Дај бе не го потценувајте Варис. После толку мачење да стигне на позицијата на која е ќе избега така едноставно и ќе остави се зад него? Нема шанси. А и зошто би бегал? Едино Џејми знае дека Варис е замешан во бегството на Тирион. Плус вака ако изчезне наеднаш од King's Landing баш сумњив ќе испадне. Може седна да праша кој е мртов за да знае како да се постави. Немаше никаква индикација дека бродот е веќе тргнат.
Варис побегна затоа што е паметен. Тој знае дека без Тајвин целата кула од карти се распага, да не очекуваш ти дека Сер Паунс има капацитет да ги држи под негова капа 7те кралства. Кога ќе се рашири веста за смртта на Тајвин сите ќе почнат да ги тражат својот пат до тронот а кога ќе го освојат прв на кој ќе му летне главата е главниот шпион односно Варис.
Може да е метафора секако. Ама како би се вратил назад Бран да помогне ич не ми е јасно. Веројатно целото дејство ќе биде стационирано таму кај дрвото, јас не гледам начин тој повторно да го помине патот од ова место до ѕидот вака физички без да умре.
Варис побегна затоа што е паметен. Тој знае дека без Тајвин целата кула од карти се распага, да не очекуваш ти дека Сер Паунс има капацитет да ги држи под негова капа 7те кралства. Кога ќе се рашири веста за смртта на Тајвин сите ќе почнат да ги тражат својот пат до тронот а кога ќе го освојат прв на кој ќе му летне главата е главниот шпион односно Варис.
Варис е премногу скапоцен за да му летне главата. Следниот крал, ако е паметен, треба да го задржи за својата корист, а не да го обезглави. Тоа е буквално истата грешка што ја направи Џофри кога го обезглави Нед.
Епизодиште значи еј ..... Визуелно маестрална сцена со Џон Сноу како заминува од Кесл Блек, и како се движи меѓу труповите, од високо ко црни умрени мравки да изгледаат, и во шумата низ кратки моменти и како си дојде нон-шалантно кај Менс . Мислам дека знаеше дека ќе умре ако нападне Менс, сигурна смрт, а го знаеше тоа уште кога замина од Кесл Блек. Бидејќи се работи за преживување, наместо Менс ќе најдеа нов лидер кој ќе го преземе кормилото (макар некој 100 пати полош и неискусен од него). Ваљда Џон тоа го сфати брзо преку говорот на Менс во шаторот, или барем јас така некако го интерпретирав тоа. И не знам дали сум само јас, ама мислам дека он гледа еден вид father figure во Менс. Ушт еповеќе ми сугерира за тоа што преку говор го убеди Станис да го задржи Менс жив, иако не мораше.
Кога дојде војската позади ѕидот прво помислив да не се Ланистерс, ама секунда подоцна видов дека знамињата се жолти и одма знаев дека се работи за Баратеонци! Алал му вера на Станис, се покажа како прав лидер и Крал аспирант со тоа што само тој ги зема заканите позади Ѕидот за сериозно, бидејќи правиот Крал го брани целиот Realm, не поединечни кралства и краишта. Минатите сезони некако ми беше како rebel without a cause (иако ја имаше, само викам така личеше), да конечно оваа сезона, особено последните епизоди каде се појави, да добие малку дел од светлото, да стане одличен лик во мои очи. Се надевам ќе остане таков и во 5та сезона, можеби и подобар секако.
Мелисандре го гледаше Џон Сноу низ огнот, а знаеме дека така најчесто ги гледа луѓето, и ги студира, или го прашува нејзиниот Бог за луѓето она што таа сака да го знае. Се согласувам со другите дека сигурно ќе се заинтересира за Џон Сноу, особено ако го дознае неговото потекло, кое лично сметам дека е пола Старк, пола Таргеријанско (таргеријанското има врска со нешто од History & Lore, мал пасус од викито со кој се "спојлнав", и ствари поврзани со Регар Таргеријан. Ако испадне точно, Џон Сноу има крв не само од Античка Валирија, туку и од Андалците, a.k.a. First Men. Што би му додало и некаков потенцијален магичен шмек. Можда истиот го спаси од стрелите на Игрит, или ударот со глава од наковалната предизвикан од тој Thenn лидерот.
Исто така сметам дека ќе се формира Тријада на Сили од Ноќната Стража, Free Folk и Армијата на Станис, обединета против Болтoн и компанија
Пајсел ... леле старчево колку нејќе да биде ставен у сенка, колку е љубоморен човече али важно имаме фрик лекар од тоа време кој ќе прави Франкенштајн од Планината - I'm looking forward to it a lot! Начинот на кој почна да го дотерува ме потсети на Бетмен. Може да го замислите Планината со глас на Бејн!? Тоа металите, и цевките со течности ми сугерираа за тоа. Може грешам. Ама Bane Mountain ми е прекул фенфик замисла да ја баталам онака . И Серсеи растура ко по обичај. И беше гајле дали ќе се врати попсихо од што беше Планината со процедурава на новиов Мејстер, и беше гајле што ќе помисли или направи татко и кога ќе дознае дека таа и брат и имаат инцестна врска, или било која друга будала од King's Landing. Иако е луда кучка, ми се допаѓа што лудилово и го прикажуваат во badass стил.
Денерис не само што не знае да владее, туку почнува да ја мава реалноста и со змејовите, посебно со едниот од нив колку и е вон контрола. Не е само да бидеш либератор, треба да создадеш инфраструктура која ќе издржи, а се чини дека и паѓа се од раце, со тоа што доста ослободени луѓе сакаат да се вратат кај своите господари. Ептен ми беше емотивна сцената со човекот и дечјите коски, прекрасно доловена. Уште поемотивна беше таа со змејовите кога ги однесе во катакомбите. Прекрасно одглумено од Емилија според мене.
Сцената со Бриен и Кучето бее супер. Кога Кучето спомна за цената на неговата глава од Ланистерс на Бриен, знаев дека shits about to go down . Кога се работи за акција, дури и помала и поаматерски доловена ќе ми помине супер кај мене, што беше на почетокот. Можеби и така изгледаше затоа што се загреваа и тестираа силите и потезите, па делува аматерски (затоа што ги видовме и двајцата во други сцени и борби со мечеви, знаат добро да одиграат борбени сцени). Но после не да се напнав ... абе крв на устата си пуштив. Не сакав ни едниот ни другиот да загуби и умре, нешто се надевав како со Џејми кога се бореа на тој мостот, дека со тек на време ќе се уморат и call it quits. Арно ама, ова е Game of Thrones и обичајот е да ни се серат врз надежите . Штета за Кучето, ми се допаѓаше актерот, стварно штета ако умре (иако не знаеме за сигурно, сцената го одјави уште жив).
Тирион беше одличен цела сезона, и само повеќе badass го направија со оваа епизода. Како што бен напнат од претходната сцена, овде ушт еповеќе се напнав затоа што како по обичај, го очекувам најлошото за ликовите што ми се допаѓаат. Осуден е на смрт, и навистина очекував нешто лошо да се случи. Кога се поздравија со Џејми (патем, добра проштална сцена), бидејќи подзастана и се подзагледа горе на вратата, очекував неое срање да се деси, дали Серсеи да биде таму, или некој од Гардата, не знам, свашта ми се моташе низ глава. Рипнав моментот кога видов дека фатил овој друг правец наместо таму горе кај Варис . Теоретски претпоставувам дека сакаше да го убие татко му во стилум I kill yo before you kill me затоа што можеби не беше сигурен што го чека горе. И наместо тоа ја наоѓа Шеј кај татко му во кревет, повторувајќи фрази што нему му ги збореше, а татко му го наоѓа у веце . Aaaaaand he kills them both . Добро му стои самострел, најискрено.
Брен конечно стига до Чудодрвото од визијата и го наоѓа Саруман со дете елф како седат во импровизирана подземна колиба од корења (?) - Но не пред срања да се десат успат. Имено, изгледа Wights доаѓаат и во коскено издание. Who knew? Иако Џоџен си ја предвиде смртта не очекував да загине оваа сезона и на тој начин. Искрено од сите што умреа епизодава, најмногу за него ми е криво, интересен лик ми беше и очекував уште малку да го гледаме на екран. Борбената сцена таму со коскените Wights беше феноменална според мене, и вредеше што потрошиле од буџетот на ова, како и повеќето други CGI & FX моменти од епизодава. Also, the "Children of the Forest" exist!
И преубава сцена за крај со Арија. Убија со музиката. Убија цела епизода ама тоа на крај беше врв. Ме потсети на Lord of the Rings во смисла на емоционален, визуелен, и емотивен крај. Кој ги гледал трите дела знае за што зборам, атмосферата беше перфектно доловена. Ми се исполни и желбата конечно да ја видам Арија во Браавос . Скоро беше судено да се упати натаму. Сега имам две желби/теории - да се сретне со Jaqen повторно (стариот глумец пред да смени лик), и/или со Џора. Протеран е од Есос, но не е добредојден ни во Вестерос, најлочично ми е да исчезне во Браавос, каде може и да си обезбеди заштита.
Се на се, монструм од епизода. 10/10, заслужено. Убаво што ја чував десетката до крај. Можеби ова беше и една од најдобрите епизоди од цел серијал до сега, не само сезоната.
Не треба да се заборава дека серијата е драма/фантазија и понекогаш за драматичност се претерува или се игнорира логика, но ова е проблем само со серијата, GRR Martin се обидува да има објаснување и логика позади се. Еве свеж пример во нападот на Bran и дружината наместо wights употребиле костури и малку збунува. Но ефектот го постигнаа. Изгледаше добро, беше солидно обработено со CGI и воопшто не делуваше ефтино. Ваљда сметале дека костури ќе имаат поголем ефект и дека ќе биде поморничаво и напнато.
Не се оптеретувајте до толку со паранормалните работи и колку е одредена војска на број. Повеќе војска е прикажана на екран за да се добие оној woah! ефект.
Реално Stannis нема толку војска па макар и сите пирати на Salladhor Saan да му се приклучиле и плус да придобил некои благородници околу Dragonstone со позајмицата од Braavos, сепак претрпе големи загуби на Blackwater. LotR филмовите го имплементираа ова со масивноста успешно и имаше огромен импакт. Сите што ја гледале трилогијата уште се сеќаваат на тие 3-4 large scale епски битки.
Тоа што Mance Rayder кажа дека имал 100000 strong е блеф, враќа со иста мера како Jon Snow кога даде поголема бројка за своите. Mance ги испразни сите села и населби северно од ѕидот, да, тој има огромна тајфа со себе но прашање е колку од нив се воини и колку се опремени да се спротистават на витези во оклоп и на коњи.
Тоа е тоа, заврши една одлична сезона. Претпоставувам со зголемената гледаност и популарност ќе се одврзе ќесето уште повеќе и ќе имаме уште подобра продукција догодина, како на пр. кадарот со 360° камерата во Castle Black, костурите, White Walker-ите, масивни сцени како таа со нападот на станис Stannis и сл.
Manager - Tywin Lannister
A battle hardened veteran that has the tactical nouse to take on any opponent. Tywin is renowned for being a fearless leader and there isn't a more perfect strategist to manage the team. His autocratic approach is similar to the style of new Manchester United boss Louis van Gaal.
Goal Keeper - Hodor
As is often the case in playground football the chubbiest kid gets shoved in net - and it is exactly what we have done here.
Hodor's lack of common sense would make him a liability outfield but his sizable frame makes him an excellent choice between the sticks. When he is at the peak of his powers he charges out and smothers the ball similar to that of Brian Jensen - the former Burnley number one.
Right Back - Bronn
A wily campaigner that is adept at getting the job done. We compare Bronnn's talents to the likes of England great and Manchester United legend Gary Neville, who's no nonsense approach made him a mainstay at the right of defence.
Centre Back - Sandor 'The Hound' Clegane
One of the most intimidating soldiers in the whole of Westeros dominates the heart of the defence. A Beckenbauer-like centre-back that is commanding in the air as well as on the turf.
Centre Back - Gregor 'The Mountain' Clegane
Partnering his brother at the centre of defence the Mountain refuses to let anything pass - well not with their skull intact.
His mobility is often brought into question however his commanding presence more than makes up for is lack of pace. We compare his playing style to that of mix between Chris Samba and Per Mertesacker.
Left Back - Jorah Mormont
Capping off the defensive back line is Jorah, a solid and knowledgeable warrior that marauds down the left flank to support his team mates. Playing in a similar vain to Ashley Cole the veteran's best days are behind him but he is still an asset to any team.
Centre Defensive Midfield - Brienne of Tarth
The powerful figure of Brienne will patrol the field in front of the back four. Her passion heart and devout love of the game will ensure that the defence is protected at all times as she never lets her guard down.
The towering female is a great admirer of Daniele De Rossi and tries to replicate his playing timeless playing style.
Right Wing - Jon Snow
After being banished to the wall Jon Snow has become an important figure for mankind's survival in Westeros. A fan favourite that puts in a shift in every time he crosses the line. A workhorse that has been shoved out on the wing but loves to get chalk on his boots and whip in crosses for his centre forwards to attack. His game is similar to that of former Liverpool and Dutch International Dirk Kuyt.
Left Wing - Tyrion Lannister
Despite being hated by his father Tyrion couldn't have been left out of the Westeros 11. A tricky winger that uses his low centre of gravity to his advantage, weaving in and out of defenders in an agile manner. A player that has a real knowledge for the game and plays in a similar vain to four-time ballon d'or winner Leo Messi.
Centre Attacking Midfield - Arya Stark
A small but noble warrior that comes from a proud family of leaders. Her undoubted skill and trickery makes her perfect for the role alongside her knack to drift into space much like David Silva - she also possesses the temperament to execute the final ball under pressure.
Striker - Jaimie Lannister
An elite swordsman with all the skills in the world making him a prolific and unbeaten warrior. The golden boy and the face of the team is our premium goal-getter and talisman.
Striker - Daario Naharis
A ruthless killer and assassin who is highly skilled in an array of arts. Naharis is the teams poacher who's game resembles Ruud van Nistelrooy, always making intelligent runs in and around the six-yard box.
Injury Reserve - Oberyn Martell
A confident fighter that backs his own ability but recently suffered a slight injury that has ruled him out of contention for a place in the Westeros XI.
Мелисандре го гледаше Џон Сноу низ огнот, а знаеме дека така најчесто ги гледа луѓето, и ги студира, или го прашува нејзиниот Бог за луѓето она што таа сака да го знае. Се согласувам со другите дека сигурно ќе се заинтересира за Џон Сноу, особено ако го дознае неговото потекло, кое лично сметам дека е пола Старк, пола Таргеријанско (таргеријанското има врска со нешто од History & Lore, мал пасус од викито со кој се "спојлнав", и ствари поврзани со Регар Таргеријан. Ако испадне точно, Џон Сноу има крв не само од Античка Валирија, туку и од Андалците, a.k.a. First Men. Што би му додало и некаков потенцијален магичен шмек. Можда истиот го спаси од стрелите на Игрит, или ударот со глава од наковалната предизвикан од тој Thenn лидерот.
Исто така сметам дека ќе се формира Тријада на Сили од Ноќната Стража, Free Folk и Армијата на Станис, обединета против Болтoн и компанија
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.