Философијата на животот

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
За некои луѓе филозофијата на животот им е во тоа само да бидат успешни во работата,на некои им е во тоа да се забавуваат.Сепак,како и да е,треба да се биде само амбициозен за се и животот ќе си ја добие вистинската смисла.Нема борби,нема крвопролевања.Само биди насмеан и труди се да бидиш добро друштво за секого па и кога дебатирате за нешто и имате спротивно мислење.:vozbud:

E ova veke tera na mislenje kolku tolku :)

Daj postavuvaj pak vakvi pricici i zagatki ...

A spored mene ima razni patista vo zivotot a cudni se patista bozji ... nekad doagame do celta i so verba vo nestata ( Petar ) a nekad i na zaebancija ( Gospod ) Znaci se e mozno najbitno vo pricata e sto i dvajcata imale cel DUPKATA samo sto nekoj ozbiljno go sfaka zivotot ko Petar nekoj malce poopusteno ( Gospod ) .

Ova Dupkata moze se svati i kako krajnata destinacija ili nekoe sovrshenstvo kon koe tezneeme no nema garancii deka bilo koj pat e pravilen , nekad i najneverojatniot pat e vozmozen .

Dakle ako se ima cel vo zivotot togas se e mozno.

Voedno se nasetuva tuka deka ako nesto e pisano da bide ke bide a toa ne zavisi od nas nego nestata sami od sebe se redat... a se redat najmnogu za onie koi ne mu ja mislat mnogu i ne ja blokiraat potsvesta da im pomogne da dojdat do celta

ZNaci poenta na zivotot e da se IMA NEKOJA CEL , a najgolemata skriena poenta na pricava e da poentata na zivotot e DA SE ZIVEE ( igra golf ) !

Ziveo govornik :smir:

Добро размислуваш. Слично ја протолкував и јас приказната :smir:

Е сега ако смеам да се надоврзам:

Значи да почнеме од почеток: ние сме зачнати...прашањето е дали ќе бидеме родени или поради X причини ќе ни биде одземена таа привилегија. Да ги одземеме X причините, следува дека ние сепак сме родени. Со самото тоа што се слушнал нашиот плач и ни биле овозможени земските уживања т.е. сме биле почестени со животот се заклучува дека ние сепак од самото раѓање имаме некоја цел или поконкретно поентата на животот не е да се има некоја цел затоа што целта е тука. Ако се навратиме и на приказната (што не мора да значи но сепак) се вели дека св.Петар и Господ играле голф. Значи животот е тука, животот е даден, ние сега треба само да го живееме. Во приказната тие претходно не зеле да ја направат дупката за да можат да играат голф зашто дупката веќе била тука односно целта е дадена.
Според горенаведеново следи дека философијата на животот не е да се има цел туку философијата на животот е да се пронајде целта, како и да се пронајде најсоодветниот начин (без оглед на фактот дали пронајдениот начин ќе биде во согласност со правилата или против нив, битно е нас да ни одговара) за да може да се проживее животот на вистинскиот т.е. најсоодветниот начин.

единствено нешто што апсолутно го поседуваме е нашиот ум,она што секој индивидуално треба да го направи е насочување и хранење на умот со позитивна мисла само тоа е вистинскиот пат до квалитетно живеење па дури до душевниот мир до атараксијата!!!

Апсолутно?
Не би рекла.
А не би рекла ни ти ако размислиш уште еднаш.
Се разбира со сета почит кон твојот позитивен став, тој навистина изгледа ужасно сладок на хартија.
Одличен е, ден ден и ќе имаме корист од него, едвај чекам да се разбрбљам за тоа, но не сега.
Во ред, можеби будистичкиот свештеник кој последните 25 години ги минал во својата молитвена манастирска пештера високо во планинските зеленила е некаде блиску до тоа, но ние, малите нешта кои се далеку од вистинската контрола, засадени да живеат во општество, главната легална збирштина од нивната околина, виткајќи се под дејство на сите нејзини енергии, тешко дека апсолутно си го поседуваме умот, кога сме далеку од свесно распределување на влијанијата што стигаат до него.

Животот во основа е базиран на потреба да се еволуира.
Еволуцијата се состои од зголемување на свеста за природата на постоењето во кое сме се родиле.
Постоењето е поддржано од спиритуално/природни закони.
Сите се субјект на тие закони, но најголем дел од луѓето не се свесни за тоа; тие едноставно механички ги следат надворешните очекувања и внатрешниот глад.
Важно е да се разликуваат овие од законите поставени од човекот.
Законите кои ги создал човекот се основите на општествата; тие го претставуваат само релативното човечко сфаќање за целта на животот, и како такви се легитимни се додека не се сфаќаат како апсолутни и им се дозволува модифицирање во текот на еволуцијата.
Луѓето од сите места и времиња се обидуваат да ја пронајдат смислата, и вистинските правила; како треба да живееме, што е правилно, што може да успее.
Душата е животна сила во секое суштество која постои газејќи ги ограничувањата на времето и просторот.
А од нејзе потекнува длабоката потреба да се дознае повеќе за вистината, и целосно хармонизирање со животот.

..а у врска со мојата философија на животот? кој курац, модифицирај си твоја.

filozofija na zivotot e da go zivees zivotot bez ocekuvanja i zelbi. sto ke bide neka bide da ne te voznemiruva, ionaka ne sme dojdeni ovde da bideme srekni tuku naprotiv, da stradame trpime i na kraj da umreme.

filozofija na zivotot e da go zivees zivotot bez ocekuvanja i zelbi. sto ke bide neka bide da ne te voznemiruva, ionaka ne sme dojdeni ovde da bideme srekni tuku naprotiv, da stradame trpime i na kraj da umreme.
Напротив, овде сме дојдени за да бидеме среќни. Нема ништо поубаво од животот на овој свет. Ако го живееш животот без големи очекувања и желби, како што ти напомена, тогаш среќата може потполно да се доживее и зачува.
Философијата на животот се состои во тоа што едноставно треба да се живее. Јас сум среќен - затоа што јас живеам.
Никогаш не размислувам што сум бил претходно, ни што ќе бидам.
Живот - љубов.
Љубовта е она што животот го прави среќен. Љубов без предрасуди.
Има една мисла која ме тера да гледам поинаку на работите и сеуште неможам да се изначудам како ваква мисла кажал атеист, вика - Исус се чувствувал убаво дури и кај бедниците, затоа што знаел дека не е ништо повеќе од нив.
Просветлението е философијата на животот.
Задоволноста од самото нешто што го имаш и цениш.
Страданието е составен дел од животот. Страданието е она што утре ќе те направи посилна личност.
Ќе се радуваш некој ден и на птиците што летаат над тебе.
Затоа што живот без страдание и не е живот - нема никогаш да дознаеме како е да си беден - отсекогаш се жалев зошто одам бос, се додека не видов човек без нозе.

lugje 4itnete malce darvinova teorija,siguren sum deka ke vi stane jasno se od ova shto se prasuvate.Mene mi e jasno i zosto ziveeme i kako sme nastanale i zosto sme nastanale i taka natamu.nemozam da vi objasnam ovde bidejki ima mnogu za objasnuvanje taka da najarno bi bilo ako sakate da doznaete da si pobarate od darvin nesho i se kje bide vo red.

idninata ja kreira potsvesta na licnosta.
Potsvesta e nesto koe gi usvojuva vistinite sto gi priznava svesta.
Potsvesta e mnogu podlozna na sugestii, samo ako svesta gi prifaka kako verodostojni.
Potsvesta samoprifaka, ne razmisluva.
Potsvesta moze da si ja kreira sam sekoj, ednostavno razmisluvajte so svoja zdrava glava, zdrav um, i povtoruvajte si vo sebe: ke uspeam, jas sum najdobar, ili ona sto sakate da se sluci, taka podsvesta ke go usvoi toa i ke trgne po izvrsuvanje na zadadenata cel.
Vnatresniot glas e vsusnost podsvesta,i o kreirame sami indirektno, so sekoe nase iskustvo, ama dobrata strana e sto mozeme da vlijaeme vrz nea. taka na pr. jas sum glumica i pred da izlezam na scena si mislem: jas sum tolku nesposobna da go izglumam toj del, site ke mi se isposmeat..tollku looso glumam, a i trkstot go nemam nauceno dobr... posle ovaa pomisla potsvesta gi usvojuva ovie samosugestii i trgnuva vo nivno izvrsuvanje.. taka da mislete pozitivno...taka vo podsvesta ke ima samo pozitivni celi i vo ziotot ke postignete samo ona sto go sakate.
za da go napisam ova pogore mi posluzi malce knigata: Mokta na podsvesta od Dzozef marfi, koja ja citav pred okolu godina dena, ova pogore se povazni ztvari koi mi se vo sekjavanje, ja preporacuvam knigata da ja procitate..mnogu poucna e onaka za zivotot, dobrata organizacija..
pozz

Која е философијата на животот?

Секој можен начин на размислување, и согледување на работите не посочува да се формираме како личност. Животот не тера да го носиме целиот товар кој ни го наврлува денешното општество, без оглед на тоа колку сме способни и моќни. Секој од себе сака да изгради човек, една слика на која другите ќе се восхитуваат. Учиме, живееме, посотиме, се усовршуваме, градиме, остваруваме сонови, постигнуваме цели...
Но зашто? На крајот, сепак сечиј живот згаснува...
Многу одговори на ова прашање биле, правиме за оние после нас...Но што со нив?И на нив ќе им дојде крајот?
Би сакал да слушнам ваши мислења за тоа која е философијата на животот, зашто живееме кога еден ден сепак ќе не снема?

Секој можен начин на размислување, и согледување на работите не посочува да се формираме како личност. Животот не тера да го носиме целиот товар кој ни го наврлува денешното општество, без оглед на тоа колку сме способни и моќни. Секој од себе сака да изгради човек, една слика на која другите ќе се восхитуваат. Учиме, живееме, посотиме, се усовршуваме, градиме, остваруваме сонови, постигнуваме цели...
Но зашто? На крајот, сепак сечиј живот згаснува...
Многу одговори на ова прашање биле, правиме за оние после нас...Но што со нив?И на нив ќе им дојде крајот?
Би сакал да слушнам ваши мислења за тоа која е философијата на животот, зашто живееме кога еден ден сепак ќе не снема?
Философијата е според мене во тоа да го искористиме максимално времето кое ни е дадено овде на Земјата кога веќе го уживаме, а зошто нема. Едноставно таков е законот на природата=се раѓаме, живееме, умираме.Затоа мислам дека треба да се потрудиме она време кое го живееме да си го направиме колку е можно подобро, и за сбе па и за идните генерации. Како што ти е заредено ова, уште следува да додадам= еден ден ни животот на земјата можеби ќе го нема.Па што? зарем треба да се носиме со таа помисла и да не го живееме животот како што сакаме? баш напротив, тој ни е привилегија која можеби некои далечни идни генерации нема да ја имаат...!!!!!

Zivotot ima privremena to est ednokratna smisla, ako doziveete 80-90- aj 100 godini neka se, ke vidite deka smislata ke izcezne, posto teloto staree, bioloskiot casovnik otcukuva, se e sarena laga.sve je laz, samo pusta laz, sve je laaz osim smrtii!!

zivotot e preubav...koj kako ke go sfati.moze da bide i tezok no ako chovek se so dobra volja prifakja i nadez se ke bide ok.nikogash ne moze se da bide sjajno.i nikogash ne baraj poveke od ona sto ti e dadeno.bidi zadovolen i so malku pa ke sfatish zosto na siromashniot posladok mu e medot...

Tematikata na ovaa nauka e opsta i istata e edinstvena disciplina koja voedno se zanimava so samata sebe.Taa e zbir na fundamentalni prashanja za zivotot.Nekoj tradicii ja gledaat kako studija za umetnosta i naukata za zivotot,no i kako sovetnik za zivotot:pipi:.Spored toa ovaa nauka se zanimava so odgovaranje na prashanjeto kako da se zivee namesto kako da se svati covekovoto opkruzuvanje.:toe:

Животот го замислувам како војна со останатите. Постојано се бориш да опстанеш, да не ти се случи нешто, да си среќен, да ја победиш смртта итн. и на крај ти си тој што е поразен т.е. смртта и така и вака те победила. Се бориме да живееме и пак сме победени.

Само ова можам да го напишам на мал милион прашалници. Прашај нешто конкретно мајке му.:star:

ЈАС ПОВЕЌЕ ГО ЗАМИСЛУВАМ КАКО ИГРА , бидејќи со никој не се борам , туку , се обидуваш да опстанеш , да бидеш подобар .. од другите конкуренти

според мене креирањето на иднината е филозофија на животот

Цел- да го проживеам праведно животов да не жалам поради некои пропуштени работи затоа што сметам дека животот е премин и дека бог ке ми го овозможи тоа што не сум го добила на земјава ке го добијам после смртта.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom