И стариот леб може да биде вкусен

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.625
Поени од реакции
9.156
Возраст
39
Претпоставувам многумина од вас не се љубители на стар леб, па за да не го фрлате, искористете го и подгответе некој брз, лесен и вкусен рецепт.
Еве од мене неколку предлози:

Мини пици

Потребни состојки: стар леб, кечап, шунка, кашкавал, оригано, маслинки.

Подготовка: Стариот леб исечете го на кришки и секоја кришка премачкајте ја со кечап, па ставете исецкана шунка. Потоа додајте го изренданиот кашкавал, исецканте маслинки и оригано. Во тава ставете хартија за печење (за да не се мачите после околу миење на тавата :icon_lol: ) и наредете ги кришките. Печете 10 мин. на температура од 200 степени.
Тоа би изгледало вака
69365846.jpg
52594756.jpg


16129211.jpg

69365846.jpg
69365846.jpg
п.с.За оние што не знаат да месат, супер ќе им дојде рецептов за пица :icon_lol:

Tопли сендвичи од ладен леб
Потребни состојки за 10 сендвичи:
- 10 кришки стар леб
- 200 гр. шунка сецкана на коцки
- 150 гр. рендано сирење
- 100 гр. кашкавал
- 3 јајца
- сол, оригано, малку маргарин за премачкување на лепчињата.

Подготовка: Изматете ги јајцата со сол и оригано, додајте ја сецканата шунка и ренданото сирење. Кришките од двете страни намачкајте ги со малку маргарин и ставете ги во тава обложена со хартија за печење. На секоја кришка ставете по 2-3 лажици од филот од јајца, шунка, сирење и на крај изрендајте малку кашкавал врз нив.Печете 10 мин. на температура од 200 степени.
25887931.jpg


Пирошки од стар леб
Потребни состојки:
- 500 г стоен леб
- 100 г кашкавал
- 100 г шунка
- 100 г лебни трошки
- 3 кисели краставички
- 1 јајце
- зачини по вкус
Плус:
- 150 г брашно
- 2 јајца
- лебни трошки
- зејтин

Подготовка:
Лебот натопете го во вода, потоа исцедете го од одвишната течност и изронете. Кашкавалот крупно изрендајте го, краставичките и шунката ситно исечкајте ги, додајте јајце и лебни трошки. Убаво соединете ги сите состојки со изронетиот леб, зачинете по вкус и измесете компактна смеса. Од подготвената смеса обликувајте пирошки. Валкајте ги во брашно, потоа во изматено јајце и на крај во лебни трошки па пржете во загреано масло додека не поцрвенат од сите страни.
piroski.jpg


Пита
Ако имате повеќе стар леб, а не знаете што да правите со него, оваа пита е вистинско решение.
Потребни состојки:
- стар леб
- 3 јајца
- 200 гр. кашкавал или сирење (по избор)
- 1 шоља млеко или јогурт
Подготовка: Лебот се крши на парчиња,се матат јајцата со сол, се ставаат во лебот, заедно си изренданиот кашкавал (сирење) се додава филџан млеко или јогурт. Се заедно се меша, се става во тава и се пече.
п.с. Може да додадете и шунка, оригано, маслинки за да би добиле пица вкус :smir:
 
Првата работа често ја практикувам. Другите барааат многу време и има полесен начин како да ги направите :)
 
Ауу порано овие мини пици секој 3 ден ги м`скав.. полесна работа здравје.
 
А кришки леб пржени во јајца? У војска беше тепачка за нив кога ги даваа за вечера. Ако ме мрзи да готвам, зимам и набрзинка пржам кришки :)
 
И да додадам она што јадев вечерва. Млеко попара. Надробен леб, посипан со лажица шеќер и полиен со топло млеко, цел живот го јадам ова и нема никогаш да ми здосади :)

И еден голем хит по скопските кафани и ресторани, Нафора. Може да се прави и од стар леб :wink:
 
Абе најубото сте го заборајле...

Го сечиш на танки кришки, го потпекуваш на тостер/релна/микробранова сеедно, битно е да се загрее добро, го мачкаш со маргарин и наросуваш нане и црвена пипер. Екстра додаток, сирење. Кога маргаринот ќе се растопи....прсти да излижеш.
 
Претпоставувам многумина од вас не се љубители на стар леб, па за да не го фрлате, искористете го и подгответе некој брз, лесен и вкусен рецепт.
Еве од мене неколку предлози:

Мини пици

Потребни состојки: стар леб, кечап, шунка, кашкавал, оригано, маслинки.

Подготовка: Стариот леб исечете го на кришки и секоја кришка премачкајте ја со кечап, па ставете исецкана шунка. Потоа додајте го изренданиот кашкавал, исецканте маслинки и оригано. Во тава ставете хартија за печење (за да не се мачите после околу миење на тавата :icon_lol: ) и наредете ги кришките. Печете 10 мин. на температура од 200 степени.
Тоа би изгледало вака
69365846.jpg
52594756.jpg


16129211.jpg

69365846.jpg
69365846.jpg
п.с.За оние што не знаат да месат, супер ќе им дојде рецептов за пица :icon_lol:

Tопли сендвичи од ладен леб
Потребни состојки за 10 сендвичи:
- 10 кришки стар леб
- 200 гр. шунка сецкана на коцки
- 150 гр. рендано сирење
- 100 гр. кашкавал
- 3 јајца
- сол, оригано, малку маргарин за премачкување на лепчињата.

Подготовка: Изматете ги јајцата со сол и оригано, додајте ја сецканата шунка и ренданото сирење. Кришките од двете страни намачкајте ги со малку маргарин и ставете ги во тава обложена со хартија за печење. На секоја кришка ставете по 2-3 лажици од филот од јајца, шунка, сирење и на крај изрендајте малку кашкавал врз нив.Печете 10 мин. на температура од 200 степени.
25887931.jpg


Пирошки од стар леб
Потребни состојки:
- 500 г стоен леб
- 100 г кашкавал
- 100 г шунка
- 100 г лебни трошки
- 3 кисели краставички
- 1 јајце
- зачини по вкус
Плус:
- 150 г брашно
- 2 јајца
- лебни трошки
- зејтин

Подготовка:
Лебот натопете го во вода, потоа исцедете го од одвишната течност и изронете. Кашкавалот крупно изрендајте го, краставичките и шунката ситно исечкајте ги, додајте јајце и лебни трошки. Убаво соединете ги сите состојки со изронетиот леб, зачинете по вкус и измесете компактна смеса. Од подготвената смеса обликувајте пирошки. Валкајте ги во брашно, потоа во изматено јајце и на крај во лебни трошки па пржете во загреано масло додека не поцрвенат од сите страни.
piroski.jpg


Пита
Ако имате повеќе стар леб, а не знаете што да правите со него, оваа пита е вистинско решение.
Потребни состојки:
- стар леб
- 3 јајца
- 200 гр. кашкавал или сирење (по избор)
- 1 шоља млеко или јогурт
Подготовка: Лебот се крши на парчиња,се матат јајцата со сол, се ставаат во лебот, заедно си изренданиот кашкавал (сирење) се додава филџан млеко или јогурт. Се заедно се меша, се става во тава и се пече.
п.с. Може да додадете и шунка, оригано, маслинки за да би добиле пица вкус :smir:


се фино но објасни како ги вадиш семките од маслинките, извини за глупото прашање но јас незнам :kesa:!
 
се фино но објасни како ги вадиш семките од маслинките, извини за глупото прашање но јас незнам :kesa:!
Има маслинки без семки и некои се полнети со пиперче или бадеми :smir:

--- надополнето ---

Првата работа често ја практикувам. Другите барааат многу време и има полесен начин како да ги направите :)
Па кажи го полесниот начин :)
 
Убаво изгледа,морам да пробам
 
Има куп вкусни јадења што може да се направат од стариот леб. Јас понекогаш правам некои јадења со стар леб.

Прв рецепт:
Лебот ситно го кршам и го ставам во тепсија намачкана со путер. Врз искршениот леб додавам: сланика или св. врат, зависи што има во фрижидер, може и рендана салама, кашкавал, печурки, маслинки и го печам во рерна околу пола саат. Испаѓа исто како пица :pipi:

Втор рецепт:
Во тепсија намачкана со путер, покрупно го кршам лебот и го посипувам малку со јогурт одозгора, за да биде повкусно. Рендам сирење, го мешам со лебот и одозгора рендам кашкавал. Го печам во рерна пола саат. Ова може и без кашкавал.

Јас ги печам на 200 степени, за побрзо да се направат, ама може и на 180 степени. Сепак за времето ѕиркајте си ја тепсијата, оти треба да испадне крцкаво. Превкусни се двете работи.

Пробајте ги! :smir:
 
Ќе си направиш тостче и немаш гајле.
 
Може и вака: Исечете го лебот на поголеми коцки наредете го во тава, посипете го со малсиново масло, оригано и вегета пикнете во рерна на 250 и топ, па како оди со пивце после страшно добро, испробана работа инџој :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom