Филм кој никогаш нема да ми стане досаден

• Креатор на темата Креатор на темата Dumbledore
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.371
Поени од реакции
27.564
Сите ние имаме, подолга или пократка, листа на омилени филмови. На дел од нив повторно и повторно се навраќаме затоа што ни оставиле некаков впечаток или едноставно сметаме дека можат да се извлечат дополнителни заклучоци и/или емоции. Ме интересира кој е тој филм кој по извесен период повторно и повторно го гледате, нека биде период подолг од една година. И секако, кратко образложение зошто? Дали ви буди некаква носталгичност? Дали е сезонски филм? Дали е (дел од) серијал? Дали е поради одреден актер/ка и/или режисер? Или едноставно само сакате да си ја освежите меморијата? И да, колку пати го имате гледано?

Во оваа категорија имам неколку филмови, од кои два се дел од серијал. „Кум“ и „Кум 2“ се едни од најдобрите филмови во кинематографската историја. Не станува збор само за машки филм за мафијатa, полн со зделки, пукање и убиства, туку ова е серијал за (распадот на) семејството каде посебен акцент се става на психолошката разлика помеѓу Вито и Мајкл. Во секоја сцена, која има значителен пресуден настан, имаме компарација (флеш бек) со едно невино минато (независно дали е младоста на Вито или на Мајкл). Последниот пат кога ги гледав овие два филма заловив момент кој претходно го имав пропуштено, а тоа е и компарацијата помеѓу двете сопруги на Мајкл. Амбиенталноста се менува во овие два филма, градациски, во однос на тоа како Мајкл од секвенца во секвенца постепено губи парче од својата душа.

Друг филм, во оваа категорија, ми е „12 гневни мажи“ (12 angry men) (1957). Филмот е сместен во една „кутија“ (соба) во која поротата одлучува за судбина односно животот на едно момче. Се работи за обдукција на психологијата на поротата, внатрешниот немир, колизијата на моралот, човечноста и разумот, и секако критика на доктрината која налага правдата да е во рацете на народот, а не во рацете на судијата-поединец. Ова е класична правна читанка, есенцијален филм за секој еден (иден) правник да не заборави дека правото е подлежно на толкување и интерпретација и дека судбината на душата е во рацете на поединецот или толпата која може да има и методичен пристап кон разгледување и селекција на доказите, што може да дојде и до шиканозност или злоупотреба на системот кој треба да го гарантира правниот процес преку начелноста, а стравот од исходот да го контрола поведението на населението. Правото не секогаш гарантира правичност.

Тука би го навел и „Кога јагнињата ќе стивнат“ (The silence of the lambs) (1991), што претставува референца од самиот филм, на една траумна од детството на агентката Кларис. Ако „12 гневни мажи“ е правна читанка, овој филм и чисто психолошка читанка, посебно сцените во кои има игра на моќ, на доминација, помеѓу Кларис и Лектор, каде гледаат директно во камерата и меѓусебно кореспондираат. Клучна е сцената во која Кларис ја губи битката, но ги добива одговорите, во форма на код, кои ги посакува. Со оглед на тоа дека Лектор е форензички психијатар, во дел од неговите дијалози има одреден скриен симболизам. Дури и еден од клучните симболи на филмот, молецот, чие јајце го пронаоѓаат во грлото на секоја од жртвите на Бафало Бил (сериски убиец базиран на неколку други вистински сериски убијци) е симбол на трансформацијата, метаморфозата, чистината и убавината.

Секако, првичната цел е да го раздвижиме подфорумот, а последователната цел, со оглед на субјективноста на темата, е и да мотивираме некој, кој го нема гледано конкретниот филм, да го изгледа. Така, се надевам, ќе биде и тема за препораки на овие филмови.

Тоа мене ми е многу аутистично да бидам искрен. Еве фајкла го гледам секоја година, иако само 6-7 пати сум го логнал како што гледам, често не го догледувам или сум пуштил па вртел во позадина. Понов филм од ваков калибар, логнат исто само 4-5 пати, е Интерстелар. Трет вртен над 6 пати официјално е 500 days of summer, бидејќи функционира каде и на си на љубовното поле. Ќе продолжам да ги вртам секогаш кога ќе имам шанса. Немам особени причини освен што се одлични филмови и што јас имам некоја форма на аутизам.

Освен Lord of the rings ниеден друг не би го симнал да го гледам пак.

Ама ако иде на телевизија некој што сум го гледал неколку пати знам пак да си го изгледам чисто онака, колку да утепам време. Последнава година слабо пуштам телевизорот па не ни репризирам филмови.
Претежно репризирам филмови од детство што оделе многу на телевизија и сум ги гледал често. Па сега можеби ме фаќа некоја носталгија па си ги гледам пак.

Forest Gump
Saving Private Ryan
Dazed and Confused
Snatch
Boyz n The Hood
The Big Short
Crazy Stupid Love
Daddy day Care
Truman Show
48 Hours
Escape of L.A
Daylight
Mr Bones

Овие се репризирани често и знаат пак да ги дадат на некоја програма.

it mad mad mad world е овој кога бев дете сигурно го гледав секоја недела. Често одеше од сабајле пред школо на некоја програма. Веќе тешко да го најдеш па не сум го гледал од дамна.

Филмови за тепање време.

Bourne's trilogy
Kingdom of heaven (director's cut)/Gladiator/Braveheart/The Patriot
Nolan's Batman trilogy
Marvel's Avengers infinity war/Endgame/Guardians of the galaxy trilogy
Rush hour 1,2,3
Enemy of the state
Bad boys 1,2

Филмови кои имаат поента да ги ѕирнеш неколку пати па дури и во различни периоди на созревање
Clockwork orange
Into the wild/Wild
Кум 1,2,
Goodfellas
Scent of a woman
Dead poets' society
The Breakfast club
Reality bites

ова вака набрзинка ми текна.

Слично како и Војводата , и јас многу пати сум ги изгледал од Тарантино филмовите а најмногу Палп Фикш и Касапски кучиња ( ако добро го преведов ) .
LOTR трилогијата само по 3 пати ама треба пак да си ја пуштам ( иначе за првиот дел т.е. Дружината на прстенот , специјално одев до Скопје да го гледам на кино кога излезе ) . Има уште неколку филмови кои кога и да ги начекам на ТВ ги гледам обавезно ( на пример Blade Runner , Snatch , Дракула од Копола , Опасни врски и уште неколку ама ме мрзи да пишувам ) . Што се однесува до Кум 1 и 2 , гледани ми се неколку пати ама мислам дека тоа се подразбира :) .
А да заборавив да ги спомнам и дел од филмовите на Хичкок ( Психо , Север - северозапад , Вртоглавица , Rear window ) кои исто ми се гледани најмалку по 3-4 пати . Всушност има уште еден куп филмови кои ми се гледани најмалку по три пати како на пример неколку филмови на Кјубрик , Ридли Скот , Копола , Скорцезе итн ама ај да не ја тупам многу .

Повеќе уживам да прегледувам ремек дела одколку да губам време со срањата што се прават денес со педерланите и циганите.
Господар на прстените, секоја година го прегледувам со иста страст од 2001, исто и спагети вестерн трилогијата со Клинт Иствуд, Војна на Звездите и Кум трилогијата се задолжителни на репертуатот секоја година.

Не сум многу по филмови ама Good Will Hunting го имам гледано премногу пати и мислам дека никогаш нема да ми здосади.
Колку и да се трудиме да се одржуваме во секојдневието тешко оди а овој филм е баш таков кој ти дава сила да се вратиш кон себе си и да продолжиш понатаму.
Посебно овој дел

Буквално секое гледање наоѓаш некој нов детаљ

Still2022028829.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom