Формула 1 - сезона 2015

• Креатор на темата Креатор на темата M1K1 007
  • Време на започнување Време на започнување

Шампион за 2015 според Вас...

• Вкупно гласачи
    71
  • Гласањето е завршено на .
OFF TOPIC :
Гледам снимка од последната трка на Формула Е и се сеќавам на Формула 1 кога бев помал, кога всушност Ф1 беше Ф1 а не ова што е денеска, еден куп престигнувања да не знаеш кој дуел попрво да гледаш плус коментаториве си го прават своето, верувам дека ке уживате доколку имате време да ја изгледате тркава ... можам да кажам со сигурност дека Формула Е во моментов е поинтересна и повозбудлива од Ф1, само има еден недостаток а тоа е звукот на ПЕ од кај Ф1 тука имаме шум на електрични мотори, ама искрено на почетокот ми сметаше малце но подоцна кога почнаа престигувањата и дуелите всушност и го занемаруваш тој недостаток не го ни приметуваш затоа што има што да се гледа и се компензира .. а патем гледам и неколку возачи од Ф1 и баш битката за шампионатот помеѓу нив ...

Oфицијалнo соопштение од ФИА за тоа што е одлучено на денешната седница на Светскиот Совет за Мотоспорт:

- Поедноставување на казните за ПЕ. Возачот може да биде казнет со најголема казна - Старт од последната стартна позиција. Не може да се пренесуваат казни во Трката.

- Секој Нов Производител на ПЕ во Ф1 ќе добие дополнителна ПЕ за секој возач во првата сезона. Ова ќе се применува ретроактивно за Хонда.

Овие се промените во спортските прописи кои стапуваат во сила со непосреден ефект.

Беше објавен и одобрен Првичниот Календар за 2016 Шампионат:
Рекордни 21 Трки!!! Се враќа Големата Награда на Германија, деби на Баку - Азербеџан, неколку "претумбации" во датумите !!!

3 април - Австралија
10 април - Кина
24 април - Бахреин
1 Мај - Русија
15 Мај - Шпанија
29 Мај - Монако
12 јуни - Канада
26 јуни - Британија
3 јули - Австрија
17 јули - Азербеџан
31 јули - Германија
7 август - Унгарија
28 август - Белгија
4 септември - Италија
18 септември - Сингапур
25 септември - Малезија
9 октомври - Јапонија
23 октомври - САД (Остин)
30 октомври - Мексико
13 ноември - Бразил
27 ноември - Абу Даби

Oфицијалнo соопштение од ФИА за тоа што е одлучено на денешната седница на Светскиот Совет за Мотоспорт:

- Поедноставување на казните за ПЕ. Возачот може да биде казнет со најголема казна - Старт од последната стартна позиција. Не може да се пренесуваат казни во Трката.

- Секој Нов Производител на ПЕ во Ф1 ќе добие дополнителна ПЕ за секој возач во првата сезона. Ова ќе се применува ретроактивно за Хонда.

Овие се промените во спортските прописи кои стапуваат во сила со непосреден ефект.

Беше објавен и одобрен Првичниот Календар за 2016 Шампионат:
Рекордни 21 Трки!!! Се враќа Големата Награда на Германија, деби на Баку - Азербеџан, неколку "претумбации" во датумите !!!

3 април - Австралија
10 април - Кина
24 април - Бахреин
1 Мај - Русија
15 Мај - Шпанија
29 Мај - Монако
12 јуни - Канада
26 јуни - Британија
3 јули - Австрија
17 јули - Азербеџан
31 јули - Германија
7 август - Унгарија
28 август - Белгија
4 септември - Италија
18 септември - Сингапур
25 септември - Малезија
9 октомври - Јапонија
23 октомври - САД (Остин)
30 октомври - Мексико
13 ноември - Бразил
27 ноември - Абу Даби
Se ponadevav deka ja smenile Abu Dabi so Brazil ama nisto od toa sepak samo Rusija so Malezija smenena :/ I dobro e toa sto Germanija de vrakja loso e klasicite da se isfrlat :D

Sent from my HTC Desire 610 using Tapatalk

може да стават уште 3-4 трки бар едно 25 да бидат таман
Ke treba da se zgolemi i brojot na pogonski edinici(motori) po sezona tesko deka ke otide na 25 ama nisto ne se znae bidejki dobro ke e za publikata pogolem broj na trki :D

Повеќе трки ќе значат и повеќе трошоци за тимовите, што значи дека нема да биде прифатено од малите тимови... Ако ги прашуваат фановите, секој викенд нека има трка. :D Некако поубаво ми беше Малезија да е втора. :unsure:

Повеќе трки ќе значат и повеќе трошоци за тимовите, што значи дека нема да биде прифатено од малите тимови... Ако ги прашуваат фановите, секој викенд нека има трка. :D Некако поубаво ми беше Малезија да е втора. :unsure:
Sezonata na monsunskite vetrovi mislam deka ke kidne so premestuvanje na trkata podocna na kalendarot :/

Sezonata na monsunskite vetrovi mislam deka ke kidne so premestuvanje na trkata podocna na kalendarot :/

Единствената причина поради која што го пишав тоа, беше дождот. :D Но еве и MotoGP се вози во тој период и имало случаеви каде што знаело да биде буквално потоп, но ќе видиме.

Просечно годишно количество на врнежи.
Capture.PNG

Последно уредено:
Не е битно колку се, битно е какви се трките... Ако нема некои подрастични промени и се продолжи со овој тренд, се плашам, навистина се плашам дека Ф1 ќе пропадне за брзо време... Како Ф1 фанатик штом не ги гледам трките со тој жар како од некои подобри времиња, кога секој извештај е ист како претходниот... Досадноооооооооооооооооооооооо........

Не е битно колку се, битно е какви се трките... Ако нема некои подрастични промени и се продолжи со овој тренд, се плашам, навистина се плашам дека Ф1 ќе пропадне за брзо време... Како Ф1 фанатик штом не ги гледам трките со тој жар како од некои подобри времиња, кога секој извештај е ист како претходниот... Досадноооооооооооооооооооооооо........
Pomalku rabota za tebe vo pisuvanje [emoji14] Sega na strana fakt e deka e loso ova sto se slucuva zatoa i ke si se prefrlame na Formula 2 i Formula E bidejki ima zar i borba ima natprevaruvanje i nepredvidlivo e, ke se povtoram jas za trkata sto ja gledav od FE, ne znam odamna nemam so takov interes gledano trka zimajki vo predvid deka ja ispustiv 24h Le Mans :D

Се сложувам,последната добра и возбудлива година според мене беше 2007 година (иако сум фан на Раиконен, не сум пристрасен кога го велам ова :D ). Намалувањето на јачината на моторите, играњето со каросеријата и аеродинамиката, новата бодовна скала, а особено новото правило да не се полни гориво при пит-стоп, сето тоа забегува од духот на Ф1. Разбирам дека треба да има промени, ама секоја година има куп нови правила кои не можеш да ги следиш, ни па да ги разбереш. Стана тренд на богативе држави да си градат патеки за Ф1, и се повеќе парите го диктираат спортов.

Нека почива во мир. :( Штета што беше во толку слаб тим.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom