ЦРВЕНОКОСА напиша:
Што мислите тврдењата на Ден Браун дека библијата е монтирана работа,за скриените евангелијата во кои Исус е прикажан како харизматичен,но обичен човек??? дали верувате дека црквата толку години ја крие вистината од светот дека и Исус и Марија Магдалена биле во брак и имале ќерка-Сара,чија лоза продолжува во франција........
Jas imam veke napisano nekolku postovi na vakva slicna tema. Znaci, gi procitav site knigi od Den Braun (gi kupiv site 4 zaedno, a "Kodot..." go gledav na premierata vo kino) i povtorno ke povtoram deka covekot e majstor na zanaetot, pisuvanje trileri. Ne za dzabe "Kodot na..." e najprodavana kniga vo svetot posle Biblijata. Gi pogodija i glumcite vo filmot
Sepak, sto se odnesuva do DaVinci toa e samo kniga, sto se bazira na licno negovi mislenja i stavovi, posle dolgogodisni istrazuvanja (mora toa da mu se priznae deka ima dosta raboteno duri gi napise knigite). I kako takva i treba da se prifati, kako kniga. No, ete nekako uspea da go razbranuva celiot hristijanski svet, vnese nemir kaj crkvata itn itn ... Ne e prva kniga napisana na ovaa tema, nitu pak ke bide posledna, ama so dobar marketing i reklama vidovme site kakov BUM napravi niz svetot.
Sto se odnesuva do temata, nitu znam nitu pak me interesira dali Isus ja kecal Marija (ako e taka, alal da mu e

), no porazbirlivo mi e da prifatam deka toj bil covek od krv i meso koj imal potrebi kako i site drugi lugje, a sepak bil malku ponapreden od drugite so odredeni lekarski, hipnotizerski i pred se oratorski sposobnosti, otkolku da prifatam deka bil sto znam zacnat od svetiot duh, deka odel po voda ili pak uste poveke deka voskresnal (ma daj). So samoto toa nema nisto cudno i da imal nesto so Marija Magdalena, na koja neli i gi prostil grevovite (Koj od vas prisutnite nema pogreseno vo zivotot neka go frli prviot kamen!).
E sega prikaznata za lozata koja pocnuva so ragjanjeto na nivnata kerka (ako voopsto i imalo takva) e malku teska za veruvanje, ama pak ke kazam, toa e samo vo knigata na Braun. Megjutoa fakt e (barem spored knigite, a gi ima mnogu takvi) deka Marija bila donesena vo Evropa. Vprocem, koj moze ova da go potvrdi, kako sto ne moze nikoj da potvrdi sto i koj bil Isus.
Crkvata kako dosta jaka organizacija sigurno cuvala (i seuste cuva) tajni niz vekovite, ako ne drugo barem za vladeenje so narodnite masi sirum svetot. I za da ja zadrzi taa svoja pozicija na mok ja ima i te kako usporuvano i poprecuvano naukata (Kopernik, Bruno, Galilej itn itn ...).
I ajde tuka ke zavrsam, nema logika da pisuvam poveke, sepak istorijata ja pisuvaat pobednicite, a za takva vo ovoj slucaj ja smetam tokmu Crkvata!