Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Вкусот на рон > вот. Рон би ги исклучил и испцул тие хипи срања што ги гледа вот :D
Хеј! :cujte:

Moj личен, лаички впечаток е Тарантино филмовите ги базира на нагласени ликови, кои го туркаат дејствието (понекогаш не по хронолошки редослед). Тоа му е финтата - карактери преку кои приказната се развива. Ништо ново, но он е тоа што е, ради начинот на кој ја праи таа работа.

IMO, последниот филм е малку поинаков, бидејќи приказната, плотот, паѓа у втор план, па имаме акцент на карактери, не во приказна, туку во атмосфера. Акцентот наместо на приказна е ставен на атмосфера. Што вика Рон, нешто ко возење низ тоа место у тоа време.

Одличен филм, кој не знам дали му е најдобар или најлош. Секако, најлошиот филм на Тарантино (кој и да ви е тоа) ми е доста бољи од мноштвото други филмови денес.

(кога ќе размислам Џеки Браун му е најлош, сфаќам што сакаат да кажат оние кои, всушност мислат дека му е најдобар, ама нека ми извинат...)
Ретко го гледаме Војводата вака позитивен и со пофалби.
Shalom Aleichem my g.

копирач
инспириран
Не си конзистентен.

Хеј! :cujte:

Ретко го гледаме Војводата вака позитивен и со пофалби.
Shalom Aleichem my g.

Не си конзистентен.
Јас го велам инспирација. Ама Тарантино самиот вели дека бил копи-кат.

Фактот е дека ако не беше Кил Бил немаше ни да го знајме кој е, ни да го дискутираме во темава. Или Ефтини Приказни, некој од тие два го изгради него, а богами и Турман ко актерка.

За филмовите самиот вели дека е најголемиот копирач на векот. И дека копирачите се често генија.
Кил Бил е инспириран од Лејди Сноублод. Дамата Снежнакрф. Јапонски филм или од 60ти или од 70ти. Глумена од Мејко Каџи - а токму нејзината музика се слуша и во Кил Бил.

Она што го прави интересен е тоа што го кажав претходно не ти ја наџвакува поентата на филмот за ти да ја проголташ. Ова го презира ко лик и има зборувано за ова.
Кил Бил кога дојде Тарантино веќе беше суперстар, Reservoir Dogs е филмот што го лансираше Тарантино, цела декада порано.

R.I.P Brigitte Bardot.
Една од последните кино икони и секс симбол повеќе не е со нас. Почивај во мир Бриџит.

Прегледај го приврзокот 465061

Прегледај го приврзокот 465062
Беше играчка на машкииот шовинизам и сексизам.
Денес во модерна Европа повеќе не е така.
Прво жените не се веќе баш жени, а второ шеријатскиот закон не дозволува разголување.

Пред некој ден го гледав Nuremberg (2025). Russell Crowe многу добро одглуми нацист, покрај Rami Malek и Michael Shannon кои требаше да ги спремат високиот врв нацисти за интернационално судење после паѓањето на Хитлер. Моментално нема голема емпатија за евреите, но како филм беше ок, воено-судска драма со супер глумци.

Солунски Патрдии треба да е за Македонците, она што Зона Замфирова е за Србите. Најкултен Македонски филм, во кој ептен се осеќа сенсот на нашиот хумор и култура ко народ. А не само трагедиите.

1000057754.jpg

се разбира неверојатниот Благоја Спиркоски како Итар Пејо - Мариоецот од Прилеп, го украде шоуто со солунските ченгии.

1000057755.jpg1000057756.jpg

ЛЕГЕНДА.

Знам, но за мене го има истиот култен статус ко Зона. Размислувам дека би било океј да се сними филм (не серија) и за Чорбаџи Теодус како друг култен лик. Ама ние ко народ сме фокусирани само на трагедии, црнила. Арт.

Солунски патрдии, плус, ако не сум грешка, е римејк на Дундо Марое од Марин Држиќ само во наш (солунски) сетинг. Смешно е, не викам не, ама некако не ми е баш наше за да многу ми значи. Чорбаџи Теодос и Бегалка - да, за тоа поддршка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom