Формула 1 - сезона 2018

Шампион за 2018 според вас е...

• Sebastian Vettel

• Lewis Hamilton

• Valtteri Bottas

• Fernando Alonso

• Kimi Räikkönen

• Nico Hulkenberg

• Daniel Ricciardo

• Pierre Gasly

• Kevin Magnussen

• Max Verstappen

• Stoffel Vandoorne

• Marcus Ericsson

• Carlos Sainz

• Esteban Ocon

• Sergio Perez

• Charles Leclerc

• Romain Grosjean

• Lance Stroll

• Brendon Hartley

• Sergey Sirotkin

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Затоа што старец ја води ф1 кој што ја загубил визијата за тоа како треба да изгледа ф1

Sent from my HTC Desire 610 using Tapatalk

Него го интересира само да однеси трка кај нафташите, ништо друго. Сега сака да ја скини и Монца, за да лапни некоја милијарда плус.

Ако, ќе му требаат за скап :popce:

ПС. Како те служи ХТЦ-то. Јас имав 310 и ми е криво што му го дадов на детето. Ни еднаш ми нема лагувано или закочено. Прав ѕвер од средна класа. да имаше екран и камера како 610 , не го менував цел живот

Него го интересира само да однеси трка кај нафташите, ништо друго. Сега сака да ја скини и Монца, за да лапни некоја милијарда плус.

ПС. Како те служи ХТЦ-то. Јас имав 310 и ми е криво што му го дадов на детето. Ни еднаш ми нема лагувано или закочено. Прав ѕвер од средна класа. да имаше екран и камера како 610 , не го менував цел живот
Приватна забава му стана спортов нему...

Уште тоа фали да ја скине Монца ќе се спремам да одам сезонава може една од последните ќе бидне :(
Офф топик : 610кава уште да има уста да збори .... Што се има пројдено а ја нема да мрдне сеа за сеа од ХТЦ сум изненаден искрено добар квалитет за пари

Sent from my HTC Desire 610 using Tapatalk

Дечки, што прогнозирате за Бахреин? Некако се стиши темава, неколку активни членови и толку. Лично, очекувам тесна битка меѓу Мерцедес и Ферари на трката, но на Квалификации очекувам 1-2 за мерцедес.

Дефинитивно е потврдено дека Ферари има старт систем на својот болид кој уште на зимските тестирања(Хорнер) се покажал убедливо најбрз. Дали ќе биде тоа стандард на сите трки, останува времето да го покаже.

Иначе во Бахреин во 2015 година Ферари ја имаше најмалата разлика на квалификации во однос на Мерцедес, плус за прв пат од промовирањето на новиот болид ќе носи надградби...па би требало да биди интересно.

Трката во Бахреин го има еден од подолгите правци на стартот, па би требало ферари болидите да имаат предност на самиот старт. Вероватно поради тоа тие се откажаа да го возат последниот обид во Q3 во Аустралија.

Би требало да биди интересно.[DOUBLEPOST=1459090428][/DOUBLEPOST]Една од работите која му помага на Ферари во побрзиот старт , е користењето на една многу подолга полуга за кумплугот наместо како досега пократките. Имено од оваа годинае забрнето користење на две полуги за кумплугот, а тоа мора се прави со една. Можат да постојат и две, ама во трка се користи само една..

Мало потсетување како до лани работеше кумплуг системот за стартување.со едната полуга се отпушта кумплугот во т.н. ``груб мод``, обично со левата рака. Кога тркалата ќе зафатат да вртат, тогаш со десната полуга се врши фино отпуштање на квачилото, за да нема проклизување на погонските тркала. Од оваа година е забрането користење на две полуги , и болидот се стартува со киристење на само една полуга.

Ферари направи една долга полуга од едниот крај до другиот на воланот, и така работниот опсег за користење е поголем. Во исто време Ферари има најагресивен мапинг на моторот, кој годинава на ниски обртаи звучи како трактор, а тоа е со цел да се подеси обртниот момент на посакуваното ниво.

Еве закачив некои слики на некои балкански форуми(јас ги цртац овие графиците), па се надевам ќе се долови за што зборувам ,иако пишував на српски

f1_giorgio_piola_technical_analysis_2016_ferrari.jpg

25428421593_07cce89a46_b.jpg

Последно уредено:
Им одговара жешката патека на Ферари затоа што од сите екипи знаат како да ги одржат пневматиците и денес имаат големи шанси за победа, а за квалификации сеуште Мерцедес на еден круг се недостижни, и ако продолжи така тешко дека Ферари ќе може да освои пол позиција оваа сезона.

Ќе треба некоја среќа за Ферари да победи. Но, барем има некоја надеж дека можеби ќе избијат на старт поради јакиот стартен систем.
Ме интересира многу и Вандорн како ќе се покаже. На квалификации подобар од Батон.

Ќе треба некоја среќа за Ферари да победи. Но, барем има некоја надеж дека можеби ќе избијат на старт поради јакиот стартен систем.
Ме интересира многу и Вандорн како ќе се покаже. На квалификации подобар од Батон.
Повеќе шанси има одколку среќа би рекол затоа што на првата трка се виде колку се блиску до Мерцедес само се зафркнаа, со добра стратегија денеска би победил.[DOUBLEPOST=1459681687][/DOUBLEPOST]Состанокот што се одржал денес за тоа да се вратат старите квалификации не вроди со плод и останало за следната трка да одлучат. Ебам му племето на Берни време му е за пензија!!!

Повеќе шанси има одколку среќа би рекол затоа што на првата трка се виде колку се блиску до Мерцедес само се зафркнаа, со добра стратегија денеска би победил.
Ми се чини дека Мерцедес за време на тренинзиве немаа стинт на medium, па да видиме како стојат Ферари на медиум против Мерцедес.
Сепак е втора трка, не ги знаеме баш убаво болидиве. Но, ме загрижува ова пола секунда Мерцедес побрзи во еден круг.

Ми се чини дека Мерцедес за време на тренинзиве немаа стинт на medium, па да видиме како стојат Ферари на медиум против Мерцедес.
Сепак е втора трка, не ги знаеме баш убаво болидиве. Но, ме загрижува ова пола секунда Мерцедес побрзи во еден круг.
Медиумот им е поиздржлив на Мерцедес барем на првата трка беше кога повеќе од пола Нико ја извози на медиум, а на квалификации Ферари се подобрени за разлика од претходната година кога разликата беше и до секунда и пол, ај денес ќе видиме ама би одел на Ферари да победи.

Медиумот им е поиздржлив на Мерцедес барем на првата трка беше кога повеќе од пола Нико ја извози на медиум, а на квалификации Ферари се подобрени за разлика од претходната година кога разликата беше и до секунда и пол, ај денес ќе видиме ама би одел на Ферари да победи.
Да да, нема муабет дека Ферари се многу подобрени од минатата година. Но сепак, пола секунда од круг...
Како и да е, квалификации се едно трка е друго, ќе видиме.
Пирели вели дека најбрза варијанта со гуми е SS - S - S - S (3 застанувања)
А Ферари како и Мерцедес имаат по два сета на софт. Ќе видиме како ќе импровизираат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom