Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не прашував јас за таленти туку за кршење на заповедите..Или пак некој успеал од неговиот талент да направи идолопоклонство?Апостолот имал дар Божји за сликање/цртање.
Види во Библијата го нема ова...А тоа што Апостолот имал и дар (Божји) за лекување (бил лекар) и тоа е идолопоклонство? Како можеш да кажеш дека „некој„ од Апостолот направил идолопоклоник, само затоа што го исцртал Ликот Божји? Кој е тој „некој„ кој од Апостолот би направил идолопкклоник?
Како е познато..по некој пишан документ? Или према некое предание..Како тоа лично еден апостол ја занемарува втората заповед.
Уште ли дискутирате за иконите? Јас не знам што тука има толку за дискусија. Библискиот став е многу јасен:
- Иконите се забранети со 2-та Божја заповед.
- Исус не користел икони.
- Апостолите не користеле икони.
- Исус не поучувал ништо за иконите.
- Апостолите исто така не поучувале ништо за иконите.
- Единствена икона што е спомната во Новиот Завет е "Иконата на Ѕверот"
Заклучок:
- Следбениците на Христос и апсотолите не употребуваат икони.
nedev, не ме интересираат думите на Јован Дамаскин. Јас сум Христијанин, а не Дамаскијанин. Вие созерцавајте си на неговите думи, а јас ќе останам верен на изворното евангелие проповедано од Христос и Апостолите запишано и канонизирано во Свеото и Боговдахновено Писмо - Библијата!
Јас реално,не се согласувам сепак со горенаведеното,од причини што чудотворни икони има насекаде и навистина помагаат и исцелуваат(прости ми Боже,ако напишав нешто погрешно)
Иначе,што се однесува до иконата како ,,идолопоклонство,,
т.е.фетишизам и тоа дека Бог е насекаде околу нас,во забуна ме става и наводното постоење на ,,Евангелие според Христос,,во кое наводно стоело:
,,Јас не се наоѓам само во некакви градби од дрво и камен,,
,,Допри го дрвото и ќе ме најдеш Мене,,
,,Крени го каменот и пак ќе ме најдеш Мене,,
Наводно ова Евангелие стоело скриено некаде во архивите на Ватикан,додека Православната Црква сосема го отфрла и го демантира неговото постоење.
Колку е ова вистина,нека каже лице,што е постручно од мене.
А што се однесува до Евангелие според Христа, тоа е апокриф, односно книга на која не може да и се докаже веродостојноста на авторот, затоа и не е вметната во канонизираната Библија од страна на Светите Отци.
Господ се грижи за секое врапче и за секој клас, секоја тревка. Во тоа можеме и да го „видиме“.
.