- Член од
- 16 јули 2021
- Мислења
- 1.889
- Поени од реакции
- 3.472
Прво да ти направам факт чек, во хаити е нешто као 70 на 100К и расте и не е мирно место затоа што има многу насилство, не поради стапката на убиства. Во Финска е опасно според вас само ако Финец ти падне врз глава, зашто толку многу паѓале. Ете гледаш како се извртуваат работите лесно. Има голема разлика човек да е опасен по себе и околина. Некој од хаити може да повреди многу луѓе и да суреди 2-3ца пред да некој поголем мајстор да му пресуди на него. И дали имам претстава колку е 15 на 100К, да, имам, тоа е 1.5 на 10К, и што, тоа е многу? Сакаш да играме лотарија? Секој ден давај ми 100 денари, за премија од милион, а шансата ти е 1.5 во 10000? Прифаќаш? Очигледно е висока шанса. Пак ќе кажам, со оглед на тоа сонце што не гледаат онде, и добри се. Кажав и погоре, со тековна ситуација, се смениме ли само локациски, ќе изгледаме ко самурајска јапонија со харикири на секој чекор. Ја знам едно 5-6 души кои веќе имаат депресија, но не сме таков ментален склоп, нема да посегнат по себе, најверојатно ќе се уништат со алкохол и дроги.Чисто ме занима, пошто постојано го вртиш ова паѓаат од небо, колку е многу за тебе1 на 10? Дали имаш ти претстава колку е 15 на 100к?
Знаеш дека и во Финска и во Македонија бројот на убиства е 1 на 100к? Дека разликата од 1 до 15 е разлика меѓу Финска и Гватемала?
И кажи ми, секој втор ли го убиваат во Хаити со 20 убиства на 100к? Ти звучи на мирно место?
На крај не знам што сакате да постигнете. Беше кажано голем проблем, ете повели статистика, нит леб јаде нит вода пие. Ајде после, ние сме посреќни семејства дружби сонце домати и сирење. Пак нашите самите не се осеќаат среќни за да стигнат едни финци утепани од облаци, и тоа сами, човече, дури и не проработел оној наш викај ура инает и да дадат 10 на сите прашања. Што повеќе да ви кажам. Вие убедувате тука како сме посреќни а нашите сограѓани што ги земале за фокус група, не го гледале тоа така очигледно. Јас ви давам статистики, вие ја интерпретирате по друг начин, да излезете прави. Пробувам да дебатирам неутрално, вие пробувате да ја свртите на ваше.
Добро, еве, капитулирам, ние сме посреќни, само насмеани луѓе гледам околу себе по улици, нема нервозни шофери, финските пијандури гомна да ни јадат на нашиот исполнет и одличен животен стил со огромни семејства што не обожаваат и со пријатели пред кооперација важно со добар домат
1 на 10? Дали имаш ти претстава колку е 15 на 100к?