Game of Thrones

• Креатор на темата Креатор на темата RiseAgainst
  • Време на започнување Време на започнување
Може да ми објасни некој како оди судењево преку дуел?
Имаше едно такво во првата сезона кога Тирион беше заробеник на сестрата на Кетлин.
Си бираат шампион двете страни, и кој победи го добива судскиот спор.

Ако градовите во Есос се базирани на средовековните и ренесансни слободни градови во Европа, тогаш Бравос, како најмоќен, трговски центар, што се наоѓа во лагуна, со многу канали дефинитивно е инспириран од Венеција.

Баш тоа сакаа и да го потенцираат чинам. Во светот на GoT, всушност како и во вистинскиот свет многу војни се воделе заради жена. Е сеа Варис не е заинтересиран ни за жени, ни за мажи, тоа го прави различен од вториот player од негов ранг, Литлфингер.

Знам, знам, го поврзав со него затоа што тој му е „татко“ на Томмен. :)

Серси во тие години да остане бремена од Лорис да не верува човек. Тоа со ѕидот е веројатно единствениот излез за Тајвин да ги задоволи колку толку сите негови деца, а и секако Санса му побегна на Тирион, а планот беше тој да има дете со неа за да го добијат северот.

Лелее, па Серсеи нема 60 години. Кетлин Старк беше постара од неа, а имаше помладо дете - Рикон Старк.

Океј се тоа, а што правиме што нема легален наследник без Tyrion? Cersei и онака ќе го направи тоа што Tywin ќе и каже, како се досега, не мора да и удоволи со нешто. Доколку ја венча Cersei со Loras, и доколку тие имаат дете, наследник на Casterly Rock ќе биде Tyrell. А алијансата помеѓу овие две фамилии и онака ќе опстои ако се венчаат Tommen и Margaery.
Генијалецот што секогаш е два-три чекори пред сите не согледува дека токму тој може да биде Lannister-от што ќе го изгуби Casterly Rock, после илјадници години. И се поради тоа што не може да го прифати Tyrion како наследник.

Абе му беше предвидено ова на Тајвин, затоа и беше толку спремен кога Џејми му рече дека ќе направи се за да го ослободи Тирион.

Се согласувам со Ајсбој дека иако Шеј може е полна со гнев и слично, дека не би му направила такво нешто на Тирион. И дека тоа што го видовме е веројатно нечие сценарио. Баш изгледаше како да вежбала текст и само рецитираше. А во блиц-кадри дур Шеј зборува, Серсеј има чудна фаца и насмевка додека го слуша сето тоа.

Нема врска тоа дали Шеј глуми или не глуми со смеењето на Серсеи. И да не глуми Шеј, Серсеј пак има причина да се смее. Серсеи се смее бидејќи исполнета и е амбицијата, сите тие сведоци против Тирион, реално Тирион немаше шанси. Плус ја замоли Шеј да молчи, оваа не го послуша. На Серсеи и се наполни душата.

Исто, Арија не беше спомната дека е со Кучето. Варис ја крие? Кога сме кај него, ми беше чуден што сведочеше против Тирион. Во најмала рака очекував по-неутрално сведоштво од негова страна.

Што сте се фатиле толку со Арја? Никој не знае дека девојчето е Арја уствари, не ни претпоставуваат. Од каде Арја со Кучето? А за обично девојче никој зборови не троши, не се замараат.

Бејлиш го фрли ѓерданот во кајакот врз трупот откако и демонстрираше на Санса дека не е квалитетен .

Сега ми текна, да, тој детал ми промакна. Во секој случај, некој требал да го достави телото сосе ѓерданот до King's Landing, кај Пајсел. Само не дошло таму. Што значи пак е setup, од страна на Бејлиш.

Што сте се фатиле толку со Арја? Никој не знае дека девојчето е Арја уствари, не ни претпоставуваат. Од каде Арја со Кучето? А за обично девојче никој зборови не троши, не се замараат.

За да знаат каде е и кај се движи, требаат да знаат и за потенцијални сопатници. Ако ја носи со себе, очигледно има некаква важност, инаку зошто ќе ја влечка со себе? Била или не била Арија. Можеле да ја спомнат како фактор (да дознаат повеќе зошто му е важна, и како да ја добијат, или преку неа да го намамат, за да биде убиен. А неговото убиство има важност, инаку Тајвин немаше да ја крене толку цената за истото). Барем мое лично мислење.

Грешка сум, или конечно се потврди дека Тајвин е целосно уверен оти внуците ми се плод на инцестот меѓу неговите деца?

You'll remove your white cloak immediately. You will leave King's Landing to resume your rightful place at Casterly Rock. You will marry a suitable woman, and father children named Lannister and you'll never turn your back on your family again.

тајвин.jpg

Би било да глупаво да се претпостави дека Тајвин досега не верувал на очигледното само заради гордост, но ова мене ми беше потврда. Каква што беше и исповедта на Олена на внука ѝ и на Бејлиш на Санса, иако веќе сфативме кој стои зад убиството.[DOUBLEPOST=1399934185][/DOUBLEPOST]Друг момент, изразите што ги прави, односно што не ги прави, Марџери кога ја слушаше прикаската на Шеи. Шта речи.

тајвин.jpg

Последно уредено:
Епизодава партали!
Лошо почна со сцената во Dreadfort, мислам дека не им ни требаше таа сцена, влагаат во special forces стил во Dreadfort и влагаат во битка со ремзи и уште 5-6 негови војници, ајде тоа нека биде ок, завршува битката и ремзи ги отклучува кафезите со кучиња и овие бегаат од Dreadfort и излагаат живи од таму, каде така во Dreadfort, па Dreadfort е еден од замоците со најголема војска во Вестерос, нема теоретски шанси да искочат 10 души живи од таму, едноставно нема теорија.
Многу ме разочараа HBO со тие сцени но ок, има многу позитивни работи, па се занемерува :)
.
Ни мене не ми се свиѓаше тоа со Дредфут, ама:
Болтоновата војска, војската од Дредфут, ја имаше должноста и на другите северњачки војски вазални на Винтерфел, т.е. должноста да се јават на својот лорд и со главнината да тргнат во поход. Болтон успеа да ја сочува својата војска, по крајот на кампањата (знаеме на кој начин) и сега не може да ја врати назад, затоа што не можат да поминат после Близнаците. Приодот кон северот, после Близнаците, е можен само преку тврдината Моут Кејлин, која ја држат Железнородените. Болтон мораше да ја остави војската јужно и самиот да се прокриумчари некако на северот, за да дојде до Дредфут. Му требаше да го освои Моут Кејлин за да си ја врати главнината од војската на север (на крајот на краиштата нели он сега се мести за Заштитник на Северот). Но Ремзи му го заеба планот со психо-физичкото расипување на алатката која Руз сакаше да ја употреби за таа цел. Затоа и скоро и да му рече - А сеа ти како знаеш да ми го освоиш Моут Кејлин (што нас не води во нај новава епизода, а сево ова што го зборам го имаше низ останатите сезони). Затоа ни Дредфут, а ни другите северни утврди не се баш најдобро бранети.

Кога главнината на војската, не е на теренот, тој станува слабо бранет. И додека походот на југ, на Младиот Волк, траеше, Железнородените ја искористија таа стратешка слабост, плус фактор изненадување и ги освоија тврдините долж западниот брег, вклучувајќи го и непланираниот испад на Теон Грејџој кон Винтерфел. Е сега, кога зборував предходно за тоа дека главината на војските е одсутна од замоците на северните лордови, тука сакам да потенцирам дека тоа ги вклучува сите најдобри борци. Што значи дека и тоа многу малку што останало се не толку способни луѓе (од оваа или онаа причина). Затоа и Теон успеа со 20 луѓе да го освои Винтерфел. А памтиме од една од прошлите сезони какви њушки , од татко му,поспрдно му беа доделени. Не е Будала Белон да става способни у fishing village raiding party. Упадот на Јара беше изведен под скоро исти услови, само што тоа не беше Винтерфел, туку по мала тврдина и нејзината намера не беше да го освои, туку само да влезат и да го ослободат братот, сега веќе со заменета личност, плус она имаше 50 најбољи убијци од Железните Острови (барем така се фалеше, нели) а не остатоци како Теон што доби (но со кои го освои Винтерфел).

Последно уредено:
Може да ми објасни некој како оди судењево преку дуел?
кралевите си имаат свој sworn protector, на Џофри (Ланистерс) им е Грегор Планината, Тирион ќе си бира, исто како што го одбра неговиот во The Eyrie кога Кејтлин сакаше Лиза да го фрли преку дупката.

Ме изнасмеа @Blade Torch за Мејс Тајрел :pos: сите го сметаат за еден од поглупите, и Тајвин и Олена но Тајвин мора да го трпи за пактот што го имаат. Даенерис и Станис -.-, Станис во серијава е направен како мало распрдено дете на кое му ги остварува желбите татко му (Мелисандре и Давос) а Дени има реплики да земеш нож да си збрцаш во абдомен. Серсеи за судењето испланирала се од А до Ж ама Тирион ја заеба, Тирион ги изненади сите со желбата (y) редно беше веќе да искочи гневот од него за се што има претрпено.

И ае некако ептен брзо ги "контате" работиве, те за отровот, те за дуелот, ако сте виделе име на епизода или натпис или википедија или реклама, воздржете се, не е фер према другите. Иако пцуев кога рече Мартин дека AWOW не искача во 2014 сеа сметам дека е подобро паралелно да искочи со серијата.

Може да го ставам говорот на Тирион од книгата? Нема спојлери ама сепак оди во спојлер:

I saved you all, Tyrion thought. I saved this vile city and all your worthless lives. There were hundreds in the throne room, every one of them laughing but his father. Or so it seemed. Even the Red Viper chortled, and Mace Tyrell looked like to bust a gut, but Lord Tywin Lannister sat between them as if made of stone, his fingers steepled beneath his chin. Tyrion pushed forward. "MY LORDS!" he shouted. He had to shout, to have any hope of being heard. His father raised a hand. Bit by bit, the hall grew silent. "Get this lying whore out of my sight," said Tyrion, "and I will give you your confession." Lord Tywin nodded, gestured. Shae looked half in terror as the gold cloaks formed up around her. Her eyes met Tyrion's as they marched her from the wall. Was it shame he saw there, or fear? He wondered what Cersei had promised her. You will get the gold or jewels, whatever it was you asked for, he thought as he watched her back recede, but before the moon has turned she'll have you entertaining the gold cloaks in their barracks. Tyrion stared up at his father's hard green eyes with their flecks of cold bright gold. "Guilty," he said, "so guilty. Is that what you wanted to hear?" Lord Tywin said nothing. Mace Tyrell nodded. Prince Oberyn looked mildly disappointed. "You admit you poisoned the king?" "Nothing of the sort," said Tyrion. "Of Joffrey's death I am innocent. I am guilty of a more monstrous crime." He took a step toward his father. "I was born. I lived. I am guilty of being a dwarf, I confess it. And no matter how many times my good father forgave me, I have persisted in my infamy." "This is folly, Tyrion," declared Lord Tywin. "Speak to the matter at hand. You are not on trial for being a dwarf." "That is where you err, my lord. I have been on trial for being a dwarf my entire life." "Have you nothing to say in your defense?" "Nothing but this: I did not do it. Yet now I wish I had." He turned to face the hall, that sea of pale faces. "I wish I had enough poison for you all. You make me sorry that I am not the monster you would have me be, yet there it is. I am innocent, but I will get no justice here. You leave me no choice but to appeal to the gods. I demand trial by battle." "Have you taken leave of your wits?" his father said. "No, I've found them. I demand trial by battle!"

tumblr_n5g39jYswu1s5jeldo6_250.gif

^ Непотребно искористен CGI

tumblr_n5g39jYswu1s5jeldo3_250.gif

tumblr_n5g39jYswu1s5jeldo7_250.gif

^ фантастично искористен CGI :drk:

Bravos е дефинитивно најпосебниот град шо досега сме го виделе во серијата. Не само Титанот туку и ко што спомна некој погоре, целосната конституција е импресивна. Воглавно во Вестерос гледаме замоци а не градови, што не е случај со Есос.

• Ми се допаѓа
Reactions: No9
За муабетот од претходно со Unsullied и Oberyn.
Ме мрзи да го барам моментот низ епизодата, ама мислам дека Оберин рече дека само ги видел Unsullied во борба кога бил во Есос, а не дека всушност он се борел.
И да ова со Планинава не, можеше да се претпостави ако следиш тизери, интервјуа и се во врска со серијава (на страна шо јас и насловот на епизодата случајно го видов пред некоја недела), ама за ѓерданот и смртта на Џофри како ја споивте вие работата "случајно" алал нека вие, Мартин треба да ве земе на помош да ги завршите книгите заедно, очигледно исто размислувате со него.

^ Непотребно искористен CGI

^ фантастично искористен CGI :drk:

Bravos е дефинитивно најпосебниот град шо досега сме го виделе во серијата. Не само Титанот туку и ко што спомна некој погоре, целосната конституција е импресивна. Воглавно во Вестерос гледаме замоци а не градови, што не е случај со Есос.

Требаше повеќе да покажат од Bravos, барем јас така очекував. Ко веќе го трпиме Станис, барем уште нешто да видевме.

Wow, ептен јако судењево. Другото беше онака, едино конечно пак си ја видов Миранда :love:

Али судењево и муабетиве на него беа врв. И сега како ја чекам следната епизода:

Animatedheavybreathingcat-45493.gif

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom