Фан Клуб: Вардар

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Орбан инвестира само во места каде што има какво такво Унгарско малцинство, Словачка, Романија, Хрватска, Србија, Словенија... Само незнам по која логика би финансирал во Македонија каде што има само еден полу Унгарец и тоа во азил
Ќе се отворат картите набргу.

ako pamtite i kaj prethodnite glasini cesto se konstruirase nekoe scenario spored koe demek bese logicno navistina da vlezi nekoj vo klubot. na primer katarcite kade sto toa ke bese vo sklop so biznisot so izvorite za voda, a i togas sekogas imase muabeti kao vo klubot zboruvale za toa, nekoj videl negde arapi, stignal avion od katar i ne znam sto uste.

zaradi toa ne gledam kako sega sansata za vlez bi bila pogolema od vo minatoto, se e videno i cueno, ist film so razlicni akteri. i ne kazuvam deka forumdziete tuka lazat, pre mislam deka niv gi lazat. normalno deka koga veke se resile za toj film deka togas ke shirat razni glasini za da izgleda porealno. ke im kazat na trenerite, sekretarite, cistacite, sekretar itn. "da da, navistina ke dojde nekoj od ungarija, ama se uste ne e za vo javnosta" i posle rasipana posta.

edit:
vasiot bivs igrac georg stojanovski uste pred nekoj mesec potpisal vo vtorata liga na emiratite..

Последно уредено:
Орбан инвестира само во места каде што има какво такво Унгарско малцинство, Словачка, Романија, Хрватска, Србија, Словенија... Само незнам по која логика би финансирал во Македонија каде што има само еден полу Унгарец и тоа во азил

Нека инвестира во Вардар , на наредниот попис сите ќе се пишеме Унгарци , проблем ли е тоа :)

Знам дека сме изгорени премногу пати во минатото ама и мене како прилично голем песимиста во вакви случаеви ми изгледа дека оваа шпекулација е најблиску до реалност. Баталете Арапи, Ринат Ахметов, Чеченци и српски мафијаши со кои досега не спојуваа. Унгарците со умисла инвестираат во последниве години во спортот, очигледно размислуваат и малку пошироко од чисто финансиски аспект при тоа. Нешто слично со донациите на Вучиќ на државава последниве години или на пример Моцарт од последнава година-две, скоро и да нема клуб каде не дадоа пари тука. Со тоа што Моцарт за Унгарциве е мала риба. Унгарија е логично и од моментален и од историски аспект да има аспирации за такви инвестиции тука. Нешто слично како турските инвеститори кај браќата.
Логично е и затоа што преку Вардар би имале најлесен пат до Европа, па годинава за во Лига Конференции Слога требаше да победи само еден од Шамрок или Балкани, па со тимот што го имавме под Град Скопје тврдам дека барем една шанса во таков случај ќе искористевме не пак со малку поголема инвестиција. Со ТСЦ и Осијек тешко до таква шанса да дојдат. Мислам дека сите клубови во прва хрватска лига имаат поголем буџет од било кој клуб кај нас, слично е и во Србија претпоставувам, плус таму најголемите клубови се тотално недопирливи за нив.
Ако за оние со кои не поврзуваа претходно сум мислел дека има 1% шанса да не земат стварно, сега сум 49% за да, 51% за дека пак ќе испадне само патка сето ова :D.
Огромен проблем кој и претходно некој го спомна е политичкиот дел без кој сето ова не може да помине кај нас. Односно тоа што сигурно ДУИ и премиерот Артан Груби ќе направат се вакво нешто да не се случи и колкава би била заинтересираноста на помалиот коалиционен партнер во владата СДСМ да ја заврши работата без разлика на такви притисоци.

Знам дека сме изгорени премногу пати во минатото ама и мене како прилично голем песимиста во вакви случаеви ми изгледа дека оваа шпекулација е најблиску до реалност. Баталете Арапи, Ринат Ахметов, Чеченци и српски мафијаши со кои досега не спојуваа. Унгарците со умисла инвестираат во последниве години во спортот, очигледно размислуваат и малку пошироко од чисто финансиски аспект при тоа. Нешто слично со донациите на Вучиќ на државава последниве години или на пример Моцарт од последнава година-две, скоро и да нема клуб каде не дадоа пари тука. Со тоа што Моцарт за Унгарциве е мала риба. Унгарија е логично и од моментален и од историски аспект да има аспирации за такви инвестиции тука. Нешто слично како турските инвеститори кај браќата.
Логично е и затоа што преку Вардар би имале најлесен пат до Европа, па годинава за во Лига Конференции Слога требаше да победи само еден од Шамрок или Балкани, па со тимот што го имавме под Град Скопје тврдам дека барем една шанса во таков случај ќе искористевме не пак со малку поголема инвестиција. Со ТСЦ и Осијек тешко до таква шанса да дојдат. Мислам дека сите клубови во прва хрватска лига имаат поголем буџет од било кој клуб кај нас, слично е и во Србија претпоставувам, плус таму најголемите клубови се тотално недопирливи за нив.
Ако за оние со кои не поврзуваа претходно сум мислел дека има 1% шанса да не земат стварно, сега сум 49% за да, 51% за дека пак ќе испадне само патка сето ова :D.
Огромен проблем кој и претходно некој го спомна е политичкиот дел без кој сето ова не може да помине кај нас. Односно тоа што сигурно ДУИ и премиерот Артан Груби ќе направат се вакво нешто да не се случи и колкава би била заинтересираноста на помалиот коалиционен партнер во владата СДСМ да ја заврши работата без разлика на такви притисоци.
a ozbilno mislis deka za spomnata firma e bitno da imaat makedonski klub vo liga konferencii? iskreno ne gledam sto bi barale vo makedonski klub, sepak za ungarija zboruvame i bez taja firma so nivniot biznis kaj nas da vrti golemi pari nema logika da prezemat nas klub.

cisto od finansiski aspekt isto nema logika bidejki takva firma ako vlezi ne kalkulira so sekoe evro nego kalkulira pogrubo, a vo takov slucaj so liga konferencii (se drugo e tesko i bi bilo isklucok) nema da bide profitabilno.

nekoj ako nacalno treba da vlezi prvoto prasanje treba da bide zosto toa bi go storil, i tuka glasinata za mene veke ne drzi voda (da sakaa da vlezat na nasiot pazar valjda do sega ke imase milion informacii vo vrska so toa i nemase ova so vardar da bide startot, ama kazete ako nesto sum ispustil i sigurno treba da vlezat kaj nas). bi sakal da gresam, no epten sum pesimist.

nekoj ako nacalno treba da vlezi prvoto prasanje treba da bide zosto toa bi go storil, i tuka glasinata za mene veke ne drzi voda (da sakaa da vlezat na nasiot pazar valjda do sega ke imase milion informacii vo vrska so toa i nemase ova so vardar da bide startot, ama kazete ako nesto sum ispustil i sigurno treba da vlezat kaj nas). bi sakal da gresam, no epten sum pesimist.

Се согласувам со тебе, и веројатно сите сме песимисти околу ситуацијава, научени од минатото. Ако има некое логично објаснување зошто унгарциве, или било која странска компанија би имала желба, тоа е ако сакаат да влегуваат во некаков бизнис тука во државава, да имаат некакви придобивки и бенефиции доколку дел од средствата ги пренасочат кон спортот, ако не се лажам имаше и некои такви субвенции за странски компании, ама не сум најупатен.

Инаку, за муабетов со унгарскава компанија и иницијалните контакти имаше муабет уште пред месец дена од раководниве луѓе во Вардар, ама немаше ништо низ медиуми, а последните информации што ги имаат и тренерите и играчите е дека договорот е пред склучување и дека би превземале на почеток на јануари после празниците. Ама како што и напомена ти во некој претходен пост, се ова може да е мачкање очи и одолговлекување и залажување со играчите со оглед на ситуацијата во клубот.

i bez taja firma so nivniot biznis kaj nas da vrti golemi pari nema logika da prezemat nas klub.

На тоа и мислев кога го напишав овој дел
Сигурно дека ваква инвестиција е можна само со одредени бенефиции за фирмата во државава, наивен е било кој што мисли дека само така би дале пари, посебно па ние што веќе еднаш го гледавме филмот Самсоненко.
За другиот дел каде што си спомнал зошто би сакале да го внесат во Лига Конференции, никаде јас не спомнав дека нив крајна цел би им била Лига Конференции туку ја спомнав како лесно достижна цел за клубот, Лига Европа е малку потешка ама исто така не е нешто недостижно како што видовме и пред некоја година, плус што сега и со испаѓање од квалификации ЛШ продолжуваш со ЛЕ квалификации што не беше случај во време на Самсоненко и ние фактички во првиот обид да се пласираме во ЛЕ, се пласиравме :). После Апоел и Динамо одма ги завршивме квалификациите (ова чисто како пример го спомнувам, не ме фаќај одма за збор Да бе ти мислиш еднаш си се пласирал од прва во ЛЕ и секогаш ќе се случува тоа, Фенербахче еднаш во 10 години се победува). Еднаш кога ќе се пласираш и многу полесно е потоа да си во игра за влез таму пак. Кога ќе ми текне само колку беше лесна ждрепката за пласман во ЛЕ групи сезоната потоа кога завршивме втори и игравме во прво коло со Пјуник... ама веќе тогаш се растураше клубот и јасно беше дека Самсоненко веќе не дава пари.
И не знам зошто стално тврдиш дека е неисплатливо да се инвестира па макар и се пласирале во Европа. Како што гледам наградата за пласман во ЛК каде ете Слога беше толку блиску до пласман е 3 милиони евра. Дур бевме под Град Скопје еден милион евра ни беше буџет, па пак ќе кажам апсолутно сум сигурен дека да имало ЛК тогаш и да бил квалификацискиот ситем ист како сега ние ќе стигневме со тој тим во групи. Плус бонуси за секој освоен бод, а колку е полесно да го направиш тоа со Клуж, Сиваспор, Славија Прага тип на противници него ли со Зенит и Сосиедад да не зборам.
Нека биде и 1,5 или 2 милиони буџетот или и повеќе, апсолутно сум сигурен дека со добар план можеш да испаднеш и во плус во фудбалот со начинот на кои ги смени УЕФА квалификациите пред некоја година (и за кое сум сигурен дека голема улога има и ова што го спомнав сега).

Сигурно дека ваква инвестиција е можна само со одредени бенефиции за фирмата во државава, наивен е било кој што мисли дека само така би дале пари, посебно па ние што веќе еднаш го гледавме филмот Самсоненко.
За другиот дел каде што си спомнал зошто би сакале да го внесат во Лига Конференции, никаде јас не спомнав дека нив крајна цел би им била Лига Конференции туку ја спомнав како лесно достижна цел за клубот, Лига Европа е малку потешка ама исто така не е нешто недостижно како што видовме и пред некоја година, плус што сега и со испаѓање од квалификации ЛШ продолжуваш со ЛЕ квалификации што не беше случај во време на Самсоненко и ние фактички во првиот обид да се пласираме во ЛЕ, се пласиравме :). После Апоел и Динамо одма ги завршивме квалификациите (ова чисто како пример го спомнувам, не ме фаќај одма за збор Да бе ти мислиш еднаш си се пласирал од прва во ЛЕ и секогаш ќе се случува тоа, Фенербахче еднаш во 10 години се победува). Еднаш кога ќе се пласираш и многу полесно е потоа да си во игра за влез таму пак. Кога ќе ми текне само колку беше лесна ждрепката за пласман во ЛЕ групи сезоната потоа кога завршивме втори и игравме во прво коло со Пјуник... ама веќе тогаш се растураше клубот и јасно беше дека Самсоненко веќе не дава пари.
И не знам зошто стално тврдиш дека е неисплатливо да се инвестира па макар и се пласирале во Европа. Како што гледам наградата за пласман во ЛК каде ете Слога беше толку блиску до пласман е 3 милиони евра. Дур бевме под Град Скопје еден милион евра ни беше буџет, па пак ќе кажам апсолутно сум сигурен дека да имало ЛК тогаш и да бил квалификацискиот ситем ист како сега ние ќе стигневме со тој тим во групи. Плус бонуси за секој освоен бод, а колку е полесно да го направиш тоа со Клуж, Сиваспор, Славија Прага тип на противници него ли со Зенит и Сосиедад да не зборам.
Нека биде и 1,5 или 2 милиони буџетот или и повеќе, апсолутно сум сигурен дека со добар план можеш да испаднеш и во плус во фудбалот со начинот на кои ги смени УЕФА квалификациите пред некоја година (и за кое сум сигурен дека голема улога има и ова што го спомнав сега).
И мене едино ми мути вода што Орбан и компанија не се блиски со актуелнава власт, ама може и тука лежи зајакот. Којзнае...
Иначе ја сум уверен дека со правилна и домаќинска работа, Вардар има потенцијал и може да биде рентабилен клуб. Само колку има искрена желба...

vidi, muabetot mi e deka za takva kompanija ne e ni bitno dali klubot e profitabilen. liga konferencii ili EL, za niv toa sekako se kikiriki. spored mene takva kompanija vleguva od politicki pricini. kaj osijek i backa topola zaradi toa sto se blisku do ungarija i tamu sakaat da go zgolemat vlijanieto na ungarija. no ungarija ne e turcija, kina ili SAD, nitu ni se komsii. ungarija e drzava so 10 milioni ziteli i finansiski evropski prosek. ne se tie do tolku mokni da se zamaraat so drzava kako makedonija bidejki vo makedonija nikogas nema da bidat faktor. edina logika za vlez e firmata da ima nekoj biznis plan za makedonija i vardar da bi odel vo paket, no so ogled na toa sto SDSM se uste e na vlast ne gledam momentalno takvo scenario.

za toa kolku e profitabilno vo makedonija. stve zabelezale deka postojano tvrdam deka vo makedonija ne e profitabilno. go tvrdam toa od pricina sto istovremeno samo eden klub moze da bide sampion na makedonija. logicno. koga ljugeto vodat matematika deka bilo profitabilno togas matematikata startuva najcesto so muabet za aktuelniot sampion, momentalno shkupi. arno, ama sto e so drugite klubovi? so budget od 1,5 do 2 milioni tuka negde si so shkendija i shkupi i so toa nema garancija za titula nego najcesto ke bide tesno. i tuka e problemot. da, sampionot na makedonija so noviot sistem ima realisticn sansa da stigne do liga konferencii, no za tie koi ne se sampioni e tesko i ako ne vlezat ke bidat vo debel minus. vo blag plus bez grupna faza mozat da bidat klubovi kako gjorce i rabotnicki koi rabotat so niski budgeti, pa ako minat edno kolo ili po novo go osvojat kupot (togas startuvas pokasno i imas povisoko premija odkolku za prvoto kolo) recisi si gi vratile parite, se povise im e plus.

jas ne kazuvam deka ne e mozno da se prezivee i da se ostvari skromna dobivka, postojano da se napreduva, no realnosta e deka koga se vo igra povise pari kaj nas zavrsuva domakinskoto/cesnoto rabotenje. pisuvam vo temata na vardar, najdobar primer za toa kolku se kradi koga vo eden klub se vrtat povise pari. klubot bukvalno go iscicaa menageri, fudbaleri, sportska uprava itn. problemot e sto facite koi kruzat vo nasiot fudbal ne se cesni, koj i da go postavis sto pogolem ke bide budgetot povise ke kradi. nekoj direktno, nekoj indirektno. indirektno i vo smisla sto mislat ili sakaat da mislat deka ne kradat nego pravat nesto za sto tvrdat deka e normalno rabotenje. kako primer neopravdano visoka plata, so nekoj fudbaler deka se bliski ke mu dadat plata od 12.000 iako istiot i za 9.000 bi igral. sekako kako sto znaete kaj takvi raboti ima i direktno kradenje kade sto na hartija se potpisuva debel dogovor i posle parite se delat megu fudbalerot, agentot, sportskiot direktor i/ili trenerot.

ne deka toa go nema i vo golemite fudbalski sredini, i tamu ima eden kup shemi posebno preku transferite. najcesto transferite kade sto javnosta se cudi zosto igracot e tolku skap, a vo praksa involviranite preku razni kanali go delat visokot megu sebe. takvi sranja ima od PMFL do PL.

vo drzava kako makedonija kade sto predizpoziciite se losi mora epten domakinski da se raboti za da bide uspesno i toa kaj pogolemi ambicii za zal e recisi naucna fantastika. barem jas toa go mislam potpirajki se na moeto iskustvo, sreken bi bil nekoj da me iznenadi i so toa demantira.

Феноменално објаснување на @nsan и тука треба да заврши секоја натамошна дискусија.

Инаку, овие унгарциве сакаат да бидат фактор на пазарот со електрична енергија во Македонија, ама тоа е малку потешко остварливо во моментов. Имаат учествувано по тендери во минатото во Македонија, али во однос на снабдувачи има еден куп други подоминантни фирми во регионов. Плус ДУИ и СДС на големо влегуваат во тој бизнис. Од друга страна, Орбан е другарче на Грујо, на милион сопки би налетал унгарскиот спонзор со моменталната власт.

Се клади ли некој еве во пиво да речеме дека работава ќе се дотера до крај? Јас давам 15 јануар задња дата за се да се среди.

ti veruvas deka ke vlezat do 15ti?

Сликава пред година-две беше ставена од некого на форумов
Тогаш Катар беше 102% сигурен инвеститор

Attachments

• 18E7C064-E3B5-462C-9E48-1B4B77B88F5A.jpeg
    18E7C064-E3B5-462C-9E48-1B4B77B88F5A.jpeg
    350,7 KB · Прегледи: 27

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom