Формула 1 - сезона 2021

• Креатор на темата Креатор на темата JagodicaBobica
  • Време на започнување Време на започнување

Кој ќе биде шампион во Формула 1 за 2021 ?

• Вкупно гласачи
    113
Статус
Затворена за нови мислења.
Taka e znaese deka ova ke se sluci. Ne mrsi muda te popariv i toa se sluci so go zborev. Ednostavno deneska se poklopija kockite

секако дека не се деси тоа што го кажа, ''ако победи луис во вразил, готов бил Макс,'' јас те поправив и испадна како што ти кажав.

Одлична трка со трилер завршница, дома бевме собрани поголема група, се деревме, рипавме, кучето лаеше, хаос беше на крај :pos:

Јас не разбрав зошто одма не кажаа заостанатите болиди да го поминат безбедносното возило? Секогаш претходно веднаш го поминувале, сега нешто коментаторите на Скај Спортс збореа дека ако ги пуштеле да поминат немало да има уште еден круг и ќе завршела трката или така нешто, не слушнав добро. Па после сепак ги пуштија, но не сите.

Уште плачат, лелелеелелеле!
Тото нервен слом доживеа на крај, уште трае веројатно. Последните зборови на радио што ги кажа мислам дека беа No Mikey, nooo. :D

Иначе никој не спомна дека Луис покажа карактер како поразен, барем до сега. Исто и таткому.

И двајцата честитаа, и Луис си излезе на прес и испадна голем професионалец.

Последниот круг буквално ја преслика целата сезона. Врв завршница, кој и да победеше ќе имаше контроверзи, впрочем и цела сезона беше таква.

На крај мило ми е што победи Макс иако и Хамилтон подеднакво заслужи да биде шампион.

Sent from my LM-V450 using Tapatalk

Иначе, не знам дали беа РБ или Мерцедес ама знам дека некој од нив влезе во некој спор со Нетфликс, и од гаража нема да има снимки од РБ/Мерцедес. Многу ме интересира што ќе извадат од сезонава. Од сите можни трки дали 1 беше досадна, другото огин.

Иначе, не знам дали беа РБ или Мерцедес ама знам дека некој од нив влезе во некој спор со Нетфликс, и од гаража нема да има снимки од РБ/Мерцедес. Многу ме интересира што ќе извадат од сезонава. Од сите можни трки дали 1 беше досадна, другото огин.
Ред Бул се

Не се споредуваат тие 2 титули, иако таа со Глок беше чиста како суза, слободно сетете се што праеше Норис годинава кога беше прв и заврна, и имаше истрошени гуми за суво, само таа трка ви ја потврдува титулата на Луис од тогаш, дека е кристално чиста без никакви попуштања и слично, едноставно тоа се дешава со болидите при јак дожд и потрошени гуми за суво, нестабилни полжави се.

Али ко што реков, не се споредуваат, овде имаш буквално директен дуел за титула, еден позади друг и дуел помеѓу нив двајца, каде-каде поинтересно и повозбудливо, плус влегоа со ист број на бодови, тогаш Луис не мораше да заврши пред Маса, можеше да калкулира и слично. Не дека тоа не беше возбудливо али ова сеа беше whole new level, oва беше уникатно, до некаде и нереално со оглед на тоа какви сезони имавме до оваа. Не памтам кога сум уживал вака у формула 1 ко сезонава. Уште многу вакви сезони посакувам да гледаме, ова беше тоа што се бара и конечно го добивме.

Једина паметна ствар од ФИА беше тоа што на крајот на Тото му го рекоа, this is motor....RACING, Toto, и најверојатно му спуштија слушалка.
Не го негирам јас тоа, не ми беше тоа целта, веројатно погрешно ме сфати. Он вели дека титулата на Макс била незаслужена (исфрли го делот од Глок натаму). Јас само иронично му реплицирам дека ако некој со 11 победи и 10 пол позиции во сезоната е незаслужено шампион, не знам што е заслужено.

Се на се ова од Маси и ФИА беше дното на сите одлуки сезонава. Носат одлука lapped cars can not overtake, се јавуваат од РБ, Маси му вика извини не знам што се случува чекај, работиме на случајот. :pos::tapp: WTF?!? После пола круг lapped can overtake, Safety Car in this lap. Дете да беше подобри одлуки и поорганизирани ќе носеше.

Silverston,Baku,Imola, ungarija.

Silverston - hamilton reshava konkurent 10s kazna
Baku - pireli show, hamilton se zakopa
Imola - crveno zname inace ke zavrsese 13ti Luis
Ungarija - Bottas Torpedo on a mission

Ne znam kako samo max izdrza protiv ovoj mercedes ova e suludo.Ednostavno motoron na mercedes e strashen. Sreka sto ima ogranicuvanje na kolku motori moze da imash inace ke bea nezapirlivi do kraj

Isto taka ocekuvam dogodina pak nivna dominacija pogotovo so porazov denes.

Ferrari ako ne izmislat topla voda togas ke bidam strasno razocaran. Sainz e zrel za titula

кој им дал работа на оние од ск коментаториве, сеа ги слушав, идиотишта. Небо земја разлика со скај спорт, па после се чудам овде читам црвени знамиња ово оно.

Грешката не Мерцедес беше со влегувањето на Луис првиот пат во бокс веднаш по Макс во 13ти круг, можеше слободно да си влези во 25ти и со медиум гуми да извози до крај и ќе беше шампион. Е сега кога веќе првиот пат се одлучија да ги следат РБ и да ги бранат тие 5 секунди мораше да ги следат и во второто влегување во бокс, вака направија хаос.

Сезонава најмалку 4-5 пат изгуби Луис позиции и бодови поради тимски погрешни стратегии и според мене овде се реши титулата. За плачковци сите 4ца се огромни бебиња, хорнер и тото поголеми од возачите но стратегијата беше на страна на РБ и заслужена титула.

Секако и пофални зборови за Чеко, прав Баричело ќе му биде на Макс наредните 6-7 години.

На што се жали групата која се извлече од обид за убиство во Силверстоун и пред три недели не сакаше да решава титула на маса?

Mercedes' protest is based on two regulations: Article 48.12 and Article 48.8 of the F1 Sporting Regulations.

Article 48.12 deals with the situation of having backmarkers unlap themselves.
Initially, Masi had been within his rights to state that 'Lapped Cars will not be allowed to overtake' - which meant Verstappen would be trapped behind five backmarkers before he could get a run on Hamilton.
However, on the penultimate lap, on the run down to Turn 9, Masi sent a message saying that five cars – Lando Norris, Fernando Alonso, Esteban Ocon, Charles Leclerc and Sebastian Vettel could unlap themselves.
The decision to only allow some lapped cars to unlap themselves is unusual as Article 48.12 suggests that the message 'LAPPED CARS MAY NOW OVERTAKE' should be sent to all competitors.
The regulation is then explicit about when the race can be restarted.
It states: "Unless the clerk of the course considers the presence of the safety car is still necessary, once the last lapped car has passed the leader the safety car will return to the pits at the end of the following lap.
"If the clerk of the course considers track conditions are unsuitable for overtaking the message "OVERTAKING WILL NOT BE PERMITTED" will be sent to all Competitors via the official messaging system "
This clause suggests that with the lapped car message having come out on lap 57, then the restart could only come at the end of the 'following lap'- so lap 58, which was the end of the race.

Article 48.8 relates to there being no overtaking behind the safety car.
During the restart phase, as Hamilton and Verstappen prepared to begin racing again, it appeared from the onboard that the Red Bull had briefly nudged ahead of the Mercedes.
The rule states that "no driver may overtake another car on the track, including the safety car, until he passes the Line (see Article 5.3 – which is the safety car line) for the first time after the safety car has returned to the pits."
Не знам како точно е дефинирано кога е дојдено до overtaking согласно техничките спецификации, ама не би требало тука да имаат случај.

Додека за првото правило, апсолутна каша попара е направена од страна на раководството на трката, дури и изгледа како намерно да е прекршено правилото за да може Мерцедес да добие на маса. Што би било логично сумирање на сезоната, што би рекол Верстапен.
Кога обид за убиство вредеше 10 секунди кои беше јасно дека ќе се неважни, што останува за ова денеска.

не знам што се бунат кога јасно е дека некој преминува кога пола од болидот е пред другиот, верстапен само со носот се израмни со хамилтон.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom