Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Колку преценет филм е Chinatown. Од мене 7ца

Колку преценет филм е Chinatown. Од мене 7ца
Мене пак Chinatown ми е најдобриот noir филм на сите времиња. Ремек дело... Никако да се погодиме во вкусови. :)

Дефинитивно е на врвот Chinatown кога станува збор за noir жанрот.
Jack Nicholson in his prime, Faye Dunaway исто, John Huston како негативец. И филмот совршено го доловува она што е најважно за филмовите од овој жанр, атмосферата. Начинот на кој што се прикажува L.A. како мало гратче во подем, место во кое што сите се знаат, корумпираноста на властите, песимистичкиот светоглед, џез музиката во позадина која што совршено се вклопува со останатите елементи на филмот. Тука се сите карактеристики што го красат жанрот и се функционира беспрекорно.
Мислам единствена причина да го сметаш филмов за преценет е да не ти се допаѓа жанрот.

Neo-noir попрецизно кажано е Chinatown, да не го заборавиме и L.А. Confidential кога се збори за врвови, Sin City... Body Heat исто е многу добар помалку познат филм. А кај класичните ноари само делче од моите омилени: Double Indemnity, The Big Sleep, The Maltese Falcon, The Third Man, и многу други, еден од омилените жанрови...

[DOUBLEPOST=1396106686][/DOUBLEPOST]
Neo-noir попрецизно кажано е Chinatown, да не го заборавиме и L.А. Confidential кога се збори за врвови, Sin City... Body Heat исто е многу добар помалку познат филм. А кај класичните ноари само делче од моите омилени: Double Indemnity, The Big Sleep, The Maltese Falcon, The Third Man, и многу други, еден од омилените жанрови...

И Dark City e мн добар neo-noir ако го немаш глеано. Ах и Man who wasn't there мн јак филм.

Не е до жанрот, L.А. Confidential ми беше супер.

Овој некако дали имав преголеми очекувања оти има култен статус па малку се разочарав што не беше филмот ништо посебно

pozdrav do site clenovi na kajgana forum dali moze nekoj dami pomogne okolu eden film nego znam naslovot go davaa na tv sitel pred okolu 12 god.se raboti za eden crnec toj se sprijateluva so eden covek mislam deka bese doktor ili advokat toj go zapoznava so negovite prijateli i go vodat u lov ali tie ustvari pocnuvat dago lovat nego molam za naslovot ako nekoj go znae filmot:)

pozdrav do site clenovi na kajgana forum dali moze nekoj dami pomogne okolu eden film nego znam naslovot go davaa na tv sitel pred okolu 12 god.se raboti za eden crnec toj se sprijateluva so eden covek mislam deka bese doktor ili advokat toj go zapoznava so negovite prijateli i go vodat u lov ali tie ustvari pocnuvat dago lovat nego molam za naslovot ako nekoj go znae filmot:)
Лелеее друже алал да ти е, сум го забораил овој а ептен ме интересираше со години како се вика, еднаш го иам гледано само. Ај се надевам ќе го знае некој па ќе се спасиме :)

Нешто беше со Гејм во насловот, 1490 пати ни е гледан. Црнецот мислам беше истиот од оној со водени куршуми филмот. Ќе го најдам, само да стигнам дома

Sent from my ZTE BLADE III using Tapatalk

Дечко.. за тебе сериозно треба споменик :)

Уживај мило ми е што помогнав....и јас го немав одамна гледано филмот али знаев кој е црнецот во главна улога и после се друго е лесна работа :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom