Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Ете, на 24 вести јавиле дека невини протестанти биле обесени за обично протестирање. Тоа во држава која САД и Израел се трудат со сите сили да ја уништат, не само во моментот туку со децении. И секој (добар гојим) треба да се фокусира на фактот дека во Иран нема демократија и дека бесат протестанти.

Дури и да не следиш што се дешава (колење полицајци со мачети), пак треба да се замислиш зошто слепо веруваш на западни вести и посебно во вакви услови кога водат војна и демонизираат цела една држава
Абе телетабис, кажав како што пренесоа на 24 вести, не навлегов во деталите и не знаев дека убиле полицаец или полицајци. Во секој случај не мислам дека бесилка треба воопшто да постои како казна ама ајде не е тоа темата сега.

Не се муџите во споредбата туку самиот народ. Мексиканците да го напаѓаа Тексас до сега ќе ги немаше. Наместо тоа, ја прифаќаат реалноста како нормални луѓе и продолжуваат да живеат нормално. Истото можеа и арапите, но не сакаа. Толку е мислењето.
Ама пак ти не сакаш да го одмоташ клопчето до крај . Си стои тоа дека арапите се бетер од латиноси но што ќе ми одговориш на тоа дека САД не ги репресира како Израел што ги репресира а и геноцидира арапите ?

Ти набројав горе 5-6 работи што евидентно се различни меѓу арапи и латиноси. Е сега ќе се запрашаш дали како последица на се тоа арапите се поагресивни од латиносите ?

За Виетнам муабетот беше :
На страна дали ги мразиме ние или не, реалноста е друга, најмоќни се и тешко дека од оваа војна ќе излезат без да имаат корист, а најтешко од се е дека во првите 2-3 дена биле готови. :D

Еве ти одма пример ќе ти кажам каде што најмоќните излегле со гол кур. И тоа баш САД.
Виетнам.
Прочитај што изгубиле а што се надевале дека ќе добијат. Буквално ни 1 посто немаат постигнато од тоа што го зацртале освен промет што направиле на воено - индустрискиот комплекс.
Автоматски споено мислење:

Па добро де не зборам тогаш за тебе него за тие што поддржувале протести, не знам што се тригернуваш одма. :D Јас укажувам на тоа дека многу луѓе се поведени од моментумот и тоа што се пласира во медиуми, како изминатиов период за Газа. Не дека го оправдувам тоа што им го правеа ама за многу други работи се ќути, а за овие се крева џева, мене тоа ме нервира.

Не ти го разбирам ова со двојните стандарди... Иран е сериозна држава во секој поглед, дали ги поддржувале Хезболах, дали војувале против Америка сеедно, сериозна држава се. Не се посилни од Америка тоа е факт, меѓутоа нивната географска положба, воени капацитети и моќ им дозволуваат да одолеваат на нападите барем за сега. Не знам што е двоен стандард тука али ајде.

Си тригернувам затоа што кога пиша дека на форумов се поддржувале протестите, овде барем на форумов ниеден не видов да даде поддршка.
Само геј ретарди ко Шарпшутер и Шекспир и тоа ботовите од Левица што ги читате по темите за македонска политика.

Ти се приметува по начинот на изразување дека кога сакаш да доловиш поента премногу ги форсираш тие со кои што треба да ја доловиш поентата.
И тоа е тоа фудбалското, навивачкото. И не ме сфаќај дека тоа е лошо, само е погрешно особено во теми политика.
Тоа што ќе ти укажам 1000 пати дека нема што да се земе во предвид за бранење или реалтивизирање на Израел и евреите, не е исто како да се форсаме кој бил поуспешен сезонава од Милан и Интер. Кај Милан и Интер има факти црно - бело и тоа е тоа. У политиката фактите се вртлог.
Има и позитивни факти и негативни факти кој што треба да се земат со резерва дека се факти.

Пример Русија се добрите и навиваме а нив.
Позитивни факти : имаат муда да се тепаат со цело НАТО, имаат муда да им се курчат на САД, претерано не тепаат цивили што дури е нетипично за војна, успешно ги преживеа сите санкции.
Негативни факти : Имаа неуспешен блицкриг затоа што ја потценија Украина, поради неуспехот имаат огомен број на жртви и цели збришани воени единици ( муџите на чеченецот скоро сите се сотрени у првите пола година од 2022), многу младо население им се исели, прават замена на население со муслиња и потурици од централна Азија

И ајде сега што испаѓа Русија се добрите или лошите ?
Мене лично ако ме прашаш зашто сум на проруска страна ќе ти кажам дека повеќе сум на анти - натовска, анти - америчка и анти - ЕУ страна .
Хело Кити сега што е Шаба дуба ду со тоа сликата од Симпсонови и на темата за Украина, и на темата за Палестина, и на оваа тема пиша дека чим видиш натовци, ботови, бугари, шипери, потурици и останати муџи на чива страна се одма идеш на спротивната и знаеш дека си на правата страна.
А доволно е и да се водиш по евреите и и да идеш контра нив за да знаеш дека си на правата страна затоа што историјата не научила (барем мене и тие што сме на иста страна) дека евреите секогаш се негативците, секаде. Ова значи и не Иран, Либан, Хамаси, Хезболаси, муџи.... ванземаљци да ги напраднат секогаш ќе бидам за тие против Израел што се со нивните пиуни ЕУ и САД.

Последно уредено:
Не знам што е проблем со мојот став. Бранам принцип. Сум против страдањето на луѓето во Газа или во Нигерија, сум против санкциите во Русија и Куба. Бев против бомбардирањето на Србија. Моралот не ми зависи од тоа што ќе кажат Брисел или Вашингтон. Мојот аршин е ист за сите. Сум против тероризам.
На страна на суверенитетот на државата Иран која треба сама да си ја уредува државата, без било какви влијанијаи мешање од надвор. Не сакам Иран да стане нова Либија.
Толку од твојот принцип и морал. Си против страдањето на луѓето во Газа и Нигерија. Ама во Иран си за „суверенитетот на државата Иран“. Не си против страдањето на луѓето кои протестираат и кои се убивани од режимот. Не си за тероризам, ама си за суверенитетот на фашистичката теократија Иран.

Ама пак ти не сакаш да го одмоташ клопчето до крај . Си стои тоа дека арапите се бетер од латиноси но што ќе ми одговориш на тоа дека САД не ги репресира како Израел што ги репресира а и геноцидира арапите ?
САД не ги репресира затоа што не им прават проблеми, да им викаа дека од реката до морето е нивно и да им убиваа војници на граница или да ги гаѓаа со ракети повремено, до сега тие што ќе останеа ќе беа преселени во Јужна Америка.

Да не се разбереме погрешно, не викам дека ќе цветаа рози да прифатеа арапите две држави, но ќе беше далеку подобро од ова што е денес.

Околу Виетнам, две сосема различни војни се. Да беше претседател некој од демократите или некој републиканец кој го игра орото, ќе имаа поддршка од сите западни земји и ќе беше поинаку. Вака со Дони, ништо не е јасно, може да му текне да ги замава со се што има, може да му текне да ја свитка опашката, да прогласи победа и да се повлече. Тотално отиден е, сите прогнози се во игра.

Иран е најголемиот расадник на тероризам,што дури ни Стејт Департментот неможе да најде терористичка групација од водечките 10 кои биле најопасни во период 2018-2022, верувам останувс слична статистика и за последниве 4 години.

Толку од твојот принцип и морал. Си против страдањето на луѓето во Газа и Нигерија. Ама во Иран си за „суверенитетот на државата Иран“. Не си против страдањето на луѓето кои протестираат и кои се убивани од режимот. Не си за тероризам, ама си за суверенитетот на фашистичката теократија Иран.
Полека, мешаш баби и жаби .
Каква и да е вукојебина Иран (а не е ) има право да си го среди домашното уредување како што мисли и никој нема право од надвор да и носи демократии.

У Нигерија е проблемот што државата ништо не прави т.е. се неспособни нигери што терористи од муслимански земји од Африка им доаѓаат и им прават џихад и убиваат христијани. Целосно тука е одговорна Нигерија што не знае да си го заштити населението.
За Газа пак треба да ти објаснувам кој и зошто, против кого има проблем ?
Физичко елиминирање на цело малцинство. Тоа е се за Газа.
А кога вака си засекиран за фашистички теократии, какво мислење имаш за Саудиска и тоа робовладетелските емирати околу неа ?
У 21 век имаат легално ропство со црнци од Африка, камшикување, изгладнување, убивање.

А кога вака си засекиран за фашистички теократии, какво мислење имаш за Саудиска и тоа робовладетелските емирати околу неа ?
Исто како и за Иран.

Каква и да е вукојебина Иран (а не е ) има право да си го среди домашното уредување како што мисли и никој нема право од надвор да и носи демократии.
Не е така. Се работи за една групација која ја има запоседнато државата 5 децении и се одржува со терор и насилство. Протести за промени се насилно задушувани. Ти и јас не можеме да знаеме бројки но сосема реално е дека мнозинство на луѓето таму се чуствуваат буквално поробени и бараат слобода, слобода да изберат кого сакаат, да не носат хиџаби итн итн... но не можат да го остварат тоа, не затоа што се надгласани на фер избори. 15 милиони дијаспора имаат кои се побегнати и не се враќаат назад, не можат да си ги видат роднините и пријателите и местата каде пораснале. Зборувавме по темите како Газа е отворен затвор, и Иран е отворен затвор за милиони луѓе, не е Холивуд како што објаснуваа некои експерти овде.

Хамас и Хезболах имаат само една декларативно допирна точка: Израел.
Првите се конструкција на енглезите и мосад, вторите на шиитското крило.
И едните и другите под лозунгот на ислам и братска подршка, пробуваат да се подјебат максимално.
Они бар јасно си знаат кој е кој.
Е па тоа е кључното прашање.Шо бараа Иран и Хезболах да им помагаат на Палестинците кои се сунити и кои очигледно ги мразат?А во исто време сунитските држави со прст не мрднаа да им помогнат на Палестинците.Видовме шо им направија сунитите на шиитите во Сирија.Многу наивно од иранска страна.

Вучиќ веќе 2 години тепа протестори и студенти. Ајде тогаш нека земат Србија пак да ја бомбардираат тогаш.

Вучиќ веќе 2 години тепа протестори и студенти. Ајде тогаш нека земат Србија пак да ја бомбардираат тогаш.
Вучиќ ќе падне на избори порано или подоцна. Тепање е едно, убивање е друго.

Вучиќ ќе падне на избори порано или подоцна. Тепање е едно, убивање е друго.
4 пати до сега има наместено избори, зошто мислиш дека нема да може и петтиот пат? Еве не мора Србија. Нека тргнат со Пакистан, Саудиска Арабија. Не им треба ли демократија на нив таму?

Е па тоа е кључното прашање.Шо бараа Иран и Хезболах да им помагаат на Палестинците кои се сунити и кои очигледно ги мразат?А во исто време сунитските држави со прст не мрднаа да им помогнат на Палестинците.Видовме шо им направија сунитите на шиитите во Сирија.Многу наивно од иранска страна.
Епа првата реченица од мојот пост. Додека прават галама, викај со нив! За Хезболах 100 евреи помалку се 100 евреи помалку! Дали се убиени намерно како тригер или случајно, нив малку им е гајле. Бар јас така ги сфаќам Хезболах. А Хамас, нив крајот не им се наоѓа.
Автоматски споено мислење:

4 пати до сега има наместено избори, зошто мислиш дека нема да може и петтиот пат? Еве не мора Србија. Нека тргнат со Пакистан, Саудиска Арабија. Не им треба ли демократија на нив таму?
Се’ додека корисниот идиот е корисен, може да му се дозволи победа. Искрено не ја пратам силно комшиската политичка сцена, ама за толку мандати аца има насобрано многу негативен багаж. Не е чудо да биде, дај друго дете!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom