Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

• Креатор на темата Креатор на темата ASimov
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки, ако некому му треба изработка на вториот проект по АОК, може да ми пише, да му испратам контакт, другарка ги прави :)

И јас исто ако има заинтересирани :))

Знае ли некој како оди точно процедурата за пракса ? Дали може да ми се случи да неможам да запишам 5ти или 6ти семестар ако сум немал поминато 1 месец на пракса ?

Знае ли некој како оди точно процедурата за пракса ? Дали може да ми се случи да неможам да запишам 5ти или 6ти семестар ако сум немал поминато 1 месец на пракса ?
На крај пред дипломирање ти проверуваат дали имаш во досие три месеци пракса. Ја сум 6ти семестар, а уште немам однесено документ дека сум била на пракса.

Ако на некој му треба помош за спремање на испити или колоквиуми по предметите: Бази на податоци и Интернет технологии нека ме контактира во ПП. Исто и за проектите кои треба да се изработат.

Има ли некој пример задачи (од теоретскиот дел) за втор колоквиум по Вештачка Интелигенција ? Или барем да каже што како се паднало.

Има ли некој пример задачи (од теоретскиот дел) за втор колоквиум по Вештачка Интелигенција ? Или барем да каже што како се паднало.
Втор теоретски колоквиум од лани

1. Трите основни типови расудување.
2. /
3. Кога е точна индукцијата
4. Недостатоци на исказното сметање
5. Унификација
6. Што е целта на сколемизацијата
7. Видови расудување
8. Основни компоненти на онтологијата
9. Врска меѓу логиката и веројатноста
10. Што е машинско учење?
11. Скицирај трислојна невронска мрежа
12. Видови учење според повратната информација.
13. Најброј три од 5те вида учење на агент

Резолуција:
А, Б и Ц се слончиња.
А е розов.
Б е сив и го сака Ц.
Ц е сив или розов, не и двете заедно и го сака А.

Дечки едно прашање за АОК ако може, би го решил но незнам кои би ми биле состојбите :D
На пример, нека е дадена секвенцата 01010 и нека на 1 влез, на пример, доаѓа
низата 00010101010101111, и сеа излезот ќе ни биде 1 ако е комплетирана секвенцата.
Сеа ме интересира само кои ќе бидат почетните состојбите(Q).
(можеби: А- премин од 0 во 1, Б-премин од 1 во 0, В-последователни 0, Г-последователни 1) или грешка сум :unsure: ?

Некој што слуша Теорија на информации ако има решение на последната лабораториска вежба (6-та) ако сака да ми ја прати. Однапред благодарам :)

Оперативни за усното за втор колоквиум некој да сподели некои посвежи прашања , од лани или година пред тоа?

АОК задачи од втор колоквиум има некој?

Дечки едно прашање за АОК ако може, би го решил но незнам кои би ми биле состојбите :D
На пример, нека е дадена секвенцата 01010 и нека на 1 влез, на пример, доаѓа
низата 00010101010101111, и сеа излезот ќе ни биде 1 ако е комплетирана секвенцата.
Сеа ме интересира само кои ќе бидат почетните состојбите(Q).
(можеби: А- премин од 0 во 1, Б-премин од 1 во 0, В-последователни 0, Г-последователни 1) или грешка сум :unsure: ?
Не знам дали правилно си го сфатил/а принципот. Имаш неколку состојби на пример 4, и бидејќи имаш по еден влез, тоа значи дека имаш две можни опции за наредната : 0 или 1.
Затоа си поставуваш почетна состојба, нека се вика А, и тоа е состојбата во која чекаш 0 да имаш на влез. Моментот е откако ќе дојде 0 на влез, треба да дефинираш во која состојба ќе премине автоматот за 0, а во која за 1. Според твојот пример за 1 на влез ќе премине од состојба А во состојба Б, а за 0 на влез ќе премине од состојба А во состојба А. Истото и за Б, дефинираш во која состојба ќе оди за 1, во која за нула..

Некој што спрема теорија по ОС, или некој ако знае, да сподели што е изгладнување? Гледам во презентациите не е спомнато никаде а го има во сите испитни прашања.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom