Да, за жал оваа бактерија може да предизвика оштетување на дигестивните органи, особено ако подоцна се одкрие.јас изгледа од оваа бактерија добив чир на дебелото црево
иако цело време ми викаа од стрес било
--- надополнето ---
На организамот ите како му се потребни протеини така да не сум согласен дека млекото и месото би требале да се исклучат, што се однесува до проблемите во желудникот или конкретно за оваа бактерија нормално е дека за време на терапијата треба да се биде лимитиран од одредена храна (зависно од болеста, одлучува лекарот специјалист), но по завршавањето на одредената терапија и враќањето на дигестивните органи во нормална функција користењето на протеини е од суштинска важност, гледам дека во неколку теми пишувате исклучиво за овошје и зеленчук согласен сум дека треба да се користат и да не се занемаруваат но никако не смееме да ја занемаруваме протеинската храна т.е. протеинот кој така да се изразам е "цигла" на човечкиот организам.Pricinata za slabeenjeto obicno e oshteteniot zeludnik i namalenoto lacenje na zeludecna kiselina. Zatoa treba da se hranite povekje so sveza rastitelna hrana, ovoshje, zelencuk i jatki, kako bi mozele da shto pomalku go opteretuvate zeludnikot. So toa vasiot zeludnik kje moze da zakrepne i da se reparira. Zatoa treba da pauzirate so konsumacijata na meso i mesni proizvodi, a sekako i mlcnite proizvodi treba da se namalat na minimum pa duri i da se isklucat.
Dokolku jadete alkalna hrana (a toa e samo svezata hrana) vie ovozmozuvate da se iscisti bakterijata od zeludnikot bidejki nema uslovi da raste i da se razmnozuva. Nejze namnogu i godi jadenje na suvomesnati proizvodi, pienje alkohol i pushenje cigari....taka da planirajte deka tie raboti treba da gi isklucite od ishranata, a svezata hrana da ja istaknete vo ishranata. Kje prestanat site bolki vo stomakot.