Етнички смени

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
градот може да бара услуги од Полицијата...
Никој не е обврзан да бара услуга од полицијата. Полицијата е тука да го штити законот, дури и кога не го бара тоа никој од нејзе. Едноставно затоа постои, затоа зима плата - да се осигура дека сите закони се почитуваат. Услуга јас од тебе можам да побарам да ми позајмиш 1000 евра, услуга од полицијата не барам ако ти ме кршиш од ќотек а таа онаму гледа. Е сега, ако полицијата не превзима ништо (а власта министрува со нејзе), додека пак непознати невладини организации бараат делба (кои власта ги финансира и всушност не ни постојат со регистрација, канцеларии, статут и останато која ја прави една невладина организација да е токму тоа) на учениците... Јас пак јавно се запрашувам: дали и зошто вакви инциденти и требаат на власта и каква корист има од нив?

И? Шокур етнички смени? Албанците прва смена и обратно? Меѓу смени нема да се здробат од ќотек? Или тогаш образованието ќе рече "Се оградуваме од било какви инциденти што се случиле вон училишниот двор"

ФАКТ Е ДЕКА се дур не се средат мозоците на учениците т.е. се додека нивните родители масовно почнат да ги едуцираат (да да домашна култура) за тоа колку е лошо да има омраза ќе се случуваат ваквите лајнарии. Нема начин да образованието го реши овој така наречен проблем. И од двете страни гзовите не се мирни и се случуваат конфликти.

Средношколците кои вчера во Скопје оддржаа прес-конференција за да објаснат зошто сакаат етнички смени, тоа го направија со поддршка од некои невладини организации од Струга. Две од тие организации, „Мак сонце“ и „Младински форум“ од Струга, беа таму со нив во Скопје, информира „А2“.
„Младински форум“ од Струга воопшто не е регистрирана во Државниот централен регистар, а никој од луѓето од граѓанскиот сектор не знаат и не чуле за таква организација.
Од друга страна, „Мак сонце“ постои и е регистрирана. Тие годинава од буџетот на Владата за невладини организации добиле 310.000 денари за да реализираат проект.
Екипа на „А2“ тргна да го бара „Мак сонце“. На адресата под која се регистрирани во Централниот регистар, нивно седиште немало. По извесно време ги пронајдоа, но на друго место. Во мала просторија, тие делат канцеларија без телефонски број со една туристичка агенција.
Интересно е што луѓето кои живеат во околината на оваа канцеларија, воопшто не слушнале за „Мак сонце“, единствено ја познаваат туристичката агенција.
„А2“ го побара и претседателот на „Мак сонце“ и тој единствено дал објаснување зошто ги поддржува етничките смени, велејќи дека не биле етнички, туку јазични.
Инаку, што се однесува за проектот за кој тие добиле пари од владата, тој бил за зајакнување на капацитетите за интеграција на младите.
Меѓутоа, во Законот за здруженија на граѓани и фондации, во член 4, стои дека доколку се утврди дека организациите поттикнуваат верска, етничка и национална нетрпеливост, јавниот обвинител треба да поведе постапка и да испита дали тие понатаму можат да продолжат да функционираат така.
„А2“ го побара и јавниот обвинител од Струга за да види дали тој ќе поведе постапка, но тој денеска бил болен.
Инаку, жителите на Струга ги информирале „А2“ дека биле изненадени кога на телевизија меѓу средношколците од Струга, кои оддржуваа прес-конференција, виделе и такви кои учебната година ја завршиле лани или две-три години порано.
Интересно е што кого и да се праша од надлежните за ситуацијата во Струга, ќе кажат дека политика нема,но кога ќе се побара изјава од некого, никој не сака да зборува, велејќи дека не сака да се меша во политика.
И средношколците од Струга одлучуваат да не даваат изјави, затоа што се плашат да зборуваат, а се плашат токму од политиката.Извор А1
Ај да ве просветлам во врска со ова....

МАК СОНЦЕ воопшто не постои што е и докажано. Истите тие луѓе кои се појавија на ТВ се членови на "НЕВЛАДИНАТА" ( ЧИТАЈ ВЛАДИНА ) организација "ОКО" од Струга која е регистрирана токму од ВМРО-вски функционер во Струга, и која владините и странските донации автоматски ги дава на државата, т.е. ги пика в џеб. Значи, тоа мак сонце и такви срања не постојат.

Од друга страна, само еден присутен од тие што дадоа изјава беше 20-годишен, кој годината ја заврши пред две години, ама не во СТРУГА туку во Охридското куварско средно училиште. Истиот е поставен како координатор на целата ситуација само поради стравот кој постои кај сегашните ученици дека доколку излезе некој како водач, автоматски ќе биде избркан од школото, што и се случи минатата година. На ученик од 3та година му беше предложено сам да си ги земе документите, во спротивно ќе биде најригорозно санкциониран т.е. избркан, и без право на друг упис во некој друг град во Македонија.

Фактички, ЦЕЛИОТ СЛУЧАЈ ВО СТРУГА, значи сите тие состаноци и такви глупости во врска со барањата за етнички смени се земени во РАЦЕТЕ НА активистите на Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПНЕ, т.е. од обично барања на СИТЕ ученици за етнички смени, случајот завршува да се води низ ВМРО-ДПНЕ.

МАК СОНЦЕ воопшто не постои што е и докажано. Истите тие луѓе кои се појавија на ТВ се членови на "НЕВЛАДИНАТА" ( ЧИТАЈ ВЛАДИНА ) организација "ОКО" од Струга која е регистрирана токму од ВМРО-вски функционер во Струга, и која владините и странските донации автоматски ги дава на државата, т.е. ги пика в џеб. Значи, тоа мак сонце и такви срања не постојат.

Од друга страна, само еден присутен од тие што дадоа изјава беше 20-годишен, кој годината ја заврши пред две години, ама не во СТРУГА туку во Охридското куварско средно училиште. Истиот е поставен како координатор на целата ситуација само поради стравот кој постои кај сегашните ученици дека доколку излезе некој како водач, автоматски ќе биде избркан од школото, што и се случи минатата година. На ученик од 3та година му беше предложено сам да си ги земе документите, во спротивно ќе биде најригорозно санкциониран т.е. избркан, и без право на друг упис во некој друг град во Македонија.

Фактички, ЦЕЛИОТ СЛУЧАЈ ВО СТРУГА, значи сите тие состаноци и такви глупости во врска со барањата за етнички смени се земени во РАЦЕТЕ НА активистите на Унијата на Млади Сили (УМС) на ВМРО-ДПНЕ, т.е. од обично барања на СИТЕ ученици за етнички смени, случајот завршува да се води низ ВМРО-ДПНЕ.

Па ...самиот си кажа, не ете ти низ болдирано. Не знаш што не ти е јасно веќе :):)

Па ...самиот си кажа, не ете ти низ болдирано. Не знаш што не ти е јасно веќе :):)
Јасно ми е мене уште од порано. Кога политиката меша прсти, а тоа е позачестено последно време, никаде не оди работата. Постов повеќе покажува револтираност од моја страна, и од страната на многуте ученици во Струга.

Aaaaaaaaaaa, taka li? Znaci ipak celo vreme sum bil vo pravo, a? :):)

... ne e resenie toa sto go pravite...izmanipulirani ste:toe:
...
Patem, nevladini organizacii im ja finansirale pres-konferencijata a? Aha, da, zimi petelot.

Фрчкоски: Рамковен и за Македонците во Струга

Претседателскиот кандидат Љубомир Фрчкоски случувањата во Струга, односно поделбата во образованието по етничка основа, го оцени како многу лош знак, кој е последица од долготрајно пропаѓање на МВР да обезбеди безбедност на македонските ученици. Поделбата на класовите на македонски и албански, како решение, според Фрчкоски, е ситуација на свршен чин.

- Треба да се биде многу внимателен со мултикултурните средини и мора да се обезбеди лична безбедност на луѓето. Нормално, тоа им е важно - смета Фрчкоски.

Тој порача дека она што се правеше за правата на Албанците со рамковниот договор, треба да се прави и со Македонците во општините каде што се малцинство.

Фрчкоски: Рамковен и за Македонците во Струга

Претседателскиот кандидат Љубомир Фрчкоски случувањата во Струга, односно поделбата во образованието по етничка основа, го оцени како многу лош знак, кој е последица од долготрајно пропаѓање на МВР да обезбеди безбедност на македонските ученици. Поделбата на класовите на македонски и албански, како решение, според Фрчкоски, е ситуација на свршен чин.

- Треба да се биде многу внимателен со мултикултурните средини и мора да се обезбеди лична безбедност на луѓето. Нормално, тоа им е важно - смета Фрчкоски.

Тој порача дека она што се правеше за правата на Албанците со рамковниот договор, треба да се прави и со Македонците во општините каде што се малцинство.
Da daj da umrish , kako e mozno vakvi da dobivat glasovi so vakvi izjavi?!
Ramkoven za makedonci u svoja drzava? Dali si normalen bolesnik eden i da te ebaa taa multietnicka.

Овај излеа заборават колку неговиот пријател Бучко е популарен во Струга!

Струга е македонски Град !
ТОЛКУ !

Овај излеа заборават колку неговиот пријател Бучко е популарен во Струга!

Струга е македонски Град !
ТОЛКУ !
Јас како македонец ќе ти речам дека се чувствуам како припадник на некое малцинство, а не како стружанин, и граѓанин на ова Македонијава. Затоа, ВО МОМЕНТОВ Струга е албанска, а мали шанси имаме доколку се случи некое чудо на избориве.
Aaaaaaaaaaa, taka li? Znaci ipak celo vreme sum bil vo pravo, a? :):)
не ми имаше паднато во око некогаш, што значи дека никогаш не сум демантирал нешто вакви. :) Ние што сме изманипулирани, сме. Но, манипулација постои и кај нас и кај албанците, но кај нив таа е на многу поголемо ниво, што и не ми изгледа на манипулација, туку како желба од нивна страна за такви дејствија.

Мислиш Албанците
Ncuk, bugarite.

не ми имаше паднато во око некогаш, што значи дека никогаш не сум демантирал нешто вакви. :) Ние што сме изманипулирани, сме.
Ne rekov deka ti si me demantiral, ama nekoi da, od petni zili se trudea i toa, pa duri i za smesen i neracionalen me proglasija. :toe:

A od druga strana, poveke od ocigledno e deka celava frka koja se desava denovive vo struga e so politicka pozadina.

Ncuk, bugarite.

Ne rekov deka ti si me demantiral, ama nekoi da, od petni zili se trudea i toa, pa duri i za smesen i neracionalen me proglasija. :toe:

A od druga strana, poveke od ocigledno e deka celava frka koja se desava denovive vo struga e so politicka pozadina.
:tv:
Sekogash se vrshi nesto nad makedoncite ima politicka pozadina amo koga e nesto protiv albancite sto vi smeta odma ima etnicka pozadina.
Umni ste vie sto uste nekoj ovde vi veruvat na vashite propagandi i lagi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom