Ѓорѓи Иванов кандидат на ВМРО-ДПМНЕ за претседател

• Креатор на темата Креатор на темата kolize
  • Време на започнување Време на започнување
Зашто штета, зошто сака самостојно да излезе на изборите, дека не е со вемерото, е затоа никат нема да ни ја биде државава, гласате за партија а не за човек. Тоа е ко имаат таков лидер.(фирерче)
Љубе Бошковски избрза , затоа што не е подготвен за функцијата-претседател, а според мене требаше да се повлече од политичката сцена во Македонија после изминатиот период. Сега нема ништо да постигне , освен што ќе ја разедини ВМРО на престојните избори.Ѓорѓи Иванов , е далеку посоодветен и поидеален за претседател.

Бранко не го дирај, (папата оставете го раат), а и како би гласал за типов (иванов ли беше) кога не го знам, не може он туку така два пати се појавил на ТВ и ајде Претседник.

А бе тој нас не не остава на раат. :pos2:
не бе батка тој континуирано се појавува на ТВ, само ти континуирано не гледаш ТВ. :toe:

А бе тој нас не не остава на раат. :pos2:
не бе батка тој континуирано се појавува на ТВ, само ти континуирано не гледаш ТВ. :toe:

Се појавува во емисии од типот гласот на народот. Епа не фала не гледам такви самобендисани и партиски емисии.

Се појавува во емисии од типот гласот на народот. Епа не фала не гледам такви самобендисани и партиски емисии.

Леле, Боже, ако не трча да се покаже и истакне, не значи дека не е битен. Ти кажувам, не го знаете толку, зашто е скромен човек, а башка и затоа што политолозите се прилично потценети во Македонија.

Ако избирате претседател врз основа на тоа колку пати се појавил на телевизија, ќе речам дека е жално.

Љубе Бошковски избрза , затоа што не е подготвен за функцијата-претседател, а според мене требаше да се повлече од политичката сцена во Македонија после изминатиот период. Сега нема ништо да постигне , освен што ќе ја разедини ВМРО на престојните избори.Ѓорѓи Иванов , е далеку посоодветен и поидеален за претседател.

А од кај знаеш па ти дали е подготвен или не. И нема он што да разединува, сака да си проба да види до кај може да стигне и дали му верува народот ко што вика и самиот, не плачи ти по вмро, битен е Претседателот не вмро.

Очигледно само кај нас треба да се кандидираат луѓе што се "познати" во јавноста. Демек ако сме го гледале на тв човекот е достоен за нашиот глас.
Јас не сум партиски определен и неморам ова да го кажувам но како и да е.
Иванов го имам гледано на неколку трибини на кои се дискутирало за нашето име и спорот со hellass и добро ги знам неговите ставови како вистински Македонец.
Првпат дознав овде за ова и ако е вистина мојот глас дефинитивно оди кај овој човек.

Уште нешто и Обама на почеток никој не го знаеше во Америка па на крај победи. Затоа постојат кампањите, да се запознаеме со кандидатите.

За која емисија? Не сум гледал таква емисија, а на кој канал е?
Има човекот, има излегувано во многу добри емисии, а за таа за која ти велиш како беше? Бумбар или...:pos2:
П.С. Како не гледаш кога и го знаеш името:pos2:. Знаеш ли што е интересно, интересно е што твоето опозициско гледиште на работите те издава “баш“ по емисиите што нон стоп ги гледаш како оваа горе споменатата, како се викаше? :pos2:

Леле, Боже, ако не трча да се покаже и истакне, не значи дека не е битен. Ти кажувам, не го знаете толку, зашто е скромен човек, а башка и затоа што политолозите се прилично потценети во Македонија.

Ако избирате претседател врз основа на тоа колку пати се појавил на телевизија, ќе речам дека е жално.

Не можам бре девојко да му верувам више на никој па посебно на овој, нит го знам кој е што е, не може преку ноќ он мене да ми се претставува ко политиколог, предавал у Америка не знам што. Не праам више грешки:nenene:, си идам на проверена личност.

За која емисија? Не сум гледал таква емисија, а на кој канал е?
Има човекот, има излегувано во многу добри емисии, а за таа за која ти велиш како беше? Бумбар или...:pos2:
П.С. Како не гледаш кога и го знаеш името:pos2:. Знаеш ли што е интересно, интересно е што твоето опозициско гледиште на работите те издава “баш“ по емисиите што нон стоп ги гледаш како оваа горе споменатата, како се викаше? :pos2:

Не вредиш за дискусија, испран ти е тебе мозокот, а со такви си немам работа.

Мислам дека администраторите треба да отворат анкета кој би го поддржал Ѓорге Иванов а кој не.

А мојот глас оди за овај човек:

д-р Ѓорге Иванов

ivanov%281%29.jpg
Роден 1960 год. во Валандово каде завршил основно и средно образование. Во 1982 година дипломирал на Правниот факултет во Скопје. Постдипломски студии завршил на Правниот факултет и магистрирал во 1994 година со тезата: Цивилно општество – стара тема нови контрадикции. Во 1998 година докторирал на Правниот факултет во Скопје со одбрана на дисертацијата – Демократијата во поделените општества, со посебен осврт на Република Македонија.
Од 1988 до 1995 година работел како уредник во Третата програма на Македонското радио.
Во 1995 е избран за асистент на Правниот факултет во Скопје а во 1998 за доцент на предметите Политички теории и Политичка филозофија.
Во 1999 година е избран за визитинг професор на постдипломските студии за Југоисточна Европа на универзитетот во Атина.
Од 2000 година е член на Советот на директори на европските постдипломски студии за демократија и човекови права на универзитетот во Болоња и координатор на курсот за демократија, што се изведува на универзитетот во Сараево.
Од 2001 година е раководител на Политичките студии при Правниот факултет во Скопје.
Во 2002 е избран за вонреден професор.
Во 2008 е избран за редовен професор.
Од 2004 до 2008 бил продекан на Правниот факултет.
Од 2008 година е претседател е на Одборот за акредитација на високото образование на Република Македонија.
Раководител е на проектите:
- Tempus JEP-41035-2006
- Master Programme in EU Institutions and Policies, Master Programme in Political Management
- Теmpus IV ETF-JP-00442-2008 -
Example of Excellence in Joint (Degree) Programme Development in South-Eastern-Europe
Со свои излагања и презентации учествувал на повеќе меѓународни конференции, научни собири и семинари од кои како позначајни се:

• 1989 Transition to democracy in Central - East Europe, Subotica (SRJ)
  • 1991 First meeting of the Greek and Macedonian intellectuals in Athens (Greece)
  • 1991 The intellectuals of the Balkans against the war, Delphi (Greece)
  • 1993 Defanse des victimes de la purification etnique, Paris (France)
  • 1996 First Balkan congress of the peace movements in Thessaloniki (Greece)
  • 1997 International Conference Civil Society in the Countries in Transition - Comparative Analysis and Practice, 29-31 may. Subotica.
  • 1997 International Scientific Conference: Open Society - Possibilities and perspectives,8-9 may. Podgorica
  • 1998 Conference of Balkan countries youth organizations for peace, work and cooperation, 9-12 July, Thessaloniki, Greece
  • 1999 International Scientific Forum, Economic and Cultural Relations Congress, January 29-30, 1999 Athens, Greece
  • 1999 Institute of United States Studies – Sumer Institute: Civic Education and the Practice of Democracy 2-31 July, University of London
  • 2000 International Workshop: Democratic Reconstruction in the Balkans, 31 January – 4 February – International University Centre for Political Science and Democracy – Budva, Montenegro
  • 2000 Halki International Seminars:, "Shaping Europe's Future: Networking with Young Leaders from SEE, the Black Sea Region, the EU member states and the United States", Hellenic Foundation for European and Foreign Policy - Halki, Greece
  • Young Leader Academy - Regional networking for young right-wing leaders form the Balkans, 8. Apr. 2006, Скопје
  • Research Workshop - 24/25 November 2006 at the University of Graz Research Project UnivSOE, Institutions of Tertiary Education in Central and South East Europe, Developments, Structures and Perspectives of these Institutions for their Integration into the European Higher Education and Research AreaEffective participation and representation in democratic societies, OSCE-ODIHR Warsaw, 16-18 may 2007
  • Lustration - Dealing with the Totalitarian/Authoritarian Past by Legal Means, 18 - 22 February 2008, Berlin.
  • Identity, Integrations and Power Politics - Network of Schools of Political Studies, 3 April 2008 Mavrovo,
Селектирана биографија:

Книги:

· Цивилно општество – новите противречности на старата расправа, СТЕП - Скопје, 1994.
· Демократијата во поделените општества: Македонскиот модел, Скопје, 1998
· Современи политички теории (коавторство со Љубомир Д. Фрчкоски,) Скопје,2003,
· Политички теории- Антика (коавторство со Светомир Шкариќ),Скопје, 2006

Одбрани статии:

· Посткомунизмот и цивилното општество – Списание, Трета програма бр. 45-46, Скопје 1991.
· Societas Civilis-Стара расправа нови контрадикции- Диалог, 1/1992. Скопје.
· “Подводната струја" на третиот бран на демократијата, Годишник, Правен факултет Скопје, No. XXXVII - 1996/98.
· Изборните системи во поделените општества, Зборник на трудови, Правен факултет Скопје 1996.
· Postcommunist traumas: Reflections from Macedonia - Open Society - Possibilities and perspectives, Podgorica.1998.
· Демократската консолидација – рефлексии од Македонија. Зборник на трудови, Правен факултет Скопје 1996.
· Правото во ерата на Интернет, Зборник: Независното судство и правната држава, Правен факултет Скопје 1997.
· Internet - New media for Law Journals , Computers and Law - Journal for Legal Informatics Vol.5, No.1, May 1997- Belgrade.
· Од јавно и приватно до “cyberlaw” , Зборник: Јавно и приватно право , Правен факултет , Скопје 1998 година.
· Влијанието на изборниот модел врз половата структура во политиката, Зборник од научен собир: Жените и политиката, Скопје 1998.
· "Civil Society in Southeast Europe", Lecture for the Master's Degree in Southeast European Studies Athens, 1999.
· The Consolidation of the Democracy and the Civil Society : Case of Macedonia - Civil Society in the Countries in Transition - Comparative Analysis and Practice (edited by: Milan Podunavac, Nadia Skenderovic Cuk). Open University Subotica, 1999.
· Како судовите треба да ги користат компјутерите и Интернет како алатка за правни истражувања и комуникација, Прва Конференција за судска технологија, МПРЦ, Врховен суд на РМ ABA/CELI, Скопје 1999.
· Национален извештај за човековиот развој , Македонија 1999 – коавторство, UNDP 1999
· Моќта на немоќните – демократијата и цивилното општество во Македонија, Зборник: Развитокот на политичкиот и правниот систем на Република Македонија, Правен факултет, Скопје 2000 година.
· Македонија на Балканот – Балканот во Македонија, Списание Трета програма, бр. 50, Скопје 2000.
· Глобализам и нов трибализам, Културен живот 2/2001.
· Албанското прашање во Македонија до 2000 година, Зборник во чест на Никола Сотировски и Владимир Картов, Правен Факултет, Скопје 2001.
· Консоцијативна демократија, Зборник во чест на животот и делото на Стеван Габер, Правен Факултет, Скопје 2001.
· Bürgerliche Gesellschaft v.v. Civil Society, Годишник на Правниот Факултет, том 39, книга II/III, Скопје 2001
· Авторски прилог во брошурата: Нацрт-Амандманите на Уставот на Република Македонија, Прилог кон Јавната расправа, Правен факултет, Скопје, 2001.
· "The Power of the Powerless": Democracy and Civil Society in Macedonia, Democratic reconstruction in the Balkans, CSD University of Westminster, London 2001
( http://www.wmin.ac.uk/sshl/pdf/DemocraticReconstructionBalkans.pdf )
· Поговор на книгата: Џон Роулс Теорија на праведноста, Слово, Скопје, 2002.
· Цивилното општество во Македонија од аспект на Евроинтеграцијата, Зборник Евроинтеграцијата на правниот, политичкиот и општествениот систем на Република Македонија, Правен факултет, Скопје 2002.
· Тhe model of Democracy in the Text of Framework Agreement of August 13, 2001, Macedonian Affairs, Vol.IV, No.1, 2002
· Globalism and New Tribalism – The Macedonian Wiew, - Macedonia on Globalization (Edited by Natalija Nikolovska), Global ScholaryPublications, New York, 2004

· Политичка мисла (сите текстови од 2003 до 2006, објавени во ова списание можат да се најдат на Интернет: http://www.kas.de/proj/home/pub/42/1/index.html

По обелоденувањето на А1 Телевизија за можните кандидати за наследници на Црвенковски, Ѓорѓи Иванов, предлогот на ВМРО-ДПМНЕ, изјави дека ја прифаќа кандидатурата и смета дека Македонија може да оди напред.

„Ја прифатив номинацијата од група членови на ВМРО и интелектуалци, и тоа е навистина голема чест, меѓутоа голема одговорност во овие тешки времиња за таква функција“, изјави Иванов.

извор

не го знам човекот ама треба едно освежување на политчката сцена па нема причина зошто да не биде изгласан за кандидат од страна на вмро-дпмне

Не вредиш за дискусија, испран ти е тебе мозокот, а со такви си немам работа.

Пријателе редовно правам лична хигена на мозокот и сакам да имам работа со такви како тебе кои имаат заведени мозоци и сакам да им помогнам и укажам дека на светот постојат повеќе бои отколку сина и жолта :tapp:

бидејќи го пратам од поодамна професорот иванов, во последниве месеци, пола година, приметив кај него полека но сигурно прилепување на неговите експертски ставови кон ставовите на најмоќниот во државата, еве ја наградата.

имаше уште еден таков своевремено независен експерт, па почна да се прилепува па беше награден со местото директор на центарот за управување со кризи, исто така чест гостин на томиќ

а и двајцата се мислам од истиот институт за социолошки и политичко-правни истражувања

Јас знам дека мојот глас сигурно нема да оди за овој човек.

-Тоа е апаратчик од класа кој што му ги правеше додворувачките `анкети` на Гвујо Тупото преку институт `Шием ти га Џуро`.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom