Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
а дали одат со сила на работа ги влечат со јаже или како, па богаму на еден декар место ке засадам фолија и ке земам 1000 евра годишно, додуша и го правам де....платата не ја сметам.....![]()
ti si pameten ama za folija i taa rabota ti trebaat uslovi ..plodna zemja , , voda , mesto , investicija od --- pari...
Dali site gi imaat tie uslovi ? ne stanuva zbor za 2-3 coveka . brojkata e vo iljadnici . . . . i posle nasite odele vo Bugartija za pasos ili da ucat tamu ...pa neka odat
sit na gladen , veruva li mu,
П.С Тоа што јас го зборев пред неколку месеци дека заради одливите , се на толку ниско ниво странските инвестиции но дека ако ги гледаме само приливите дека се над 200 милиони евра тоа и Богов го потврди, еве и уштеден доказ на leandra
дека сум бил во право пред неколку месеци кога имаме жестока расправа на оваа тема. А и еве и гувернерот уштеднаш потврди дека одливите од македонските компании кон нивните мајки фирми се одземаат од Странските директни инвестиции и тоа го покажува нивото на странски директни инвестиции!
Да и + да потрошат одредена сума кај нив ( со список )LUGE znaete li deka vo istocna Makedonija ima firmi koi na vrabotenite i davaat po 5000-6000 den . mesecno . .
Како прво постот се однесуваше како се рачунаат СДИ! А на таа тема со тебе и со леандра и со останата ''економска'' кајгана екипа се расправавав и тоа баш на оваа тема тука пред неколку месеци! И на крај искочив во право! Само јас и уште еден член кажувавме како се рачунаат СДИ и само јас и он искочивме во право , останатите ''експерти'' сега имаат право да ќутаат на ова тема зошто времето покажа дека тоа што го зборувале околу рачунањето на СДИ биле лаги и невистини. Тоа беше поентата на постот!Да бе, кога има приливи од странство да ги рачунаме, а кога има одлив, ај да не ги рачунаме. Според дневно-политичките потреби.
Треба да се запрашаш зошто има толкав одлив во странство, дали бизнис климата станала очајна тука, дали некој има бара мито, дали ги гушат со милијарда бирократски процедури...
Ама тебе ти е најбитно да најдеш оправдување за одредени политики, а не да направиш асална економска анализа.
ПС. Не ми ја чепкај Леандра.
П.С Многу добро се сеќаваш како те подбрав пред неколку месеци околу рачунањето на СДИ не ми се прави наивен и светец сега
Еве уште еден доказ дека врска немаш од Економија и Бизнис .Обратно е!. Толкав одлив на пари од македонските фирми ќерки што работат во Македонија кон нивните Мајки фирми има во странство има затоа што, нивните фирми ќерки во Македонија работат со профит и мора да даваат на фирмите мајки во странство кој работат со загуби! Да работеа ќерќите фирми со загуба немаше над 200 милиони евра евра од Македонија во странство да изнесат туку обратно ќе беше од нивните мајки фирми ќе мораа да ставаат пари во нивните фирми ќерки во Македонија. Е тогаш немаше да бидеме 50 милиони евра во минус туку ќе бевме 400 милиони во плус СДИ. Ама кај имаш ти интелегенција да го сфатиш ова!Треба да се запрашаш зошто има толкав одлив во странство, дали бизнис климата станала очајна тука, дали некој има бара мито, дали ги гушат со милијарда бирократски процедури...
Еве уште еден доказ дека врска немаш од Економија и Бизнис .Обратно е!. Толкав одлив на пари од македонските фирми ќерки што работат во Македонија кон нивните Мајки фирми има во странство има затоа што, нивните фирми ќерки во Македонија работат со профит и мора да даваат на фирмите мајки во странство кој работат со загуби! Да работеа ќерќите фирми со загуба немаше над 200 милиони евра евра од Македонија во странство да изнесат туку обратно ќе беше од нивните мајки фирми ќе мораа да ставаат пари во нивните фирми ќерки во Македонија. Е тогаш немаше да бидеме 50 милиони евра во минус туку ќе бевме 400 милиони во плус СДИ. Ама кај имаш ти интелегенција да го сфатиш ова!
ПС. Не ми ја чепкај Леандра.
Досадно ми беше Лион кога не ме тагнува, арно му текна!
Само ме мрзи пак да му објаснувам. И сеа колку СДИ излегоа за 2012? Идеме напред или назад ми е прашањето?