TRI KOVERTE KOJE SU PROMENILE LIVERPOOL
- Davno beše ta sezona 1989/1990, kada je veliki Liverpul uzeo svoju poslednju titulu u engleskom šampionatu. Dotadašnji apsolutni fudbalski vladar na Ostrvu je upisao svoje ime 18. put na listi osvajača tadašnje još Prve divizije (danas Premijer liga prim. aut.), mnogo više od prvog pratioca Arsenala (10) i Mančester Junajteda (8).
Čak 24 godine traje prokletstvo tima sa Enfilda, ali navijači Crvenih se nadaju da bi ove sezone to moglo da se promeni. Uspeli su da zadrže svog najboljeg igrača i strelca Luisa Suareza, koji sjajno igra u paru sa razigranim Danijelom Staridžom – odlično su započeli godinu u kojoj se posle 11 kola nalaze na drugoj poziciji Premijeršipa. Na klupi imaju i veoma talentovanog i harizmatičnog trenera iz Severne Irske Brendana Rodžersa, koji je ukomponovao ekipu na fantastičan način.
Na kormilo Redsa stigao je pred početak prošle sezone, posle sjajne dve godine u velškom Svonsiju, koji je uspeo da uvede u najjaču ostrvsku ligu. Tada je zamenio velikog Kenija Dalgiša, miljenika navijača sa Mersisajda, pa samim tim nije mogao da pokupi sve simpatije odjednom. Niko mu nije davao previše šansi, očekivao se brz krah 40-godišnjeg stratega, međutim... Iako mu prva sezona nije bila bogzna kako uspešna, već tada je učinio mnogo, kako za sebe tako i za ekipu.
Jedan od najvećih i najzanimljivijih Rodžersovih poteza ostao je zabeležen u dokumenatrnom filmu koji kroji priču o timu sa severozapada Engleske “Biti Liverpul“ (Being Liverpool). Brendan je na početku prošle sezone odradio sjajni trik sa kovertama koji je prvobitno primenio Ser Aleks Ferguson davne 1993. godine, kada je hteo da se osigura kako njegov tim ne bi ispustio tiulu koja je na Old Traford stigla posle posta od 25 godina.
Naime, menadžer tima sa Enfilda je ušao u svlačionicu pred početak sezone držeći motivacioni govor i mašući sa tri koverte. Rekao je timu:
"Kada sam stigao ovde i potpisao za Liverpul, prvo sam izanalizirao ceo stručni stab, klub i igrače. U ove tri koverte nalaze se imena ljudi koji će nas izneveriti tokom predstojeće sezone – u borbi za titulu, u timskom duhu, u svemu", ali je odmah probao da uveri igrače da to ipak nije niko od njih.
"Međutim, iako ja znam čija su imena ovde napisana, na vama je da me razuverite u to i da mi pokažete da to ustvari nije niko od vas", ubedljiv je bio Brendan Rodžers.
Iako je prvu sezonu završio na sedmoj poziciji i nije uspeo da se domogne Lige šampiona, očigledno je svoj uticaj i harizmatičnost uspeo da prenese na ekipu za ubuduće s obzirom na to kako Crveni napreduju sada.
Koristeći se malo i neznanjem istorije svojih igrača, priznao je da je uradio apsolutno istu stvar kao i Ferguson pre 20 godina. Otkrio je da u kovertama nije bilo ničijeg imena. Imao je apsolutno poverenje u ceo tim, pa čak i u nestašnog i ludog Luisa Suareza, za kojeg je rekao da se vratio kao apsolutno drugačiji čovek posle suspenzije od 10 mečeva zbog ujedanja Branislava Ivanovića.
Očigledno je da Rodžers radi sjajan posao u Liverpulu i zasad pokazuje ozbiljne ambicije da prekine prokletstvo Crvenih i najzad donese titulu u englesku luku.
"Kad god počinjete neku sezonu, ne ulazite sa ciljem da budete treći ili četvrti, uvek idete na to da budete prvi, da budete najbolji. Mi ćemo pokušati da budem najbolji što možemo", rekao je trener Liverpula.
Zasad mu ide dobro…