Епа зашто тогаш ја поддржуваш власта во Иран која е поставена токму од нив?
Кај сум пишувал жалопојки? И во Пакистан и во Сирија и во Иран и секаде сум против исламистите. За жал за Пакистан и останати куротресини од држави не ни има надеж. Во Иран има еден куп што се бунат уште пред западот да почне да ги поддржува.
Па и ние бевме против промена на името, па не излезе пола држава на бунт, зашто власта апсеше. Така и овде, ги апсат и тепаат, нормално нема сите да излезат. Впрочем гајле ми е дали и мнозинство поддржува. Калифати и шеријат не треба да постојат никаде.
Види гледам тоа што ти одговара го коментираш. Погоемиот дел веројатно се согласи а тој е многу побитен од тоа што ти мислиш и напиша.
Ирак, Сирија, Либан, С.Арабија, Катар, Јордан. Ете без Пакистан не биле за спасување. Ама Иран бил.
Не е тоа суштината. Пакистан поседува нјукс и поради тоа не ти верглаат да мислиш дека во Пакистан се женеле на 11 годишни. С. Арабија, Катар, Ирак, Сирија и тн се под капа на Сад и поради тоа нема многу да се вергла за нив.
Ах бре.
Самиот се побиваш со тоа дека еднаш ги донесле на власт. Па сега сакале да ги симнат. Нема што тука да дебатираме.
На прашања што ти поставив не одговараш.
Леле ги тепале. Па со оружје кога излагаш да не сакаш да ти го мазнат? Очигледен обид да ги радикализираат масите. Сепак преслаба подршка. И не верувам дека нешто ќе се смени без копнена операција од Сад и демократскиот свет.
Сега за мене зошто подржувам или не подржувам надворешни вмешувања во внатрешните работи на една земја. Како прво не живеам во тие земји. Второ надворешните интервенции секогаш доведуваат до распад на тие земји(Сирија,Либан, Јемен, Украина, Србија и тн) или во друг случај не доведуваат некакви измени(Афганистан,Ирак, Иран, Виетнам).
Тоа флексање на моќта на Сад и нивните придобивки од окупација на погоре наведениве земји неможе некој трет да го проададе како борба за слобода и слични приказни.
Исто како што се пишува за комунистичката Кина и тоталитарното општество таму, слично се работи и на други земји.
Не филмот е многу јасен таму. Како на Сад и Израел му одговара така. На постарите генерации не им одговараа други секуларци ама биле диктатори па ги тргаа. Дури и подежуваа свои муџи таму кои ги донесоа на власт. Сега па да другиве не биле по тој терк па ќе ги тргаме и така.
Истиог филм и за Русија се трасираше. И за Кина.
Разликата е само во изговорот.