Пита попара
Потребни состојки:
- 1 стар леб
- млеко
- 1-2 кисела павлака
- 5 јајца
- сол по вкус
Подготовка: Стариот леб се сече на кришки со дебелина 1 cm и се реди во претходно намачкана тава со маргарин така што целото дно да биде покриено со леб да би добиле кора за пита. Издробете го сирењето, заедно со 1-2 павлаки и 2 јајца. Прелијте ја кората од леб со оваа смеса и повторно ставете кришки леб, за да се прекрие. На крај изматете 3 јајца со млеко и прелијте ја целата пита. Печете на температура 180/200°C додека фино не порасне и порумени.
Топеница од стар леб
Потребни состојки:
- 1 леб
- 200 гр. црни и зелени маслинки
- 200 гр. шунка
- 50 гр. путер
- 4 јајца
- 200 мл + 50 мл вода
- 100 гр + 50 гр. кашкавал
- 1 лажица пире од домати
- 1 мала лажица оригано
- масло за јадење, сол и бибер
Подготовка: Лебот се сече на коцки и се прелива со вода. Се додава половина од маслинките исецкани на кругови и половина шунка исецкана на коцки. Се посолува и смесата се замесува со раце. Потоа се распоредува на намрсена тава со путер и се пече 15 минути на 200 °C.
Во подлабок сад го рендате кашкавалот и се додаваат јајцата. На пирето од домати се додава 50 мл. вода, 1 мала лажичка оригано и малку зејтин. Ја вадите тавата од рерна и топеницата ја преливате со смесата од јајца и кашкавал, па сосот со домати и зачини. На крај ги додавате останатите кругови маслинки, сецкана шунка и рендан кашкавал. Печете уште 10 мин. на иста температура.