Читајќи ги овие неколку мислења пред мене, плус 3 саати чешка црно-бела драма, плус у најавите претходната недела имаше коментари за споро дејство и пцовки, си викам ај ќе го гледам на 2-3 пати и затоа го пуштив ноќеска у 12 саат. Ај ќе ми се приспие за саат време, утре цел ден на рати и ќе го изгледам некако. Ќе попцујам класика, 1 и зз.
Не трепнав!
Се разбудив сеа у 10 ипол и викам ај уште малце да подремам ама ми текна на филмов и ме разбуди.
Многу добар филм.
Т.е ова не е добар филм. Ова е многу вознемирувачки, многу тежок, многу болен, многу брутален, многу гнасен, многу Иди и смотри филм.
Филмов бара добра атмосфера за гледање, ти треба темница и тишина за ти само да тонеш у агонија и анксиозност.
Точно дека е спор, ама тоа само му додава на тежина на самиот момент и некако потсвесно почнува да ти гори анксиозноста и да те фаќа паника при првиот човек што ќе го сретнеш заедно со детето.
Некоја вознемирувачка линија ти движи низ телото цели 3 саати.
Јас знаев дека ќе бидам шокиран уште на првата сцена коа го запалија зајчето. Во продолжение искрено не очекував такви настани и таква гнасотија и све тоа што се деси. Не е ова вистинска приказна, иако првично се мислело дека се автобиографски сеќавања на Јержи Косински кој е автор на новелата Обоената птица по која е праен филмов.
Без разлика дали конкретно оваа приказна е вистинита, сепак постоеле вакви случувања, верувања и се ова што го помина детето. Можеби не у серија ко тука, ама сигурно многу изгубени сирачиња поминале низ ваков или сличен пекол.
Има прекрасна кинематографија филмов и баш би сакал да видам како ова изгледа у боја. Ама само да видам. Црно белиов тон му даде автентична атмосфера да се соживееме со моментот. Ко Шиндлеровата листа.
Не можам а да не го споредам со Иди и смотри. Тој е гнасен филм што остава последици.
Јас одговорно, во името на сите, Обоената птица ја ставам на исто рамниште со белорускиот.
Можеби таму повеќе преовладуваат пукотници и акција а со тоа добива на динамика и може да те размрда малце. Овој е поспор ама пострашен. Перфидно ти влага у психа и те тепа од внатре. Озбилно ви кажувам. Ова е страшен филм.
Мала замерка е што детево немаше некои видливи физички промени покрај сите патешествија што ги помина. Можеби требаше малце да го пропаднат у изгледот.
Харви Кајтел повели на ракија, салата, турско кафе, сарма, слатко од смокви и ајвар, пријателе мој славорумски.
Секако и Бери Пепер - око за око, зуб за зуб.
Стелан Скарсгард ќутеше, а Дарко Рундек ја тепаше жена му, курвата.
Алексеј Кравченко од Иди и смотри е советскиот војник што го спаси малиот, во сегментот Митка, заедно со Бери Пепер. Одма го познав тој поглед.
На тој му имам дадено 8ца, сеа ќе ја сменам во 9ка.
Иста оценка и за The Painted Bird, 9/10.
Да ти ебам мајката.