Ја почнав темава од почеток откако и јас го изгледав "All About Evil", зашто претходно ги прескокнував мислењата на оние кои веќе го гледале. Сигурно забележавте сега, по лајковите.
Ќе почнам со реплицирање на некои од вас:
Она што мене ме освои во филмот е самокритичноста како кон себе така и кон бекстејџ Холивуд. Меѓутоа со комичен тон акцентирајќи го gap-от на тој dog-eat-actress свет на луѓето во театарот и платното кои се пред пензионирање во однос со новите, ентузијастичните. Таа транзиција oд владеењето на старците до соборувањето од новите. The queen is dead, long live the queen! Притоа punch-line-от бидувајќи затварање, односно почнување на истиот тој круг одново и одново. Тоа што му ја осигурува позицијата на филмот меѓу најдобрите освен назад опишаното е квалитетот во стандардните аспекти, глума како од главни така и од споредни ликови, а истите тие ликови така фино потковани со дијалози и позадина. Тоа е големата слика, внатрешната интрига и не е баш посебно битна, но сепак работи одлично да ве донесе до крајот без ниту на момент ви стане досадно. Како и се во филмот, се работи како што треба. 4.5 од 5.
Одлично отварање на клубот!
Конечно напиша мислење на кирилица. Fuck, yeah!
Гледајќи го филмот, бев воодушевен исто и од фактот на каков начин се водени дискусиите наспрема денешните филмови каде што дијалогот е толку прост. Како секоја изговорена реченица да содржи некоја мудрост во себе. Не би можел да бидам сигурен дали и во вистинскиот живот, секојдневието, луѓето тогаш разговарале на тој начин, но едно е сигурно, ние сме подредени наспрема нив кога е во прашање културата.
Same here, иако не ми е прв пат. Ако не си ја гледал Downton Abbey серијата на BBC, ти ја препорачувам, затоа што во денешно време такви дијалози и толку елоквентен начин на изразување тешко се наоѓа. Истото ми се случи кога го гледав нашиот „Мирно лето“ на Димитрие Османли - толку убав македонски јазик и такви дијалози денес се научна фантастика.
Се на се одличен филм, зимава ќе се изгледаат многу класици.
Ако не си го гледал, мој предлог за Божиќ - седни му на "It's A Wonderful Life" на Френк Капра.
Филмот бил одличен, ама за 1950 година.
Јас пак мислам дека толку „пресврти“ нема ни во најдобриот денешен трилер.
)). Ми се допадна буквално сѐ тука - нималку предвидлив, убава приказна, перфектна глума (и не, не се согласувам дека Ен Бакстер е полоша од Бет Дејвис - и двете беа перфектни: одличен говор на тело, гримаси, емоции... - со нив две сметам дека филмов би функционирал и да бил снимен три-четириесетина години порано, без звук). Мене не ми е најстариот филм кој сум го гледал, сум гледал и многу постари од него.
За приказната и ликовите - мене исто како
@ob1 Ив успеа да ме измами со глумењето наивност, некаде сѐ до средината на филмов. Тоа само ја засили одбивноста кон неа која растеше со приближувањето на филмов кон крајот. Секоја чест и за ликот на дечкото на Марго - денес тешко се наоѓаат такви. Да му се понуди некоја како Ив на било кој маж денес (вклучувајќи не и нас на форумов, демантирајте ме ако грешам), тешко дека би останал со кренати панталони.
Марго пак растеше обратно од Ив: од почеток ми беше антипатична, делуваше разгалено, како некоја ѕвезда, а дури подоцна допрев до нејзиното срце, но јас секогаш ги проценувам погрешно луѓето, и во реалноста, не само на филм, па можеби е само до мене.
Не знам што друго да додадам, уште сум под импресии. Можеби ќе имам уште зборови кога ќе ми легне малце.
9/10 од мене. Во мојот начин на оценување и нема некоја драстична разлика меѓу деветките и десетките. И едните и другите се награда само за исклучителни филмови. Десетки давам само на оние кои ми пуштиле солза, што не сум можел со денови да ги заборавам од после, што сум ги сонувал по гледањето, што ме насмеале како ништо друго претходно, и за кои, по гледањето сум морал да изгубам уште неколку часа во гуглање за филмот, актерите, да отплеткувам делови од приказната, и сл. Само колку да биде појасно зошто сум дал само деветка.
[DOUBLEPOST=1451827136][/DOUBLEPOST]
@Spiegel ,
@MyloXyloto ,
@RectumAnale ,
@Џонтра Волта ,
@ManUtdChampions ,
@Mich0MKD ,
@Bojan Van Buuren ,
@Луси_Лу ,
@Chovek ,
@џимеј ,
@Erich Zann ,
@AniMagus (видов дека ти е гледан, само фали коментар тука
),
@Iceboy ,
@Продиџи ,
@Saladin ,
@Хефест - само да ве потсетам дека уште точно 7 дена имате.