marcus
струмички модератор
- Член од
- 5 јули 2006
- Мислења
- 5.378
- Поени од реакции
- 131
Се убаво Мики само не ми е јасно како тоа да се учат на памет..па само се изговаараат..па што би добил ти од Бога ако нон стоп повторуваш како папагал едно те исто..Бог вели барајте и ќе ви се даде..што ќе ми даде ако повторувам стихотворби..Треба да се молиш во Духот..Се работи за т.н. молитвено правило, каде се читаат молтитви по одреден основ. На пример, наутро, се читаат утринските, навечер, пред спиење, вечерните. Преку ден, се читаат молитвите пред и по секоја работа и пред и по секоје јадење. Постојат и други зависно од потребите: пред и после причест, пред исповест, пред патување и сл. како и молтитви за различни потреби во текот од денот и од активноста.
Молитвите на почетокот се читаат а кога ќе се научта на памет, само се изговарат. Молитвите најчесто се читаа во домот, на работно место и сл. а после причеста, на пример, се читаат молитвни за после причест од сите учесници во причеста, значи, се работи за заедничко читање на молитвите во црковниот храм. Како вели еден од Светиите: „..добро е да се молите а уште подобро е да се молите заедно...„
Православните верници живеат по два принципи:
-молитви
-Свети Тајни
Молитвите се секојдневна должност (разговор со Творецот) а Светите Тајни се практикуваат зависно од нивната улога во животот од верникот-поретко, почесто или еднаш во животот.
И ште нешто што ми падна во очи..да верникот треба да практикува секојденвна молитва..ама по одреден основ..
Звучи шаблонски..мртвило..