iGENEA институтот потврдува: НИЕ СМЕ ПОТОМЦИТЕ НА АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ!

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Без минато, нема сега а немаш и иднина.
Мене ме интересира историјата затоа што ми е негирана и затоа што имав тешка последица од истата каде мојата фамилија пред 60 години етнички ја очистија од Беломорска Македонија.
А гледам дека етнички пробаа да не очистат и 2001 година а и тоа се прави на терен.
Мора да бидеш информиран, затоа што и дедо ми си го гледаше стадото добиток и си ја работеше земјата, гледаше сега и гледаше напред, ама некој го предухитри, некој гледал и назад и напред и лево и десно и денеска ништо не остана од тоа што тие со генерации го твореа.
Затоа очите отворени, умот чист, душата праведна и кој ќе ме плукне Македонецот треба да научи јазикот да му го исече.
Е утре ќе имаш држава.

Член од
4 јули 2010
Мислења
4
Поени од реакции
0
procitaj ovo prvo :
Beitrag von iGENEA am 19.02.2008
Bisher gab es noch keine Studien über das \"Makedonier-Gen\", sondern es wurde halt immer die Haplogruppenverteilung in den verschiedenen Balkanländer untersucht. Doch auch in diesen Studien wurden die Unterschiede in den Haplogruppenverteilungen der verschiedenen Regionen mit Hilfe der Geschichte und der Urvölkerwanderungen interpretiert. Die Unterschiede zwischen Mazedonier und Mazedonier aus Berggebieten, wurde zum Beispiel durch die Einwanderung von Steppenvölker aus Asien erklärt. Die Personen aus Berggebieten waren von dieser Einwanderung weniger betroffen und haben noch heute andere DNA-Profile.

Das DNA-Profil der Makedonier konnte bisher aber noch nicht ermittelt werden, wie bei den Wikingern. Es wäre aber sicherlich sehr interessant und einer ernsthaften Überlegung wert.

Es stimmt vollkömmlich, dass die ursprünglichen Völker Europas die Kelten, Germanen/Wikinger, Griechen, Etrusker, Makedonier, Dorier, Daker und Iberer waren. Zahlreiche Wanderungen aus Asien (Skythen, Slawen, Steppenvölker) oder aus Nahost und Afrika(Araber, Phönizier, Armenier, Berber...) haben unser heutiges Genpool stark durchmischt.
Da die ersten Urvölker Europas Indogermanen waren, hatten sie auch eine gemeinsame Abstammung, doch genetisch kann man heute die grossen Völker schon differenzieren. Was man aber nicht kann, sind die einzelnen Stämme zu unterscheiden (Germanen: Langobarden, Burgunder, Westgoten...)

Inma Pazos
iGENEA
Tel. +41 (0)43 233 81 51
info@igenea.com
www.igenea.com

Член од
12 февруари 2009
Мислења
32
Поени од реакции
5
stevenbird

За оние кои ги мрзи да го прочитаат мислењето на господинот stevenbird , само на кратко:
http://community.haplozone.net/index.php?topic=2007.0
............
What needs to happen now is that a study of the age of the north Illyrian (Bosnian/Croatian) I* population and the southern Illyrian (Tosk Albanian) I* population needs to be compared.
............
Превод-
Што теба да се случи сега е дека студија за староста на северните ИЛИРИ ( Босанци/Хрвати ) I* полулација и јужните ИЛИРИ ( Албанците Тоски) I* полулација треба да биде компарирана.
.....
северните ИЛИРИ ( Босанци/Хрвати )-јужните ИЛИРИ ( Албанците Тоски)
........
натаму
.......
P.S. I think that there is a good chance that Gheg will be found to be descended from Thracian and Tosk from Illyrian.
..........
Превод
Мислам дека има добри шанси да се открие дека Гегите се потомци на Траките а Тоските на Илирите.

Коментар.
Сево ова е во рамки на хипотези со кои се сака да се потвдри официјалната ( фалсификувана) историја и се додека не се ослободат од тој баласт, наречен Традиционална Историја, ке се прават секакви можни фискултури.
Генетиката дефинитивнио ке ја сруши оваа 5 вековна католичка лага.

Нема да ме изненади доколку 39% од Макдеонците, кои се носители на групата I и околу 26 % од Тоските, кои се носители на оваа група, имаат заеднички предок не постар од 1,000 години.
Истото го очекувам и за групата Е (V13) koja ja ima kaj Gegite околу 41% а кја Македонците околу 23%.

На крај, за јазикот како одредница на потеклото.
Ова не држи вода( прочитај го мислењето на г. Бирд подолу). Унгарците, со над 60% R1a1 група, се генетски можеби најчистите словени во Европа.
Македонците зборуваат словенски јазик, но според генетската структура ( минорно учество на R1a1 групата), никако не може да им се припише дека потекнуваат од словени дојдени на балканот во 6-тиот век.
Видете го примерот на денешна Грција. Сигурно над 30 % од населението е од албанско потекло, преку 20 % се по потекло православни Турци преселени во 1923 година од Анадолија, преку 15% се Македонци, остатокот доселеници во 13-14 век од Западна Европа со крстоносните војни ( Групата R1b1). И сега овој конгломерат не убедува дека се наследници на некакви си ( според мене-измислени) антички Грци, затоа што зборуваат јазик кој наликува на тој "антички" грчки јазик.
Погледнете ги Евреите Сефарди и Арапите Палестинци со група Ј. Во моментот кога ке се изврши целосна генетска анализа на населението, убеден сум дека ке се смееме на надодите кои ке покажат дека голем дел од нив имаат заеднички предок не постар од 500-600 години. Тоа ке биде крај на приказната дека Исус живеел пред 2000 години.

Еве го мислењето на ценетиот Bird за лингвистиката
http://community.haplozone.net/index.php?PHPSESSID=7250d371758081a067c8ec589971694c&topic=2007.60

Well, Thracian and Illyrian are generally classified as satem Indo-European, but since we have so few words from either language it is really just a guess (претпоставка) at best anyway. Language adoption through elite dominance is a well-documented phenomenon.( Лингвистичкото адаптирање преку доминација на елитите е добро документиран феномен). Even though P and Q Celtic are taught in the schools (sometimes) in Wales and Ireland, the day to day business of Britain and Ireland are conducting in English, an invader tongue from 1500 years ago. I doubt seriously that the inhabitants of Lepenski Vir spoke anything remotely recognizable as an Indo-European language, but since they did not have a written language, there is no way to know. I'm sure that they had a language, however. Even my Labrador seems to be capable of understanding simple speech.

Linguistics strikes me as a good deal more fluid in interpretation than genetics, but that may simply be because I'm more familiar with genetics.

Се слагам со неговиот став ,( за кој тој тврди дека е научно верификуван) дека, населението јазично се адаптира ( го прифаќа) јазикот нја владеачката елита.

Со постов не сакв да кажам ништо.
Нека го тумачи кој како сака.
Поздрав

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Самите Тракијци, односно Дарданци, се сметале како племе слично на Тракијското, па и од тука, ваљда сличноста со таа генетска основа.

Ипак, проиблемот не е во генетиката, иако ни неа лајнавено на неговиот блог не знае следствено и дословно да ја пренесе, туку во она што се нарекува рецимо Македонизам.
Континуитетот не е во генетиката (тоа е една нова оптичка варка), туку во обичаите, песните, фолклорот, етнолшките елементи итакодаље...

Така да си знајте, со се лајнавено...

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Самите Тракијци, односно Дарданци, се сметале како племе слично на Тракијското, па и од тука, ваљда сличноста со таа генетска основа.

Ипак, проиблемот не е во генетиката, иако ни неа лајнавено на неговиот блог не знае следствено и дословно да ја пренесе, туку во она што се нарекува рецимо Македонизам.
Континуитетот не е во генетиката (тоа е една нова оптичка варка), туку во обичаите, песните, фолклорот, етнолшките елементи итакодаље...

Така да си знајте, со се лајнавено...
Само да направам едно изправjaне - има разлика мегу траки и тракиjци. Това за което зборуваш ти,това са траки.

Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.099
Поени од реакции
174
Postoi i golema slicnost pomegu Slovenite i Trakijcite...tie jazici se Arievski (od grupata satem) a Ilirskiot e kentum...

T

the Carpenter

Гостин
Да Ве прашам ... иве ИГЕНЕА ги проверија сите Македонци? Според сите направија заклучок, или според „новинарскиот принцип“ на анкетирање, па направија златна средина, и според заклучокот сите македонци во гените се наследници на античките македонци? Така?

Што ако повеќето кои не се опфатени со ова глупо истражување имаат прадедо кој се коел со некоја саксонка? Или пак, што ќе беше, доколку по некога случајност баш тие одбраните кои ги искористиле за истражувањето имале баба која се „онадела“ со некој афган?
Што ќе бевме ние?
не ми замерувајте, само прашувам. Ме мрзи да го барам одговорот на моето прашање на страниците поназад, бидејќи не видов ништо друго освен слепо верувње во некој институт и неговите многу важни истражувања, кои се веродостојни само за нас, по приказната за лисицата и грозјето.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Нема слепо верување, секое истражување е ставено на критика.

Испитувањата се прават на примероци кои се одбирани според одредени критериуми, впрочем така и налагаат нормите за едно истражување да биде одобрено.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Според таа картата излегува дека Македонците се најслични со Бугарите, Романците, Србите па со Косоварите и Албанците. Додека Албанците се многу блиски со Грците, додека Турците се подеднакво оддалечени од Косоварите, Албанците и Грците...

Така некако оди или?

A што е финтата со боите? Има некакво значење (сина, зелена) или?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Покажува кои се сродни.

T

the Carpenter

Гостин
А порано постоеа теории дека Словените воопшто не постоеле. А сега, сите се меѓусебе сродни, како да се од некое племе од зад Карпатите, ... карпатската теорија пак во никој случај не држи вода, и на крај обичниот човек е збунет до коска, што сака да каже овој институт.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Постојат Славофони, но не и генетски Словени. Барем не во размерот во кој се прикажуваат.

Kajgana Shop

На врв Bottom