FILM CLUB (КРУГ 5) (204. Palmer: 28.10-10.11.2024)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.630
Поени од реакции
34.014
аа овој екстра добар филм е
еден куп филмови фантомот од операта има они најлошиот го одбраа
ова е срање во боја
Ke go banirav KONECNO od film, ama samite poeni si zavrsija rabota.

Odmori (ne) malku.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.625
Поени од реакции
36.355
Me zbuni i mene, duri go najdam na zalivot vcera... se vrakjav da vidam koja godina, poso od 50tite ke simnuvav, i simnuvam 2004ta... sea gledam 2014ta si pisal... ke bese pak odnovo war of the buttons ili kako i da bese. :D
Да, ама се поправив отпосле. Инаку, и јас малку се шокирав ко видов колку адаптации има Фантомот. Ова го надминува и War of the Buttons. Ако добро избројав: 31 филм (вклучувајќи и кратки и анимирани), 8 минисерии, епизоди од серии или ТВ филмови, 29 претстави, мјузикли, балетски претстави или опери, 4 радио-драми, 50 книги белетристика базирани на оригиналниот роман на Гастон Леру, 15 книги за деца, 18 стрип-изданија, 10 книги есеи и критики, 19 песни инспирирани од романот, и триста други глупости меѓу кои слики, фотографии, видео игри, постмодернистички уметнички инсталации... Сешто![DOUBLEPOST=1508338979][/DOUBLEPOST]
Ke go banirav KONECNO od film, ama samite poeni si zavrsija rabota.

Odmori (ne) malku.
:love:

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.746
Поени од реакции
2.560
Додека се појават првите мислења за новиот филм, еве еден графикон, извлечен од табелата со оценки на Злате.

Филмовите кои досега биле предложени во клубов се групирани по децении и дадена е средната оцена што ја дале членовите. Белите бројки долу ги прикажуваат вкупниот број на филмови за секој период. Заклучокот изведете го сами :)
filmklub.png

Член од
21 октомври 2014
Мислења
4.054
Поени од реакции
6.715
Брееееееј јак филм

Ќе пишам утре или други ден повеќе сега ме мрзи а и ми се спие ќе ми извините

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.746
Поени од реакции
2.560
Фантомот од операта (2004)

Немам истражувано, но можно е ова да е едно од најмногу екранизираните дела воопшто. Верзии на фантомот има уште од немите филмови и како што и Злате напиша, скоро и да нема област во која не е искористен. Искрено не ми е јасно од каде таа воодушевеност од ова дело и потреба да повторно и повторно се обработува во секаква можна форма.

Конкретниов филм е правен на основ на мјузиклот на Ендрју Лојд Вебер. Затоа и имаме некаков чуден хибрид на фантомот. Фантомот е страшен поради неговото унаказено лице кое го крие со маската. Тоа можеби изгледало страшно минатиот век, или кога навистина би го прикажале со такво лице во филмов. Во оваа верзија маската го покрива лицето, колку што тангите го покриваат газот, да ми извините на споредбата. Од тука и неуверливиот шок кога Кристина ќе го открие лицето на фантомот. И таков позгоден е од тој војводата или што титула и да имаше.

Но ајде тоа да го тргнеме на страна. Очигледно е дека режисерот имал доста врзани раце во поглед на приказната, дијалогот и карактеризацијата на ликовите коишто веќе се одредени од либретото на мјузиклот. Но сепак завршил одлична работа, заедно со сценографот, костимографот и кореографот. Заради овие работи беше милина филмот да се гледа. Одлична динамика во сцените, особено одличен тајминг со музиката кога фантомот го фрли обесениот работник над сцената, точно во моментот на музичкиот лајтмотив со оргулите. Не можам тоа да го кажам и за музиката. Освен споменатиот лајтмотив во разни варијации, остатокот некако не беше забележлив, нешто што останува во главата да одѕвонува и по гледањето на филмот. Едноставно ниту приказната ниту музиката не ми држеа внимание.

Сепак ова е филм кој треба да се гледа во кино. На телевизор се губат неговите најсилни адути и испливуваат недостатоците. Во тој случај сигурно и оценката ќе беше барем еден број повисока.

6/10

Член од
21 октомври 2014
Мислења
4.054
Поени од реакции
6.715
8/10

Зошто 8? - Абе колку се тегавев пред да го пуштам, си викам Наум заеби мјузикал знаеш дека не те допираат. Не дека имам изгледано многу мјузикли ептен сум сиромашен на тоа ниво ама па ич не ги сакав кузнае зошо. Зошо си глуп и ограничен.
Во филмот ми се допаѓаше: Музика,сценографија,костимографија,кореографија,тајминг!
Башка кога чув Phantom of the Opera одма ми текна на Nightwish.

Зошто -2 ? - Приказната некако шо ти знам ми беше. Исто така имаше и некои комични ситуации како на пример лицето на фантомот ни наш. Убаво е кажано погоре дека маскава го покриваше лицето колку што тангата го покрива газот. Батлер беше си убав човек и не ни му се познаваше толку многу унаказаниот дел од лицето за на крајот кога му ја извади маската од нигде никаде стана Орка од ЛОТР. Тоа ми беше ама баш онака смешно. Некако многу повеќе се поврзав со фантомот него ли со јунаков друг. Ич ама баш ич не сакав да заврши така како што заврши. Имаше и некои од вишок сцени.

From Papir with Love.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.625
Поени од реакции
36.355
Го гледав и јас вчера, ама не стигнав да пишам. Ќе пишам подоцна.

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Епа децо, и јас го изгледав конечно и никогаш не знам што да пишувам за филм за којшто веќе имам пишано, посебно кога треба тоа да го напишам во формат на рецензија.
Фантомот е култен лик во она што се нарекува готска хорор литература, иако современо не е издаден во периодот кој најмногу се поврзува со истата - романтизмот. Култот кон неговиот лик, а и безвременоста на самата приказна е најверојатно причината за милионите адаптации и inspired works години подоцна. Иако за филмот што ние го гледавме, најодговорна е светската популарност на мјузиклот на Вебер кој со 12 000 изведби е најдолго прикажуваната претстава на Бродвеј, сепак иницијалната идеја е од самата новела.

Ќе почнам од музиката, зашто сепак таа го има приматот во филмот и го движи дејството. Како љубител на оперската уметност, ќе кажам дека доста сцени од филмот многу наликуваат на оперски чинови и го комлетираат чувството на тоа дека се наоѓаме во оперска сала. Оргулите како најдоминантен инструмент во најголем број од композиците идеално ја доловуваа опскурната атмосфера која беше присутна секогаш кога во сцената беше присутен Фантомот. Песните многу ми се убави мене, и веќе ги знам сите на памет, нешто подолу ќе издвојам неколку омилени од кои се ежам кога ги слушам.

За реализацијата на ликовите немам никакви замерки, иако некои работи ми беа пренагласени и многу типизирани. Ликот на Карлота е еден од нив. Ми беше пренагласено кај неа тоа што беше претставена како негативен лик, и некако ми немаше баланс самиот лик. Нејзиниот лик почна и заврши како архетип на разгалена дива, и тоа немаше да биде толку лошо, доколку не беше толку еднодимензионално. Буквално секоја сцена со неа, постоеше за да се нагласи контрастот помеѓу неа и скромната и ненаметлива Кристин. Од толку што ги поседуваше сите елементи на антагонист, дури и пеењето нејзино звучеше на гракање и завивање. Затоа и она што требаше да дојде до израз, односно фаворизирањето на Фантомот поттикнато од опсесијата кон нашата протагонистка, многу повеќе изгледаше на common sense отколку на непотизам.
Што се однесува на другото горе долу се дигестира, Фантомот кој реално требаше да личи на Elephant Man, а личеше ко да го извадиле од насловна страна некако барем јас можам да си го оправдам, бидејќи реално целиов тријаголник ќе беше надвор од разумот ако Кристин си дозволеше да се пика по пештери и канали со некаква beyond belief наказа, и истовремено го гледа како Бог додека ја вози на гондола.

Од техничките аспекти, костимографијата и кинематографијата се top notch, некои детали ми беа глупи како сцената кога се креваа свеќници/канделабри од вода, и во допир со воздух се палеа свеќите, ми изгледаше тоа така малку аматерско и ефтино. Ама друго се од аспект на сценографија ми беше совршено и многу пријатно за гледање. И интересно ми беше тоа што обратно од рамката, во овој филм ретроспективниот дел беше во боја, додека сцените кои беа во „сегашноста“ беа црно-бели.

Толку имам јас да кажам, 8/10

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.625
Поени од реакции
36.355
Јас се извинувам што не напишав ништо за Фантомот, малку повеќе трчање имав неделава што измина, а исто (и полошо) ќе биде наредната. Мој предлог е, со оглед на тоа што го нема @Zarniwoop никаде да одговори на пораката која му ја пишав, а не сум во можност да одвојам повеќе време, и плус - малкумина го гледаа, да продолжиме уште една недела со Фантомот. Или ако не, ќе мора да паузираме една недела. Извинете, но мора да направиме некаков компромис.

P.S. Или ако се појави Зарни од некаде, нека предложи утре филм, терајте без мене. Ќе ви се приклучам за недела, максимум две.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.731
Поени од реакции
27.718
Мх, мх, мх Фионче имала 18фче, путер.

Солиден беше филмов, иако мјузикли не сакам, немам ни гледано многу, и никогаш нема да добијат повеќе од 8ца од мене.
Имаше континуитет, убава костимографија, глума на место за мјузикл, и музиката ептен добра и заразна.
На пола филм го паузирав нешто, зборев нешо со мајка ми, и ми идеше уз пеење да зборам, лол.
Ми ја изгуби малку поентата кон почетокот на третата третина, кога Фионче се замисли „кој хорор ме чека со тебе фантоме, ти немилосрден убиецу, ама не знам што да правам, дали да дојдам со тебе или со добриов“ nz nz stv tr da se razmisli :S:S tezok izbor :S:S
И ееееееееееептен беше мјузикл. Престануваат и мислиш сега ќе си зборат нормално, АМА...
Значи се толерира 50, 60 па и 70% музика, ама ова беше 90+ у курац.
Али, за „приказнава“ што ја имаше, и добро беше што си тераше уз пеење.
7/10

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Го довлечкав газот во клубот, како што ми рекоа. Бев на одмор, се извинувам нема да се повтори. Имам право да предложувам мислам дека, Фантомот не го гледав ама ќе го гледам заради тоа од кого е предложен инаку немаше.
Филмот што јас го предложувам е Land of Mine, дански историски филм чие дејство е после втората светска војна. Толку знам, не ми е гледан бидејќи ми го препорачаа пред некој ден.
Ќе го изгледам како и сите други филмови. Кој сака нека го гледа кој не нека не расипува просек. Поздрав и се најубаво.

Kajgana Shop

На врв Bottom