби..Треба да се молиш во Духот..
И ште нешто што ми падна во очи..да верникот треба да практикува секојденвна молитва..ама по одреден основ..
Звучи шаблонски..мртвило..

Велам, се учат на памет, после бројните читања на еден и ист текст, кој останува во паметењето, па така, откако молитвите ќе се научат на памет, нема потреба од непрекидно носење молитвеник при себе, барем не за молитвите кои се секојдневна потреба. За молитвите кои се користат повремено, постојат молитвеници.
А тоа што велиш, дека се работи за мртвило, не ќе е баш така. Признавам дека со поврторувањето на молитвите може да се западне во монотонија, но тоа е воедно знак и за изгубената лична ревност во молитвата кон Севишниот па така, не е проблемот во молитвите туку во оној кој ги изговара молитвите.

ne bi rekol deka bas otkako ke se naucat mlitviye nemame potreba od malitvenik, nadlovot na temava e "isusova molitva', temava e mnogu porazlicna i od molitvi na pamet i od litvenici, so postojana molitva se dobiva dar od istata, a ne nekakva monotonija.

ne bi rekol deka bas otkako ke se naucat mlitviye nemame potreba od malitvenik, nadlovot na temava e "isusova molitva', temava e mnogu porazlicna i od molitvi na pamet i od litvenici, so postojana molitva se dobiva dar od istata, a ne nekakva monotonija.

Оффтопик :

Дајте нека ве научат во црквата да пишувате со тастатура ..:kesa:

Ne se sekiraj za simeon bidejki pisuva na brzina i nema vreme da se zanimava so neznabozci A DA NE ZBORUVAM ZA ATEISTI !!!!!

ne znaci deka e taa molitvata koja treba nonstop da se povtoruva *oce nas koj si na nebesta.... tuku otprilika treba taka da e so svoi zborovi ali treba da se znae znacenjeto na istata ne naprazno da se povtoruva sekoja nok ako nema ni troska custvo

Gospodovata molitva e vostanovena od samiot Spasitel, potrebno e da se kazuvas najmalku tripati dnevno spored ucenjeto na Svetite Otci na Crkvata.

Gospodovata molitva e vostanovena od samiot Spasitel, potrebno e da se kazuvas najmalku tripati dnevno spored ucenjeto na Svetite Otci na Crkvata.
Може да ми дадеш цитат каде Исус вели дека треба најмалу трипати да ја кажуваш дневно.
Исус вели молете се вака....
Никаде не вели 3 пати на ден..не ова аптека..
А светите оци сигурно не се подостојни од Бога..

Takvo e ucenjeto na Svetite Otci, najmalku tripari bidejki e obrazec na site drugi molitvi vo nea se sodrzi se sto ni e potrebno.Taa vleguva vo sakolot so drugite molivi, odnosno vo molitvenoto pravilo.

Taka e Mecko. Ti samo pisuvaj i slavi go Hrista. Samo napred brate:salut:

Јас највеќе ја користам молитвата од Бог, Господи ти кој си на небесата, да се свети името твое.....
А ете Исусовата не ја знам....
Отецот во црква ми има речено, кога постев за Велигден дека треба со таа да се молам не ми напомена за Исусовата???:toe:

Со Исусовата молитва немој да се молиш без духовник!

Немој така отсечно, иако е прилично незгодно да се користи таа молитва без помош „од страна„.

Јас највеќе ја користам молитвата од Бог, Господи ти кој си на небесата, да се свети името твое.....
А ете Исусовата не ја знам....
Отецот во црква ми има речено, кога постев за Велигден дека треба со таа да се молам не ми напомена за Исусовата???:toe:

Се во свое време. Почни со оние секојдневните а другите доаѓаат со духовниот раст.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom