Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
а дали одат со сила на работа ги влечат со јаже или како, па богаму на еден декар место ке засадам фолија и ке земам 1000 евра годишно, додуша и го правам де....платата не ја сметам.....:D

а дали одат со сила на работа ги влечат со јаже или како, па богаму на еден декар место ке засадам фолија и ке земам 1000 евра годишно, додуша и го правам де....платата не ја сметам.....:D

ti si pameten ama za folija i taa rabota ti trebaat uslovi ..plodna zemja , , voda , mesto , investicija od --- pari...

Dali site gi imaat tie uslovi ? ne stanuva zbor za 2-3 coveka . brojkata e vo iljadnici . . . . i posle nasite odele vo Bugartija za pasos ili da ucat tamu ...pa neka odat

sit na gladen , veruva li mu :D:D:D ,

ti si pameten ama za folija i taa rabota ti trebaat uslovi ..plodna zemja , , voda , mesto , investicija od --- pari...

Dali site gi imaat tie uslovi ? ne stanuva zbor za 2-3 coveka . brojkata e vo iljadnici . . . . i posle nasite odele vo Bugartija za pasos ili da ucat tamu ...pa neka odat

sit na gladen , veruva li mu :D:D:D ,

Па нели донесоа закон за минималец.Ако се текстилни фабрики ќе се мачат уште некоја година а ако не се текстилни погони треба да се реагира до инспекторатот.

Само една компанија во ноември извлекла 34 милиони евра надвор од земјава

Александар Јанев

getImageThumbnail.axd

Салдото на странски инвестиции во ноември лани повторно се намали поради одливот на капитал од земјава во странство. Според последните податоци од Народната банка, заклучно со ноември приливот на странски капитал изнесува 45,7 милиони евра.
Гувернерот на Народната банка Димитар Богов обелодени дека само од една компанија, во ноември се одлеале 34 милиони евра. Гувернерот истакна дека овој пат не се работи за грчка компанија што работи во земјава, но не откри која е фирмата што ја кредитирала централата во странство.
Претходно гувернерот откри дека грчките компании лани извлекле од земјава над 70 милиони евра. Богов изјави:

navodnici_dolni_1.jpg
Одливот на капитал од земјава поради тоа што многу странски компании ги кредитираат своите матични компании во странство е главниот проблем што го намалува салдото на странски инвестиции. Доколку не беа одливите, приливот на странски инвестиции лани би бил околу 200 милиони евра.
navodnici_gorni_1.jpg
Меѓутоа, гувернерот не образложи колку од приливот на странски капитал доаѓа од кредити од странство, а колку од тоа салдо се гринфилд инвестиции.
Според гувернерот, приливот на странски инвестиции за лани не е лошо. Но ако се анализира споредено со истиот период претходната година, кога странските инвестиции изнесувале 322,6 милиони евра, падот достигнува дури 85%.
http://www.kapital.mk/mk/makedonija...vlekla_34_milioni_evra_nadvor_od_zemjava.aspx
П.С Тоа што јас го зборев пред неколку месеци дека заради одливите , се на толку ниско ниво странските инвестиции но дека ако ги гледаме само приливите дека се над 200 милиони евра тоа и Богов го потврди, еве и уштеден доказ на @leandra
дека сум бил во право пред неколку месеци кога имаме жестока расправа на оваа тема. А и еве и гувернерот уштеднаш потврди дека одливите од македонските компании кон нивните мајки фирми се одземаат од Странските директни инвестиции и тоа го покажува нивото на странски директни инвестиции!

П.С Тоа што јас го зборев пред неколку месеци дека заради одливите , се на толку ниско ниво странските инвестиции но дека ако ги гледаме само приливите дека се над 200 милиони евра тоа и Богов го потврди, еве и уштеден доказ на leandra
дека сум бил во право пред неколку месеци кога имаме жестока расправа на оваа тема. А и еве и гувернерот уштеднаш потврди дека одливите од македонските компании кон нивните мајки фирми се одземаат од Странските директни инвестиции и тоа го покажува нивото на странски директни инвестиции!

Да бе, кога има приливи од странство да ги рачунаме, а кога има одлив, ај да не ги рачунаме. Според дневно-политичките потреби.

Треба да се запрашаш зошто има толкав одлив во странство, дали бизнис климата станала очајна тука, дали некој има бара мито, дали ги гушат со милијарда бирократски процедури...
Ама тебе ти е најбитно да најдеш оправдување за одредени политики, а не да направиш асална економска анализа.

ПС. Не ми ја чепкај Леандра.

Да бе, кога има приливи од странство да ги рачунаме, а кога има одлив, ај да не ги рачунаме. Според дневно-политичките потреби.

Треба да се запрашаш зошто има толкав одлив во странство, дали бизнис климата станала очајна тука, дали некој има бара мито, дали ги гушат со милијарда бирократски процедури...
Ама тебе ти е најбитно да најдеш оправдување за одредени политики, а не да направиш асална економска анализа.

Како прво постот се однесуваше како се рачунаат СДИ! А на таа тема со тебе и со леандра и со останата ''економска'' кајгана екипа се расправавав и тоа баш на оваа тема тука пред неколку месеци! И на крај искочив во право! Само јас и уште еден член кажувавме како се рачунаат СДИ и само јас и он искочивме во право , останатите ''експерти'' сега имаат право да ќутаат на ова тема зошто времето покажа дека тоа што го зборувале околу рачунањето на СДИ биле лаги и невистини. Тоа беше поентата на постот!
П.С Многу добро се сеќаваш како те подбрав пред неколку месеци околу рачунањето на СДИ не ми се прави наивен и светец сега

П.С Многу добро се сеќаваш како те подбрав пред неколку месеци околу рачунањето на СДИ не ми се прави наивен и светец сега

:pos: Ептен ме подбра, еве уште не можам на нозе да стојам.

Тешко и' на таа фирма што мора де те плаќа за квазиекономско паламудење.

Еве уште еден доказ дека врска немаш од Економија и Бизнис .Обратно е!. Толкав одлив на пари од македонските фирми ќерки што работат во Македонија кон нивните Мајки фирми има во странство има затоа што, нивните фирми ќерки во Македонија работат со профит и мора да даваат на фирмите мајки во странство кој работат со загуби! Да работеа ќерќите фирми со загуба немаше над 200 милиони евра евра од Македонија во странство да изнесат туку обратно ќе беше од нивните мајки фирми ќе мораа да ставаат пари во нивните фирми ќерки во Македонија. Е тогаш немаше да бидеме 50 милиони евра во минус туку ќе бевме 400 милиони во плус СДИ. Ама кај имаш ти интелегенција да го сфатиш ова!

Еве уште еден доказ дека врска немаш од Економија и Бизнис .Обратно е!. Толкав одлив на пари од македонските фирми ќерки што работат во Македонија кон нивните Мајки фирми има во странство има затоа што, нивните фирми ќерки во Македонија работат со профит и мора да даваат на фирмите мајки во странство кој работат со загуби! Да работеа ќерќите фирми со загуба немаше над 200 милиони евра евра од Македонија во странство да изнесат туку обратно ќе беше од нивните мајки фирми ќе мораа да ставаат пари во нивните фирми ќерки во Македонија. Е тогаш немаше да бидеме 50 милиони евра во минус туку ќе бевме 400 милиони во плус СДИ. Ама кај имаш ти интелегенција да го сфатиш ова!

Не заборавај да ги ставиш тука 1 милијарда од индиецот, значи имаме потенцијални 1.4 милијарди странски инвестиции! :vozbud:

:love:
Досадно ми беше Лион кога не ме тагнува, арно му текна! :D
Само ме мрзи пак да му објаснувам. И сеа колку СДИ излегоа за 2012? Идеме напред или назад ми е прашањето?

:love:
Досадно ми беше Лион кога не ме тагнува, арно му текна! :D
Само ме мрзи пак да му објаснувам. И сеа колку СДИ излегоа за 2012? Идеме напред или назад ми е прашањето?

Џабе се расправаш... времето го убива со резултатите на една од „најдобрите“ влади во моментот во Европа!

Нови вработувања за информатичари, норвешката „Небб софтвер“ со канцеларија во Скопје

04/02/2013 // Пред 40 минути // ЕКОНОМИЈА // Коментирај
nebb-564x272.jpg

Со отварање канцеларија во Скопје и најава за вработување шест македонски инженери, норвешката компанија Небб софтвер, влегува во Македонија. Според министерот Веле Самак, оваа инвестиција е потврда дека и кај нас странските фирми можат да најдат квалитетен и стручен кадар.
„Првите средби со раководството на компанијата ги остваривме за време на нашето роуд шоу во скандинавските земји. Тогаш тоа сериозно размислуваше за Македонија, ја имаше зацртано во своите планови, но по презентациите и дискусиите што ги одржавме, доби поголема доверба и почна со инвестицијата“, рече Самак, кој додаде дека државата изминатиот период интензивно работи на зголемување на бројот на ИТ кадри, инженери за софтвер и хардвер.
Инаки софтверот што го изработува Небб е врвен и специфичен, за процес на контрола во неколку индустрии поврзани со суровини како нафта, гас, хартија и е наменет за западноевропските пазари. Компанијата е дел од истоимената Групација која брои вкупно шест фирми од кои пет се во Норвешка.
„Македонија не е само одлична туристичка дестинација, туку и исклучително добро место за водење бизнис. И претстои светла иднина. Покрај подготвени, добро обучени инженери, тука најдовме љубезни, пријателски настроени луѓе, гостопримство, одлична храна“, изјави за време на отварањето на скопската канцеларија, генералниот директор на Небб, Асмунд Риси.
http://faktor.mk/archives/26531

Две турски компании ќе инвестираат во Македонија. Едната е за производство на пластични делови за автомобилската индустрија, а другата за медицинска техника, открива за Сител, директорот за привлекување странки инвестиции Висар Фида.
Старт на изградбата на двете фабрики може да се очекува во март.
-Станува збор за АК Ајдин Пластик од Измир, која ќе инвестира во слободната зона во Штип. Во првата фаза ќе инвестираат 5 милиони евра и ќе вработот околу 30, 40 лица, додека во втората фаза се очекуваат уште дополнителни инвестиции од 10 милини евра и вработување на уште 50 лица, изјави директорот за привлекување странски инвестиции, Висар Фида
Истем Медикал е втората компаија, која веќе донела одлука да реинвестира во Турција, но по контактите со нашите промотери и презентацијата на можностите за инвестирање кај нас, се одлучиле наместо во матичната земја, парите да ги вложат кај нас.
- Оваа компанија ќе инвестира во ТИРЗ во Скопје 20 милиони евра . Ќе произведуваат катетрхидрофилни катетери, уролошки системи а се очекува вработување на 300 лица, додава Фида.
Добрата бизнис клима, скратените процедури, ниските даноци и постојаните контактни и презентации биле клучни за команиите да донесат одлука да инвестираат во Македонија.
Во преговори за инвестирање, според Фида се со уште 3 компании, кои произведуваат делови за автомобилската индустрија. Но нивните имиња ќе се обелоденат кога одлуката ќе се официјализира.
http://www.sitel.com.mk/dve-turski-kompanii-kje-investiraat-vo-makedonija

Па конфекцииве на нашиве локални таканаречени газди имаат многу повеќе вработени од новиве фабрики. И што кога платите се под просечната месечна плата со која човек не може месецот да го истера а не иднина да планира. И кој е резултатот од овој "Инвестициски бум"? Масовно иселување на младите од Македонија, енормно намалена стапка на наталитет, вадење бугарски пасоши за полесно наоѓање работа во странство...итн. Овие параметри не ми баш кажуваат дека има "Инвестициски бум". Пред фактите и боговите молчат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom