Говорете македонски!

Вести во 19.00 часот, добра вечер…

Сигнификантен прогрес во сферата на евроинтеграциите. Потребно е имплементирање на круцијалните бенчмаркови до последниот дедлајн. Едитирањето на таргетните референци е од енормна сигнификација – за ова елаборира експертот по интернационални релации – неговиот фидбек ќе го чуеме веднаш по рекламите.
.....
Класично силување на македонскиот јазик :bravobe:

Сигнификантен прогрес во сферата на евроинтеграциите. Потребно е имплементирање на круцијалните бенчмаркови до последниот дедлајн. Едитирањето на таргетните референци е од енормна сигнификација – за ова елаборира експертот по интернационални релации – неговиот фидбек ќе го чуеме веднаш по рекламите.
.....
:D

Дали зборовите странец/странство се македонски или се прилепени изрази во нашиот јазик?
имам пдф во правиписниот речник од 1999. внатре ги има странец/странци а и странство

.....
на 1:25:30

имам пдф во правиписниот речник од 1999. внатре ги има странец/странци а и странство

на 1:25:30
Ај прати ми ПДФ по ПП :cuc:[DOUBLEPOST=1418412614][/DOUBLEPOST]

.....
Кој идиот/ка што зборува и го нагрдува македонски јазик и за што му служи диплома добиено од високо образование :mad:

Последно уредено:
Нешто да Ве замолам
Јас ќе бидам еден од организаторите на протестите на исклучените од Топлификација.
Како цели на протестите се поставени три точки:

1.Протестирање и спротивставување на угнетувањето, понижувањето и газењето на основните човекови права кое се врши врз исклучените.

2.Барање од опозицијата да вети, дека штом ќе дојде на власт, ќе престане да врши угнетување на исклучените од Топлификација

3. Меѓусебно дружење, разбирање и помагање на исклучените, ради полесно преживување на големите страдања на кои се изложени

Ве молам да го корегирате текстот на овие три точки

Нешто да Ве замолам
Јас ќе бидам еден од организаторите на протестите на исклучените од Топлификација.
Како цели на протестите се поставени три точки:

1.Протестирање и спротивставување на угнетувањето, понижувањето и газењето на основните човекови права кое се врши врз исклучените.

2.Барање од опозицијата да вети, дека штом ќе дојде на власт, ќе престане да врши угнетување на исклучените од Топлификација

3. Меѓусебно дружење, разбирање и помагање на исклучените, ради полесно преживување на големите страдања на кои се изложени

Ве молам да го корегирате текстот на овие три точки
Освен „ради“ што треба да го замениш со „заради“ во третата точка, не гледам друга грешка „на прво читање“. :P[DOUBLEPOST=1421921761][/DOUBLEPOST]А, да - во втората точка избриши ја запирката по „вети“, а во третата избриши ја запирката по „исклучените“.

Последно уредено:
Поздрав до сите! Можеби ја промашив темата, ама не знам каде да прашам на друго место. Не сум од Македонија, ама пишам со еден пријател од Македонија и тој ми напиша: ,,Ќе бучам од денеска". Што значи овоа? Ви благодарам!

Дека е сељак.

Поздрав до сите! Можеби ја промашив темата, ама не знам каде да прашам на друго место. Не сум од Македонија, ама пишам со еден пријател од Македонија и тој ми напиша: ,,Ќе бучам од денеска". Што значи овоа? Ви благодарам!
Учи учи глава бучи. - поговорка.
Се мисли деке ќе е под притисок, најверојатно ќе треба да стави пауза на глупирање и загрее столче некое време.

Ако некој се интересира за како да добие Ѝ, ѝ, Ѐ ѐ
http://www.ukim.edu.mk/mk_bilten.php?meni=118&glavno=32

@Pane-G извини сега видов ова што си ме замолил пред 3 месеци а не се сеќавам дал сум пратил, ти треба уште ПДФ-от или го имаш?

Да,да ми треба ако имаш ? Ќе ви бидам благодарен :)

Sent from my iPhone 5s using Tapatalk

Кога се користи „кажа“, а кога „рече“? Што е разликата?

Кога се користи „кажа“, а кога „рече“? Што е разликата?
Не сум сигурен дали постојат значенски разлики помеѓу двата збора, а и да постојат, тие се минимални. Мислам дека се синоними. И двата се глаголи од свршен вид. http://www.makedonski.info/synonyms/show/рече

Една од најчестите грешки решена визуелно :)

10460314_679150442190287_3474242683076881114_n.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom