Формула 1 - сезона 2018

Шампион за 2018 според вас е...

• Sebastian Vettel

• Lewis Hamilton

• Valtteri Bottas

• Fernando Alonso

• Kimi Räikkönen

• Nico Hulkenberg

• Daniel Ricciardo

• Pierre Gasly

• Kevin Magnussen

• Max Verstappen

• Stoffel Vandoorne

• Marcus Ericsson

• Carlos Sainz

• Esteban Ocon

• Sergio Perez

• Charles Leclerc

• Romain Grosjean

• Lance Stroll

• Brendon Hartley

• Sergey Sirotkin

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Германскава и Италијанскава химна ги научивме од времето на Шумахер

Кими фаца ала Шварценегер во Т2

Таман се израдував дека ќе освојат барем еден мочан бод, Стофел идиотот мораше да ја бакне оградата. :mad:

Греотка Кими, фацата - ко да му потонале сите бродови.

Туку: по заминувањето на Алонсо од Ферари, а и пред неговото доаѓање таму, никогаш не сум се надевал дека ќе се радувам за нивна 1-2 победа. А еве и тоа бидна. (y)

Конечно 1-2 победа на Ферари. Сезонава стварно ќе биде многу поинтересна од претходните 3-4. Само и мене ќе ми беше подраго Кими да победеше. Штета ако ова е тимска наредба. Кога тим како Ферари има двајца одлични возачи не би смеело на едниот да се дава приоритет.

На Алонсо и на Инди му откажа формулчето :pos::pos:

:tapp::tapp::facepalm:

Дополнување :D

Fernando Alonso retires from Indy 500 with engine failure

Еве и видео

Последно уредено:
Хонда и се е можно :facepalm:. Жал ми паѓа за Алонсо. :(

секако :), дури и видески идиотот знае па се праи наудрен ...
Штета за кими пак ќе кажам, сеа ако глумиме лудило па да тераме на муабети спор и слично, на патека каде нема претекнувања :), не сме од вчера, тука прво место на квалификации под дифолт е и победа, освен ако не се дешаваат некои непредвидливи ( механички ) проблеми .... или тимски наредби. :icon_lol:
Доволно е искусен кими, и добар, за да победи во ваква ситуација, али ок, све за предузече. :)

Ситуацијава со Кими е малце комплицирана и не знам дали можеме да тврдиме со сигурност дека Ферари го наместија. Мерцедес го направија истото со Ботас и РБ со Макс. Не му успеа на никој оваа стратегија. Во минатото оваа стратегија успевала. Но, и покрај лошата стратегија Фетел беше доста побрз. Кога Кими влезе во пит Фетел нареди многу брзи кругови и кога искочи од пит се одлепи многу од Кими. Да имаше Кими побрзи кругови би требало да го задржи првото место.

Знаеш што е смешно? Да го повикаа Фетел прв во пит стоп највероатно пак ќе искочеше прв со таа брзина што ја имаше. Е тогаш па ќе беше очигледно дека Ферари наместиле што не му дале приоритет на Кими да влезе прв во бокс. Е сега, можеби Кими лажирал брзина? Не знам, но ако лажирал не треба да биде разочаран кога свесно го направил тоа.

На Алонсо и на Инди му откажа формулчето :pos::pos:

:tapp::tapp::facepalm:

Дополнување :D

Fernando Alonso retires from Indy 500 with engine failure

Еве и видео

Ја гледав трката и не ми се веруваше. А многу беше јак, се бореше за победа...

И јас ја гледав, специјално за него ја пуштив. Кога видов дека се случи класика, си изгасив.
Треба да им се искења врз тоа тимот од чиј дел е.

Ситуацијава со Кими е малце комплицирана и не знам дали можеме да тврдиме со сигурност дека Ферари го наместија. Мерцедес го направија истото со Ботас и РБ со Макс. Не му успеа на никој оваа стратегија. Во минатото оваа стратегија успевала. Но, и покрај лошата стратегија Фетел беше доста побрз. Кога Кими влезе во пит Фетел нареди многу брзи кругови и кога искочи од пит се одлепи многу од Кими. Да имаше Кими побрзи кругови би требало да го задржи првото место.

Знаеш што е смешно? Да го повикаа Фетел прв во пит стоп највероатно пак ќе искочеше прв со таа брзина што ја имаше. Е тогаш па ќе беше очигледно дека Ферари наместиле што не му дале приоритет на Кими да влезе прв во бокс. Е сега, можеби Кими лажирал брзина? Не знам, но ако лажирал не треба да биде разочаран кога свесно го направил тоа.

Кими не можеше да биде брз кога излезе од боксот затоа што се најде во гужва и мораше да претекнува заостанати болиди и тука изгуби време, додека Фетел имаше чиста патека и извоза најдобри кругови.
Е сеа доколку Фетел влезеше прв и потоа се најдеше во гужвата која се најде Кими, не би рекол дека би излегол прв. Работата е што Ферари на Кими го ставија во метеж, а Фетел на чиста патека после пит боксовите. Тоа е работата. А дека после пит боксовите додека не ги загреа пневматиците сите беа поспори на супер меки.

Кими не можеше да биде брз кога излезе од боксот затоа што се најде во гужва и мораше да претекнува заостанати болиди и тука изгуби време, додека Фетел имаше чиста патека и извоза најдобри кругови.
Е сеа доколку Фетел влезеше прв и потоа се најдеше во гужвата која се најде Кими, не би рекол дека би излегол прв. Работата е што Ферари на Кими го ставија во метеж, а Фетел на чиста патека после пит боксовите. Тоа е работата. А дека после пит боксовите додека не ги загреа пневматиците сите беа поспори на супер меки.
Да, гужвата му одзема време. Но, можеше да биде и побрз имаше поспори сектори од што треба. И Мерцедес исто така се заебаа со Ботас. Кога Ботас влезе во пит логично беше и Кими да влезе пошто почна да губи време на тие гуми. И РБ истото го направија со Макс и не им успеа. Тоа што го направија Ферари со Кими беше логична стратија.

Ветел едноставно возеше побрзо. Не знам што не е јасно. Кими пред да влезе во пит возеше 1 17 Ветел 1 15. Не е мала разлика колку.

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Чиста/класична тимска наредба/тактика!

И тоа таква лагана беше, не такава педерска по тој мерцедовски систем, нека го цицне сеа Хамилтон.

Не знам па зашто толку зачудувачки реакции за ова, па и од фанови на Ферари? Жал ми беше и мене за Кими, но со оглед на добриот почеток на сезоната, целта за сезонава е јасна - титула! По секоја цена!

А мислам дека на секому е јасно дека Фетел има поголеми шанси за тоа од Кими. Не само ради тоа што е сепак на хартија прв возач, туку и ради тоа што досеа имаше повеќе бодови, да завршеше Кими на прошлата трка со пласман можеби ќе беше друго.

Сега да ги извозат солидно Канада и Азербејџан, па после на евро-турата ќе се бркаат 1-2 победи. :zloo:

Ветел едноставно возеше побрзо. Не знам што не е јасно. Кими пред да влезе во пит возеше 1 17 Ветел 1 15. Не е мала разлика колку.

Sent from my SM-A510F using Tapatalk
da, deka ne e mozno so namera da e pospor .... najbrziot u kvalifikaciite. Monako e staza kade nema preteknuvanja, strategijata se dogovara pred da pocne trkata, ne mora ni timsko radio za da se dogovorat nekoi raboti osven ako nema nekoi nepredvidlivi problemi, a tuka nemase, eve gledam i hamilton za istoto obvinuva, sto e klasicna kontradiktornost i smesno zasto doaga od vozac na mercedes ali toa e drug muabet.
Ferari so godini se inferiorni, sega koga konecno mozat da dojdat do titula, ne zboram za onaa za konstruktori, sekako deka ke rizikuvaat so nivniot broj 2 vo vakva sezona kade sekoj bod ispaga deka ke bide krucijalen i kade konkurencija im se mercedes i hamilton, mozebi toa ke e slucaj, ama u nekoj drug univerzum.

Ova bese klasicna timska strategija, dogovorena pred trkata, a facata na kimi posle trkata dovolno govorese kolku e sreken so osvoenoto vtoro mesto, ko od vcera be da gledate trki u monako pa ova ic ne vi e cudno, a se znae tamu koj vo najgolemiot broj na slucai pobeduva, osven ako nema mehanicki problemi.
Baska Kimi se odnesuvase kako Se osven kako nekoj koj ocajno ja posakuva pobedata vo Monako i pravi Se u svoja mokj da ja dobie, a istata sekoj vozac ja ima na tacna so osvoeno prvo mesto u kvalifikacii. Kimi nemase nikakov problem, sve si bese vo red so negoviot bolid i nikoj, apsolutno nikoj ne go zadrzuvase na patekata ... osven timskata strategija, od najbrz za kvalfikaciite do toa na trka u Monako. : )))

Ke gledame vakvi cirkuzi i vo idnina, i od mercedes i od ferari, toa e poveke od evidentno.

Ако возел намерно поспоро тогаш никој не му е крив. Можеше да си победи сега во Монако и да не се замара дали ќе му го продолжат договорот или не. Да го саботираат на наредните трки нема шанси поради тоа што им е потребен да освојат конструктори. Така да сам си е крив што свесно возел поспоро.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom