Етнички смени

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
A kolkava treba da bide pauzata megju smenite?? Tri saata?

Za da ne se nacekate vo skolski dvor?

A be, ajde. Ova e se rezirano od debilitantni krelci so cel dounistuvanje na drzavata!
Напротив. Слушни ја мојата теза..... Ситуацијата е таа, и со новите тепачки се вкоренува стравот во учениците, и повеќето од нив решението го гледаат во запишување ( читај бегање ) во другите градови од страв, што донекаде е и нормално. Етничките смени, барем според мене би ги изоставиле овие проблеми на македонскиот ученик, така што би бил помирен, и би немал толку страв од учениците албанци. Две различни реакции се моментално присутни кај учениците. Едните кои биле тепани ( начекувани сами ) се изреволтирани и сакаат да се степаат со албанците повторно за да им докажат кој е посилен, другите пак се плашат и бегаат.

Другиот план според луѓето со розови наочари, е прифатлив но не може да се воспостави овдека. Да се подобрат меѓуетничките односи со интеракциски планови и проекти, но РЕАЛНО како што гледам тука нема желба од албанска страна. Јас и неколкуте кои се запознаени со ваквите проекти сакаат да се дружат со албанците, но од нивна страна не гледаме некоја заинтересираност. Затоа, единственото можно решение во Струга за училиштата е Еничките смени, кои се повеќе и повеќе невозможни ми се гледаат.

Според неодамнешните изјави на директорот на ИБРАХИМ ТЕМО, каде е и главниот проблем, иако се е централизирано во НИКО НЕСТОР, вели: "Немам намера ни кога ќе се изградат дополнителните училници да ги поделам учениците. Единствената цел е градоначалник-Македонец" ( така му е наредено од партија ). Сите ученици се залажени дека ќе биде поделбата, што според мене е невозможна се дури не поминат изборите. ТИЕ дополнителни училници што се градат, се само поради 11 нови албански паралелки што се очекуваат догодина да се запишат во гимназијата. Училниците се градат најмалку за делба, што и тоа нема да биде решение, бидејќи тие се множат ли се множат. КомитаМКД го кажа решението за кое "како глувци" го бараат македонските професори од страв дека ќе бидат избркани од работа.

Ете таква е ситуацијата во Струга, единствено што бараме ние е подршка од цела Македонска јавност за да се реши овој проблем еднаш засекогаш. Се очекува штрајк на учениците македонци од двете школи во понеделник, доколку не се најде конечно решение за проблемот во текот на наредниве неколку дена.
A kolkava treba da bide pauzata megju smenite?? Tri saata? Za da ne se nacekate vo skolski dvor?
ТЕПАЧКИ никогаш немало ниту ќе има надвор од дворот, бидејќи 99% од тепачките се иницирани од професорите албанци членови на политичките партии, кои како што имам наведено од порано, го разработуваат планот за ГОЛЕМА АЛБАНИЈА ( низ тивкото етничко чистење -"Македонцки" ), што на некои им звучи смешно, но сакам да ги видам за 10 години што ќе речат.

Dete, zemete be ucete.

Ako uste ednas vi dojde momata so vegite na gosti, kazete i deka sakate 24 casovna prisutnost na 30-tina policjaci ( 15 albanci, 15 makedonci ) vo ucilisteto, i ne tupete go mnogu.

Dete, zemete be ucete.

Ako uste ednas vi dojde momata so vegite na gosti, kazete i deka sakate 24 casovna prisutnost na 30-tina policjaci ( 15 albanci, 15 makedonci ) vo ucilisteto, i ne tupete go mnogu.

Уживај ние изгубените денови ќе ги одиме во сабота,тоа да не се секирате.И што ак имат 30 полицајци, еве и сега имаше обезбедување и пак никому ништо. Човек одиме на училиште,не во затвор!!

Ако сте за дискусија на ниво ајде да дискутираме,а не вака јебига само со постови без врска се спамира темава.

Напротив. Слушни ја мојата теза..... Ситуацијата е таа, и со новите тепачки се вкоренува стравот во учениците, и повеќето од нив решението го гледаат во запишување ( читај бегање ) во другите градови од страв, што донекаде е и нормално. Етничките смени, барем според мене би ги изоставиле овие проблеми на македонскиот ученик, така што би бил помирен, и би немал толку страв од учениците албанци. Две различни реакции се моментално присутни кај учениците. Едните кои биле тепани ( начекувани сами ) се изреволтирани и сакаат да се степаат со албанците повторно за да им докажат кој е посилен, другите пак се плашат и бегаат.

Другиот план според луѓето со розови наочари, е прифатлив но не може да се воспостави овдека. Да се подобрат меѓуетничките односи со интеракциски планови и проекти, но РЕАЛНО како што гледам тука нема желба од албанска страна. Јас и неколкуте кои се запознаени со ваквите проекти сакаат да се дружат со албанците, но од нивна страна не гледаме некоја заинтересираност. Затоа, единственото можно решение во Струга за училиштата е Еничките смени, кои се повеќе и повеќе невозможни ми се гледаат.

Според неодамнешните изјави на директорот на ИБРАХИМ ТЕМО, каде е и главниот проблем, иако се е централизирано во НИКО НЕСТОР, вели: "Немам намера ни кога ќе се изградат дополнителните училници да ги поделам учениците. Единствената цел е градоначалник-Македонец" ( така му е наредено од партија ). Сите ученици се залажени дека ќе биде поделбата, што според мене е невозможна се дури не поминат изборите. ТИЕ дополнителни училници што се градат, се само поради 11 нови албански паралелки што се очекуваат догодина да се запишат во гимназијата. Училниците се градат најмалку за делба, што и тоа нема да биде решение, бидејќи тие се множат ли се множат. КомитаМКД го кажа решението за кое "како глувци" го бараат македонските професори од страв дека ќе бидат избркани од работа.

Ете таква е ситуацијата во Струга, единствено што бараме ние е подршка од цела Македонска јавност за да се реши овој проблем еднаш засекогаш. Се очекува штрајк на учениците македонци од двете школи во понеделник, доколку не се најде конечно решение за проблемот во текот на наредниве неколку дена.
ТЕПАЧКИ никогаш немало ниту ќе има надвор од дворот, бидејќи 99% од тепачките се иницирани од професорите албанци членови на политичките партии, кои како што имам наведено од порано, го разработуваат планот за ГОЛЕМА АЛБАНИЈА ( низ тивкото етничко чистење -"Македонцки" ), што на некои им звучи смешно, но сакам да ги видам за 10 години што ќе речат.

Уште еднаш ќе се повторам, со етничките смени само привремено се решава проблемот...
Ако некој решил (а очигледно има такви) да бегате тогаш повторно ќе бидете пречекувани и малтретира, можеби интензитетот на „ТЕПАЧКИТЕ и БЕГАЊЕТО„ ќе се намали но притисокот секако ќе продолжи, а и во таква ситуација македонските ученици ќе бидат губитници, зошто така или така ти ќе имаш страв да не ти летне некоја шипка у глава и затоа тврдам дека тоа не е решение...
Исто така и горе потенцирав а ме интересира и твоие мислење, сигурен сум дека полицијата ги знае многу добро тие што прават проблеми, бидејки знаеме дека секогаш има водачи кои ја заведуваат масата...
Знам дека има и професори и тоа од искуство кои заговараат етнички делби...
А се додека има такви идејата ќе вози , можеби побавно ама ќе вози , затоа државата (полицијата) треба да ги чисти ваквите луге...
На вас треба да ви се обезбеди секогаш и на секое место да имате слобода , да одите на школо без страв...
Верувај ми посебните смени можат да бидат само привремено решение мегутоа не и трајно...
Трајно решение е кога ќе има зголемено обезбедување и кога секој кој ќе се дрзне да направи некое срање ќе биде брутално казнет...
Вие сега бегате ,се плашите во сопствениот град и во сопствената држава, а знаеш зошто е тоа така зато што не им верувате на институциите, затоа што и после се и покрај тоа што се знаат сторителите никој не ве заштитил е тоа треба да се смени...и тоа е должност на државата...
И за крај би те замолил да ми ја објасниш следната реченица што ја напиша погоре:
Единствената цел е градоначалник-Македонец" ( така му е наредено од партија ).

Уште една ше ќе се повторам, со етничките смени само привремено се решава проблемот...
Ако некој решил (а очигледно има такви) да бегате тогаш повторно ќе бидете пречекувани и малтретира, можеби интензитетот на „ТЕПАЧКИТЕ и БЕГАЊЕТО„ ќе се намали но притисокот секако ќе продолжи, а и во таква ситуација македонските ученици ќе бидат губитници, зошто така или така ти ќе имаш страв да не ти летне некоја шипка у глава и затоа тврдам дека тоа не е решение...
Исто така и горе потенцирав а ме интересира и твоие мислење, сигурен сум дека полицијата ги знае многу добро тие што прават проблеми, бидејки знаеме дека секогаш има водачи кој аја заведуваат масата...
А се додека има такви идејата ќе вози , можеби побавно ама ќе вози , затоа државата (полицијата) треба да ги чисти ваквите луге...
На вас треба да ви се обезбеди секогаш и на секое место да имате слобода , да одите на школо без страв...
Верувај ми посебните смени можат да бидат само привремено решение мегутоа не и трајно...
Трајно решение е кога ќе има зголемено обезбедување и кога секој кој ќе се дрзне да направи некое срање ќе биде брутално казнет...
Вие сега бегате ,се плашите во сопствениот град и во сопствената држава, а знаеш зошто е тоа така зато што не им верувате на институциите, затоа што и после се и покрај тоа што се знаат сторителите никој не ве заштитил е тоа треба да се смени...и тоа е должност на државата...
И за крај би те замолил да ми ја објасниш следната реченица што ја напиша погоре:

Сега ќе ти објаснам јас. ЗИКС не мислеше тоа што напиша ти за терминот "бегање". ЗИКС сака да каже дека со овие тензии,притисоци и тоа што секогаш се жртвите Македонци, ги тера Македонците полека да се префрлаат во други средни училишта во други градови.Наредните генерации што треба да се запишат во средно гледајќи какви сра*а трпиме ние сигурно не би се запишале во Нико Нестор и Ибрахим Темо. И на тој начин би се изгубиле македонските ученици во 2-те средни училшта,а со тоа се остварува планот на албанците т.е чисти средни албански училишта. Тоа сака да ти каже ЗИКС.

Друго од последната тепачка што се случи минатата среда, добро се забележува на камерите кој ученици од албанска припадност влегуваат во уилница каде што учат македонци при што предизвикуваат тепачка и уништување на поголем дел од компјутерите. За тие ученици не се превземени никакви казни од страна на МВР, никакви казни од страна на средното училиште зашто повеќе од половина во советот се професори од Албанска припадност.

Ќе ти кажам што сака да каже ЗИКС со мислава...

Да беше градоначални Македонец, овие етнички смени кој се бараат ќе беа спроведени до сега. Единствениот кој го кочи целиот процес е токму граданочалникот Рамиз Мерко.Него му е наредено од партија да не се спроведат тие етнички смени зашто сега на наредните избори се губат поени кај албанскиот народ доколу се спроведат истите.Затоа не попушта.Доколку беше градоначалник-Македонец, досега ќе беа спроведени етничките смени и немаше да дојде до ова.Затоа се гледа спас ако дојде за градоначалник Македонец.

Се надевам ме разбра што сакам да ти кажам.:smir:

Сега ќе ти објаснам јас. ЗИКС не мислеше тоа што напиша ти за терминот "бегање". ЗИКС сака да каже дека со овие тензии,притисоци и тоа што секогаш се жртвите Македонци, ги тера Македонците полека да се префрлаат во други средни училишта во други градови.Наредните генерации што треба да се запишат во средно гледајќи какви сра*а трпиме ние сигурно не би се запишале во Нико Нестор и Ибрахим Темо. И на тој начин би се изгубиле македонските ученици во 2-те средни училшта,а со тоа се остварува планот на албанците т.е чисти средни албански училишта. Тоа сака да ти каже ЗИКС.

Друго од последната тепачка што се случи минатата среда, добро се забележува на камерите кој ученици од албанска припадност влегуваат во уилница каде што учат македонци при што предизвикуваат тепачка и уништување на поголем дел од компјутерите. За тие ученици не се превземени никакви казниод страна на МВР , никакви казни од страна на средното училиште зашто повеќе од половина во советот се професори од Албанска припадност.

Ќе ти кажам што сака да каже ЗИКС со мислава...

Да беше градоначални Македонец, овие етнички смени кој се бараат ќе беа спроведени до сега. Единствениот кој го кочи целиот процес е токму граданочалникот Рамиз Мерко.Него му е наредено од партија да не се спроведат тие етнички смени зашто сега на наредните избори се губат поени кај албанскиот народ доколу се спроведат истите.Затоа не попушта.Доколку беше градоначалник-Македонец, досега ќе беа спроведени етничките смени и немаше да дојде до ова.Затоа се гледа спас ако дојде за градоначалник Македонец.

Се надевам ме разбра што сакам да ти кажам.:smir:

Зошто за тоа што се случило во СРЕДА никој не знае, каде се вашите професори , родители, директорката, да излезат и јавно да кажат што навистина се случува и тоа со конкретни примери а и со снимки бидејки сум сигурен дека директорката има пристап кон истите...
Зошто ако МВР Струга не реагира не се бара помош од повисоките институции...Понижувачки , многу е понижувачки тоа што ви се случува ме разбираш ли?
Во оваа држава не се само градоначалникот на Струга , Албанските професори и локалната полиција институции ...
Зошто не реагирате до МВР , ако има снимки ако има докази мора да има и казни...

Во продолжение извадок од текст во Утрински:

„Нема работа, кој се снашол приватно - добро, кој не... Немаме спортски клубови за да одиме на стадион или во сала да се извикаме, да се занимаваме со нешто, децата да одат да спортуваат, да ја потрошат енергијата, немаме свои медиуми, еве сите телевизии и весници ја покриваат Струга со дописници од Охрид, често е здодевно во градот, нема што да се прави“, ни раскажува Никола Трипуноски, кој студира економија во Скопје, а сега бил дома зашто подготвувал испити.

Имам еден куп другари-Албанци и со нив нема никаков проблем. Тие доаѓаат во македонски кафулиња, навечер излегуваат во македонски дискотеки, се шетаме во чаршијата, а се случува и некоја љубовна врска меѓу Македонец или Македонка со Албанка или Албанец, ама кришум“, се смее Никола.

Тој го лоцира проблемот. „Дојденците од струшките села. Тие деца доаѓаат да учат средно во Струга и со нив нема убаво. И кога се случуваат проблемите - тие се главни, а кога ќе заврши учебната година - си одат дома и затоа низ град е мирно“, смета Никола. Неговиот братучед учи во „Нико Нестор“, кое заедно со „Ибрахим Темо“ го делат училишниот двор и се единствените две средни училишта во Струга.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=38403BCEE280D9418A47F8215B23C1B6

Многу често слушам дека проблемот е увезен од соседните села...
Што ме наведе на едно можно решение а тоа е двете школи да се поделат по квалитет на ученици, како што се средните школи во Струмица, така да подобрите ученици ќе си учат заедно а полошите во друго школо, котово сум сигурен дека проблематичните ученици талка ќе се сепарират...

Скопски пички бе :D ... Абре не е крива ни министерката од МВР ... Што сакаш кога сите полицајци се Албанци и команданти итн и цел суд во струга е албански башка полицијата под локална самоуправа е..

Уште еднаш ќе се повторам, со етничките смени само привремено се решава проблемот...
Исто така и горе потенцирав а ме интересира и твоие мислење, сигурен сум дека полицијата ги знае многу добро тие што прават проблеми, бидејки знаеме дека секогаш има водачи кои ја заведуваат масата...
Секако дека е ПРИВРЕМЕНО решение, а единственото решение кое никој не го гледа како најприфатливо е нова зграда, која што како и да се движат работите, секако ќе има потреба од тоа бидејќи од наредната година се очекуваат НОВИ 11 ПАРАЛЕЛКИ албански во Ибрахим Темо, кои ќе учат во природа доколку нема ново училиште.
За тоа црвеното, МУСА МУСАИ директорот на ИБРАИМ ТЕМО вчера го имаше изјавено за Дневник, а поентата му е дека ние македонците штрајкуваме само да се покаже неправилното работење на институциите, што не е точно, а тие така го замислуваат тоа, бидејќи постои страв од враќање на Струга како порано.
Зошто за тоа што се случило во СРЕДА никој не знае, каде се вашите професори , родители, директорката, да излезат и јавно да кажат што навистина се случува и тоа со конкретни примери а и со снимки бидејки сум сигурен дека директорката има пристап кон истите...
Зошто ако МВР Струга не реагира не се бара помош од повисоките институции...Понижувачки , многу е понижувачки тоа што ви се случува ме разбираш ли?
Во оваа држава не се само градоначалникот на Струга , Албанските професори и локалната полиција институции ...
Зошто не реагирате до МВР , ако има снимки ако има докази мора да има и казни...
Во продолжение извадок од текст во Утрински:
„Нема работа, кој се снашол приватно - добро, кој не... Немаме спортски клубови за да одиме на стадион или во сала да се извикаме, да се занимаваме со нешто, децата да одат да спортуваат, да ја потрошат енергијата, немаме свои медиуми, еве сите телевизии и весници ја покриваат Струга со дописници од Охрид, често е здодевно во градот, нема што да се прави“, ни раскажува Никола Трипуноски, кој студира економија во Скопје, а сега бил дома зашто подготвувал испити.
Имам еден куп другари-Албанци и со нив нема никаков проблем. Тие доаѓаат во македонски кафулиња, навечер излегуваат во македонски дискотеки, се шетаме во чаршијата, а се случува и некоја љубовна врска меѓу Македонец или Македонка со Албанка или Албанец, ама кришум“, се смее Никола.
Тој го лоцира проблемот. „Дојденците од струшките села. Тие деца доаѓаат да учат средно во Струга и со нив нема убаво. И кога се случуваат проблемите - тие се главни, а кога ќе заврши учебната година - си одат дома и затоа низ град е мирно“, смета Никола. Неговиот братучед учи во „Нико Нестор“, кое заедно со „Ибрахим Темо“ го делат училишниот двор и се единствените две средни училишта во Струга.
http://utrinski.com.mk/?ItemID=38403BCEE280D9418A47F8215B23C1B6

Многу често слушам дека проблемот е увезен од соседните села...
Што ме наведе на едно можно решение а тоа е двете школи да се поделат по квалитет на ученици, како што се средните школи во Струмица, така да подобрите ученици ќе си учат заедно а полошите во друго школо, котово сум сигурен дека проблематичните ученици талка ќе се сепарират...
Тоа го потенцирав во една од темите, и пак доаѓаме до територијалната поделба од Бучко. Сите албанско населени села, во кои најбројна е ВЕЛЕШТА со околу 10тина илјади албанско населени, припаднаа на Струга, а Вевчани со 2.000 жители има своја општина. Токму тие ученици од селата доаѓаат тука и прават нереди, а овдешните само им се придружуваат, што и пак ми доаѓа до планирано етничко чистење, само тешко да го свари некој во мозокот.

Полицијата е рамковна пишав и претходно, и зиак92 може да потврди дека низ самата истрага на камерите јасно се гледа дека албанците се иницијатори за тепачките, а во констатацијата стои дека ЕДИНСТВЕНИОТ македонец во тепачката бил крив, и каде правда сега ?!

зикс да претпоставиме дека сте поделени по етнички смени.што би било кога на ваша смена дојдат истите тепачи (албанците ) и направат ршум во училиштето,и да бидат и снимени, а полицијата не реагира.

Средношколците кои вчера во Скопје оддржаа прес-конференција за да објаснат зошто сакаат етнички смени, тоа го направија со поддршка од некои невладини организации од Струга. Две од тие организации, „Мак сонце“ и „Младински форум“ од Струга, беа таму со нив во Скопје, информира „А2“.
„Младински форум“ од Струга воопшто не е регистрирана во Државниот централен регистар, а никој од луѓето од граѓанскиот сектор не знаат и не чуле за таква организација.
Од друга страна, „Мак сонце“ постои и е регистрирана. Тие годинава од буџетот на Владата за невладини организации добиле 310.000 денари за да реализираат проект.
Екипа на „А2“ тргна да го бара „Мак сонце“. На адресата под која се регистрирани во Централниот регистар, нивно седиште немало. По извесно време ги пронајдоа, но на друго место. Во мала просторија, тие делат канцеларија без телефонски број со една туристичка агенција.
Интересно е што луѓето кои живеат во околината на оваа канцеларија, воопшто не слушнале за „Мак сонце“, единствено ја познаваат туристичката агенција.
„А2“ го побара и претседателот на „Мак сонце“ и тој единствено дал објаснување зошто ги поддржува етничките смени, велејќи дека не биле етнички, туку јазични.
Инаку, што се однесува за проектот за кој тие добиле пари од владата, тој бил за зајакнување на капацитетите за интеграција на младите.
Меѓутоа, во Законот за здруженија на граѓани и фондации, во член 4, стои дека доколку се утврди дека организациите поттикнуваат верска, етничка и национална нетрпеливост, јавниот обвинител треба да поведе постапка и да испита дали тие понатаму можат да продолжат да функционираат така.
„А2“ го побара и јавниот обвинител од Струга за да види дали тој ќе поведе постапка, но тој денеска бил болен.
Инаку, жителите на Струга ги информирале „А2“ дека биле изненадени кога на телевизија меѓу средношколците од Струга, кои оддржуваа прес-конференција, виделе и такви кои учебната година ја завршиле лани или две-три години порано.
Интересно е што кого и да се праша од надлежните за ситуацијата во Струга, ќе кажат дека политика нема,но кога ќе се побара изјава од некого, никој не сака да зборува, велејќи дека не сака да се меша во политика.
И средношколците од Струга одлучуваат да не даваат изјави, затоа што се плашат да зборуваат, а се плашат токму од политиката.

Извор А1

:):):) ..... Neregistrirano zdruzenie?!!!!!!!!!!!!!
5 Iljadi evra od vlada dobieni?!!!!!!!!!!!!
Na press lica koi sto ne se ucenici?!!!!!!!!!!

I kultuzin, posle? Do kaj stignavme so prikaznava? :):)

:):):) ..... Neregistrirano zdruzenie?!!!!!!!!!!!!!
5 Iljadi evra od vlada dobieni?!!!!!!!!!!!!
Na press lica koi sto ne se ucenici?!!!!!!!!!!

I kultuzin, posle? Do kaj stignavme so prikaznava? :):)

Па одминати сме прилично далеку...
Мистерија останува ЗОШТО ПОЛИЦИЈАТА не реагира...
Ти ги гледам постовите и на другите теми и ми стоиш прилично компетентен по оваа прашање...
Јас ти гарантирам дека локалната полиција ги знае и по име и по презиме тие што прават нереди...
Ме интересира твое мислење зошто овие лица законски не се гонан?

Па одминати сме прилично далеку...
Мистерија останува ЗОШТО ПОЛИЦИЈАТА не реагира...
Ти ги гледам постовите и на другите теми и ми стоиш прилично компетентен по оваа прашање...
Јас ти гарантирам дека локалната полиција ги знае и по име и по презиме тие што прават нереди...
Ме интересира твое мислење зошто овие лица законски не се гонан?
Ko prvo: daleku od toa deka nekade vo drzavava imame lokalna policija.:toe:

Ko vtoro: vidi prvo. :)

Ko prvo: daleku od toa deka nekade vo drzavava imame lokalna policija.:toe:

Ko vtoro: vidi prvo. :)

Повторно бегаш од одговор, шо не е ОК...
Знам дека Градот не управува со полицијата, мегутоа градот може да бара услуги од Полицијата...
Како и да е полицајците се локални а во Струга како градче од 15.000+10.000 жители ги знаат сите кој како по име и по презиме тоа ти гарантирам...

Затоа ме интересира зошто ништо не се превзема...
Градоначалникот е против делење, ако е против зошто ниту во една прилика не изјавил на кој начин тој се залага да нема малтретирања на ученици или пак да каже ете тоа е сторено овој е фатен, нема повеќе да се повтори, гарантирам безбедност и тн....

И да уште за полицијата иако се фаќаш за најнебитното ќе ти кажам дека таа е на централно ниво управувана , мегутоа вакви инциденти се решават на локално ниво...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom